Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalinen media voi vahvistaa nuorten minäkuvaa

Positiivinen huomio sosiaalisessa mediassa voi vahvistaa nuorten itsetuntoa

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Helsinkiläiset Amanda Ripatti (vas.) ja Janika Nummenpää ottivat perjantaina Helsingin Kampissa kuvia itsestään ja toisistaan Instagram-kuvapalveluun. Heidän kuvapäivityksiään seuraavat sekä kaverit että tuntemattomat ihmiset. "Minulla on reilusti yli 200 seuraajaa, joista ehkä neljäsosa on kavereita", Ripatti kertoo.
Helsinkiläiset Amanda Ripatti (vas.) ja Janika Nummenpää ottivat perjantaina Helsingin Kampissa kuvia itsestään ja toisistaan Instagram-kuvapalveluun. Heidän kuvapäivityksiään seuraavat sekä kaverit että tuntemattomat ihmiset. "Minulla on reilusti yli 200 seuraajaa, joista ehkä neljäsosa on kavereita", Ripatti kertoo. Kuva: Sami Kero HS

Sosiaalisessa mediassa koettu ihailu ja tykkäämiset nostavat nuorten itsetuntoa. Varjopuolena on ulkonäön korostuminen.

Sosiaalisessa mediassa koettu ihailu ja onnistumiset vahvistavat nuorten minäkuvaa ja nostavat itsetuntoa.

"Kun palaute on myönteistä, se vahvistaa minäkuvaa ja ruokkii mitä parhaimmalla tavalla itsetuntoa. Harvoin me kasvokkain sanomme niin paljon hyviä asioita kuin siellä", sanoo nuorten mediankäyttöä tutkinut psykologi Tarja Salokoski.

Facebookissa ja Instagramissa kuvilla ja visuaalisuudella on tärkeä rooli – söpöt pojat ja kauniit tytöt saavat tykkääjiä ja seuraajia.

Helsingin Sanomien Nyt-liite kirjoitti perjantaina 16-vuotiaasta turkulaisesta Benjamin Peltosesta, joka on teinityttöjen suuri tähti sosiaalisessa mediassa.

Peltonen lataa kuvia itsestään Instagramiin ja hänellä on siellä yli 80 000 fania ympäri maailmaa.

Instagram on verkkopalvelu, johon ladataan kuvia ja niitä voi myös jakaa siellä eteenpäin Facebookin tapaan.

Instagram-suosio vaikuttaa itsetuntoon, uskoo helsinkiläinen Janika Nummenpää, 17.

"Jos kuvasta ja ulkonäöstä tykätään, totta kai se on kivaa. Siitä tulee parempi fiilis."

Nummenpää seuraa Instagramia päivittäin ja lisää sinne kuvia päivän, parin välein – lähinnä itsestään. Kuvia ottaessa hän kiinnittää huomiota asentoonsa ja ilmeeseensä, etenkin poskipäiden korostumiseen.

Entä jos kukaan ei tykkää?

"Ei minulla ole kuvia, joista ei olisi tykätty", hän kertoo.

Salokoski muistuttaa, että sosiaalisen median ulkonäköä korostavassa kulttuurissa on riskejä. Hänen mukaansa siellä minäkuva visualisoituu vahvasti, muut piirteet jäävät varjoon.

"Jos hyväksyntä ja huomio tulevat pitkälti ulkonäön ja somen kautta, vähemmälle huomiolle jää se, mitä osaan ja mihin kykenen. Vaarana on, että minäkuva kapenee", hän sanoo.

Kaikki eivät saa somessa ihailua. Psykologina nuoria tavatessaan Salokoski näkee, kuinka kauniit poseeraukset ja päivitykset ihanuuksista luovat paineita. Ne voivat vääristää nuoren käsitystä muiden elämästä suhteessa omaan elämään.

"Siitäkin tulee kilpajuoksua ja suorittamista", Salokoski sanoo.

"Jos minulla ei ole tuhatta ystävää, en ole mitään. On tullut uudenlaisia paineita siihen, milloin olen hyväksytty ja riittävä."

Hänen mukaansa on tärkeää, että nuori saa muiltakin elämänalueilta vahvistusta itsestään. Perhe ja reaalimaailman ystävät ovat tasapainottavia tekijöitä sosiaalisen median ihailun tai lyttäämisen rinnalla.

Onko nyt varttumassa somen kasvattama minä-sukupolvi?

Tarja Salokoski toteaa, että sosiaalisessa mediassa tarvitaan erilaisia taitoja kuin arkielämässä.

Nykynuorilla on hyppysissään virtuaalinen verkostoituminen, mutta ihmisten kohtaaminen reaalimaailmassa vaatii joillakin harjoittelua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat