Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotaveteraanin halvaantumisesta vuosien riita

Sotaveteraani Rantanen päätyi leikkaussalin sijasta terveyskeskukseen. Tapaus on nyt syyteharkinnassa.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Sotaveteraani Esko Rantanen on ajanut hoitovirheasiaansa kolme vuotta. Hän asuu nyt palvelutalossa Turussa.
Sotaveteraani Esko Rantanen on ajanut hoitovirheasiaansa kolme vuotta. Hän asuu nyt palvelutalossa Turussa. Kuva: Sami Kilpiö

Kuutta lääkäriä, kolmea hoitajaa ja yhtä sairaankuljettajaa epäillään 84-vuotiaan sotaveteraanin hoidossa tapahtuneista virheistä. Niiden epäillään johtaneen potilaan neliraajahalvaantumiseen.

Tapaus on syyteharkinnassa Länsi-Suomen syyttäjänvirastossa. Tutkinnanjohtaja perustelee epäiltyjen poikkeuksellisen suurta määrää oikeusturvan toteutumisella.

"Kaikkien osallisten oikeusturvan kannalta katsoin, että syyttäjän on hyvä arvioida tapauksen koko hoitoketju", kertoo tutkinnanjohtaja, komisario Matti Ala-Haavisto Satakunnan poliisilaitokselta.

Esitutkinnan rikosnimikkeinä ovat tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen, virkavelvollisuuden rikkominen, törkeä vammantuottamus ja heitteillepano.

Epäilty hoitovirhetapaus juontaa juurensa vuoden 2009 toukokuuhun. Esko Rantanen, 84, oli levyttämässä ulkorakennuksen seinää. Hän oli noussut tikkaille muutaman metrin korkeuteen. Sitten hän putosi.

"Havahduin maassa jonkin ajan kuluttua. Siirsin tikkaat seinän vierelle ja soitin naapurilleni. Hän tuli paikalle ja soitti ambulanssin", Rantanen kertoo.

Rantanen kuljetettiin Porin keskussairaalaan, jossa hänen selästään otettiin tietokonekerroskuva.

Radiologin lausunnon mukaan kuvasta näkyi kahden kaulanikaman murtuma sekä nikamavälin avautuminen ja nikamavälilevyn repeämä.

Kahden asiantuntijalausunnon mukaan nikamavälilevyn repeytyminen olisi vaatinut välitöntä siirtoa Turun yliopistolliseen keskussairaalaan (Tyks) leikattavaksi. Vammaa ei kuitenkaan leikattu heti.

Sen sijaan Rantaselle määrättiin tukikauluri ja hänet siirrettiin keskussairaalasta terveyskeskuksen vuodeosastolle.

"Nikamavälilevyn repeämää ei kirjattu myöhempiin asiakirjoihin", Rantanen kertoo.

Asiantuntijalausunnon mukaan oli vain ajan kysymys, milloin leikkaamaton kaularankavamma olisi johtanut halvaantumiseen. Rantanen halvaantui jo ensimmäisenä yönään terveyskeskuksessa.

Rantanen pyysi potilasta tuomassa ollutta ambulanssinkuljettajaa siirtämään häntä ylöspäin sängyssä. Siirron seurauksena Rantasen tila eteni neliraajahalvaukseksi.

Hänet leikattiin Tyksissä neljä päivää onnettomuuden jälkeen. Hän vietti sairaalassa yli kahdeksan kuukautta.

"Jos selkä olisi leikattu heti, olisin päässyt sairaalasta muutama päivä leikkauksen jälkeen", Rantanen sanoo.

Rantasen käsien ja jalkojen toimintakyky on osittain palautunut, mutta hän kärsii jatkuvista neurologisista kivuista. Hän asuu nykyään palvelutalossa Turussa.

Rantanen on ajanut hoitovirheasiaa määrätietoisesti kolme vuotta. "Anteeksipyyntö olisi ehkä riittänyt, mutta yksikään lääkäri ei pyytänyt anteeksi", hän sanoo.

Rikostutkinnan epäillyistä yhdeksän on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Yksi epäillyistä ei ottanut kantaa siihen, onko hän syyllistynyt rikokseen.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut tapauksen syyttäjää kommentoimaan asiaa.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat