Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päteviä vuorotteluvapaan sijaisia olisi vaikea löytää

Vuorotteluvapaan kiristyssuunnitelmat ihmetyttävät työnantajia

Kotimaa
 

Jos vuorotteluvapaan sijaisiksi pitäisi valita pitkään työttömänä olleita, aiheuttaisi se ongelmia.

Vantaalainen Miia Mäntynen, 20, pakkaa Hobby Hallin paketteja Stockmannin varastossa lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää. Hän aloitti vuorotteluvapaalle jääneen varastotyöntekijän sijaisena toukokuussa. Pesti jatkuu tammikuuhun.

"Oli tosi ihana yllätys, kun minulle tarjottiin sijaisuutta", Mäntynen sanoo.

Hän oli samassa paikassa jouluapulaisena. Kevään hän työskenteli varastoissa muualla.

"Miia napattiin lennosta meille. Hän oli niin hyvä työntekijä jouluna", tiimiesimies Jari Savenius selittää.

Helsingin Sanomat kertoi viikko sitten lauantaina, että jatkossa vuorotteluvapaalle jäävän sijaiseksi valitun pitäisi ehkä olla muutamia kuukausia työttömänä ennen sijaisuuden alkua.

Nykykäytännössä riittää, että sijainen on ilmoittautunut työttömäksi vaikka vain päiväksi.

Vuorotteluvapaajärjestelmän tiukennuksia pohtivan kolmikantaisen työryhmän jäsenet nimettiin perjantaina. Työ alkaa pian.

Savenius ihmettelee kaavailuja kiristää sijaisvaatimuksia.

"Se ei ole kovin hyvä idea. Sijaisuuksia tarjotaan mielellään hyville työntekijöille, jotka jo tiedetään esimerkiksi vuokrafirmojen kautta. Heillä ei ole kovin pitkä työttömyysjakso takana, koska he tekevät usein pätkiä eri työpaikoissa", hän sanoo.

Miia Mäntynen ehti olla viikon työttömänsä ennen vuorotteluvapaasijaisuutta. Hän ymmärtää, että joillekin työttömille voi olla hyvä juttu, jos he ovat olleet jonkin aikaa työttömänä ja saavat sitten vuorotteluvapaasijaisuuden. Toisaalta hän itse ei olisi saanut nykyistä sijaisuutta, jos hänen olisi pitänyt olla työttömänä esimerkiksi kolme kuukautta. "Tämä on kyllä kaksipiippuinen juttu", hän pohtii.

Stockmannin henkilöstöpäällikkö Santeri Rommi on samaa mieltä: asiassa on kaksi puolta.

"Jos rehellisiä ollaan, vuorotteluvapaasijaistenhan pitäisi olla pidempään työttömänä olleita. Ideana oli, että työttömille tarjotaan töitä. Joskus kuitenkin sijaiselta vaadittavaa erityisosaamista ei tahdo löytyä kortistossa pitkään olleilta", hän sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) henkilöstöresurssipäällikkö Pia Keijonen on tyrmistynyt kaavailuista vaatia sijaisilta usean kuukauden työttömyyttä. Hoitoalalla on täystyöllisyys ja pitkään työttöminä olleita sijaisia olisi vaikea löytää. "Tällaisesta vaatimuksesta aiheutuisi suuria ongelmia. Uudistus tekisi meille kiusaa."

Husilla on lähes 22 000 työntekijää ja vuorotteluvapaata käytetään ahkerasti.

"Pitkään hoitotyötä tehneet hyötyvät vuorotteluvapaasta, ja myös työnantaja hyötyy. Vuorotteluvapaalta palataan motivoituneina. Usein vapaalle jäädään perhesyistä, jotka vaikuttaisivat työntekoon", Keijonen sanoo.

Yksityisellä puolella Terveystalo on iso työnantaja, jolla on 150 toimipaikkaa ja noin 3 200 työsuhteessa olevaa.

"Mahdollinen uudistus voi tuoda haasteita. Emme ole käyttäneet vuorotteluvapaasijaisina yhden yön työttömiä, mutta kyllä meillä pitää olla päteviä sijaisia. He ovat usein olleet aiemmin määräaikaisina", sanoo henkilöstöjohtaja Johanna Karppi.

Vaikka vuorotteluvapaan sijaisen ei tarvitse olla samassa tehtävässä kuin vapaalle lähtevä, Karpin mukaan käytännössä sairaanhoitajan vuorotteluvapaasijaiseksi halutaan sairaanhoitaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat