Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Strippauksen laatu voi ratkaista ravintolan aukioloajan

Kotimaa
 

Pilkku tuli viime viikonloppunakin eri aikaan eri baareissa.

Sillä on merkitystä janoiselle asiakkaalle mutta myös ravintolanpitäjälle. Niissä ravintoloissa, jotka ovat saaneet anniskeluun jatkoajan, kolmannes myynnistä tapahtuu kello puoli kahden jälkeisenä tuntina tai kahtena.

Yöllisen viinanmyynnin sääntely on suomalaisen byrokratian kauneimpia kukkasia. Pilkun tuloa ohjaa periaatteessa niin sanottu jatkoaika-asetus. Kantavana ajatuksena on, että ravintolassa on oltava "tasokasta viihdeohjelmaa".

Tasokkuus on niin hankala käsite, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on laatinut lyhyelle asetukselle kahdeksansivuisen tulkintaohjeen.

Sen mukaan soveltuvaa viihdettä on erityisesti musiikki. Ohje tarkentaa: "Säännönmukaisesti musiikkiin tulisi liittyä tanssimahdollisuus."

Tasokkaaksi viihteeksi ei toisaalta katsota esimerkiksi "stripteasea ja muita eroottisia esityksiä yksinomaisena ohjelmatarjontana, ellei niitä voida pitää esitetyn selvityksen perusteella korkeatasoisina". Karaokesta Valvira toteaa sen, minkä baarissa kävijät jo tiesivät: ohjelma ei yleensä ole laadukasta, mutta poikkeuksia on.

Kun koukeroiset ehdot täyttyvät, aluehallintovirasto voi antaa jatkoajan. Käytännössä virkamiehen harkinta saattaa siis ratkaista ravintolan menestyksen. Muussa hallinnossa luvat yleensä pitää myöntää, kun edellytykset täyttyvät.

Entä miten Mika Häkkinen liittyy tähän? Jatkoaikaohje kertoo myös, millä ehdoilla alkoholin tarjoilun saa aloittaa ennen aamuyhdeksää. Urheilutapahtuman näyttäminen ravintolassa ei ohjeen mukaan oikeuta varhaiseen anniskeluun.

"Ainoan poikkeuksen on muodostanut formulakisojen televisiointi vuosina 1998 ja 1999, jolloin jännitettiin sitä, voittaako Mika Häkkinen maailmanmestaruuden. Tällöin mietoja alkoholijuomia koskevan luvan saannin ehdoksi asetettiin aamiaistarjoilu", Valvira opastaa.

Alkoholilaki on menossa nykyhallituksen aikana uusiksi. Sosiaali- ja terveysministeriön toiveista tärkeimpiä ovat ruokakaupoissa myytävän oluen laimentaminen ja myyntiaikojen lyhentäminen. Ministeriössä on pohdittu myös jatkoaikasääntöjen muuttamista.

Myytiin viinaa tulevaisuudessa mihin aikaan tahansa, sopii toivoa, että selvitykset strippauksen laadusta ja viittaukset puolentoista vuosikymmenen takaisiin formulakisoihin jäävät säännöistä pois.

Kalle Silfverberg kalle.silfverberg@hs.fi
Twitter: KSilfverberg
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen varaesimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat