Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvolantäti se vaan niuhottaa juomisesta

Kotimaa
 

Jos paino ei nouse raskausaikana riittävästi, neuvolantäti huomauttaa. Jos paino nousee jonain viikkona liikaa, neuvolantäti niuhottaa.

Jos sikiön sääriluu on liian lyhyt, neuvolantäti huomauttaa. Jos sääriluu on liian pitkä, neuvolantäti niuhottaa.

Ja liikkua täytyy, vatsalle tulee lauleskella ja synnytykseen on hyvä valmistautua mielikuvaharjoituksin jo puolivälissä raskautta.

Mennessään neuvolaan pienen lapsen äiti on uuden edessä. Ohjeita tulee ovista ja ikkunoista. Välillä tuntuu, että on vain kieltoja, rajoituksia ja vaaroja. Kaiken huolehtimisen keskellä pitäisi muistaa, että uudelle elämällehän tässä pedataan polkua.

Kun ohjeita on nykyään juustojen syömisestä, mammajoogasta ja ulkomailla eläinten rapsuttamisen välttämisestä lähtien, voi alkaa jossain vaiheessa tuntua siltä, että neuvolantäti se vain niuhottaa.

Siksi ohjeet alkoholin välttämisestä on helppo laskea ylihysterisoinnin piikkiin. "Otetaan maalaisjärki käyttöön. Ei kai sitä lasillisesta haittaa ole", moni miettii. Ongelma on, että kukaan ei tiedä.

Netin keskustelupalstat luovat sitten omat, epäviralliset ohjeensa, jotka tuntuvat olevan ristiriidassa asiantuntijoiden käsitysten kanssa.

Suomessa suositellaan, että imetysaikanakaan ei nautittaisi alkoholia. Tässä perusteena lienee se, että humaltunut äiti ei kykene huolehtimaan vauvastaan. Äidinmaitoon päätyvä alkoholimäärä on helppo mitata. Sen sijaan ihmiskokeita ei juovalla äidillä ja vatsassa olevalla sikiöllä voi tehdä.

Suomen neuvolajärjestelmä on ainutlaatuinen. Valitettavasti neuvolantädin hyvää tarkoittavat ohjeet voivat menettää painoarvoaan pienten lasten vanhempien silmissä.

Kun parikymppinen terveydenhoitaja huolestuen kertoo parimetristen vanhempien vauvan ylittävän pituuskäyrät tai lipsauttelee muutaman sammakon naisten ja miesten työnajosta, uskottavuus menee. Silloin on helppo ajatella, että vaikkapa ohjeet raskaudenaikaisesta nollatoleranssista ovat nekin vain neuvolantädin niuhotusta.

Päivi Punkka Paivi.Punkka@hs.fi
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat