Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi alkoholilaki toisi ehkä sata uutta Alkoa

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Sosiaali- ja terveysministeriö pohtii keskioluen myynnin siirtämistä ruokakaupoista Alkoon.
Sosiaali- ja terveysministeriö pohtii keskioluen myynnin siirtämistä ruokakaupoista Alkoon. Kuva: Antti Hämäläinen

Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan voisiko 4,7-prosenttisen oluen siirtää kokonaan Alkoon.

Tekeillä oleva uusi alkoholilaki saattaa toteutuessaan synnyttää jopa sata uutta Alkon myymälää. Myymälöiden lisätarve selittyy sillä, että nykyinen 4,7- prosenttinen keskiolut siirtyisi kokonaisuudessaan ruokakaupoista Alkon hyllyille.

Tästä on kyse

Vireillä uusi alkoholilaki

 Kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuus halutaan laskea.

 Alkoholijuomien myyntiaikoja ja ravintoloiden anniskeluaikoja halutaan tiukentaa.

 Alkoholin nauttimista yleisillä paikoilla rajoitettaisiin.

 Rattijuopumuksen promillerajoja laskettaisiin.

Uutta alkoholilakia pohditaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

"Nykyisiin myymälöihin oluet eivät yksinkertaisesti mahtuisi", sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen toteaa.

"Karkean arvion mukaan myymälöiden määrä voisi nousta 50–100 myymälän verran. Kun myyntivolyymit kasvaisivat, lisääntyisi myös myymälöiden määrä", Alkon pääjohtaja Hille Korhonen sanoo.

Ruokakaupoissa saisi myydä korkeintaan 3,5-prosenttista olutta, jos lakiehdotus toteutetaan. Tuomisen mukaan mitään ei vielä ole lyöty lukkoon. Myös vähittäismyymälöiden oluenmyyntiaikoja ollaan uuden lain myötä tiukentamassa. Lakia tähdätään hallituksen ja eduskunnan käsittelyyn vuoden 2 014 kevään kuluessa.

Lain tavoitteena on Tuomisen mukaan alkoholihaittojen ehkäiseminen. Hän arvelee, että keskioluen laimennuksella säästettäisiin vuosittain 300:n alkoholisairauksiin kuolevan ihmisen henki.

Tuominen ei usko, että oluen laimennus synnyttäisi ostoryntäystä Viron halpoihin ostokeitaisiin. Hän ennakoi, että vain Alkossa myytävän A-oluen hinta saattaisi uudistuksen myötä laskea.

"Alko myisi nykyistä suuremman osan oluesta."

Panimoteollisuudessa keskioluen laimennus tyrmätään jyrkin sanankääntein. Se katsotaan jopa pienpanimoiden kuoliniskuksi.

"Tämä on uhka koko alalle, mutta monien pienten panimoiden kohdalla tämä saattaa merkitä toiminnan lopettamista", Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa sanoo.

Rekolan Panimon omistaja Jari Leinonen sanoo, että 80–90 prosenttia joidenkin pienpanimoiden tuloista kertyy keskiolutvahvuisten tuotteiden myynnistä.

"Ongelmana on, että kaupat eivät saisi myydä kuin 3,5-prosenttista olutta. Alkoholipitoisuuden pitää kumminkin olla lähempänä viittä, jos halutaan tehdä maukasta ja tasapainoista olutta", hän sanoo.

"Pienpanimoissa 3,5-prosenttisen teko olisi haastavaa. Laitteet eivät ole hirveän teknisiä, eikä prosessia pysty muokkaamaan. Oluet eivät menisi mihinkään kaupaksi", Leinonen epäilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat