Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhmätunnilla rupatellaan autossa

Kotimaa
 

Ryhmäajotunnilla testataan ajamista ryhmäpaineessa. Yli puoli vuotta ajaneille Susanne Simeliukselle ja Jani Kilpeläiselle tunnin anti jäi kevyeksi.

Taivaalta tihuttaa vettä, kun Susanne Simelius, 18, ohjaa Autokoulu Itkosen BMW:n tien päälle Helsingin Itäkeskuksessa.

Edessä on ryhmäajotunti. Se on ajotutkinnon kakkosvaiheeseen tänä vuonna lisätty uutuus. Siksi kyydissä ovat sekä opettaja Tommi Torkko että toinen oppilas Jani Kilpeläinen, myös 18.

Ryhmäajotunnin idea on testata, miten ajo sujuu, kun kyydissä on opettajan lisäksi muita ihmisiä. Autossa rupatellaan normaalisti ja pohditaan Torkon käytännön neuvoja. Kuskikaksikko ottaa tilanteen rauhallisesti.

"On tullut ajettua jo aika paljon niin, että on muita kyydissä", Simelius sanoo.

Simelius ja Kilpeläinen hankkivat kortin heti, kun ikää oli riittävästi. He ovat ajaneet jo runsaat puoli vuotta.

"Mun kavereistani kaikki ajoivat kortin heti kun se oli mahdollista", kertoo Helsingin Paloheinässä asuva Kilpeläinen.

Sipoolaisen Simeliuksen Sipoossa asuvat kaverit pitivät myös kiirettä. "Siinä on se vapaus, että voi päättää menemisistään, eikä tarvitse odottaa puolta tuntia, jos myöhästyy bussista", Simelius pohtii.

Ajotunnin kääntöpaikka on Porvoossa, jossa rattiin hyppää Kilpeläinen. Torkko jakaa kehuja, kun tämä kaartaa takaisin Itäkeskuksen parkkihalliin.

"Meni tosi hyvin molemmilta. Tässäkin vaiheessa näkee vielä kuskeja, joiden ajoon pitää puuttua, ettei synny kolareita."

Oliko tunnista hyötyä?

"Musta tämä oli vähän turha tunti, koska jo arvioivan ajon tunnilla sai palautetta omasta ajostaan", Kilpeläinen pohtii.

Torkon mukaan kakkosvaiheen kahdesta ajotunnista on hyötyä noin joka toiselle. Apua saavat erityisesti ne, joilla harjoittelu on jäänyt vähiin.

"Mutta suunnittelijan ideana on ollut, että tämä vaihe suoritettaisiin kuukauden kuluttua kortin saamisesta. Se ei läheskään aina toteudu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat