Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus alensi Vihriälän tuomiota

Kotimaa
 
Jukka Vihriälä
Jukka Vihriälä

Entinen kansanedustaja Jukka Vihriälä syyllistyi hovioikeuden mukaan lahjuksen ottamiseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen. Aiempi tuomio puolittui.

Helsingin hovioikeus on alentanut Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) entisen puheenjohtajan ja entisen kansanedustajan Jukka Vihriälän (kesk) tuomiota.

Tästä on kyse

Käynnissä on kolme oikeusprosessia

 Hovioikeus antoi torstaina tuomion keskustataustaisen Nuorisosäätiön jutussa.

 Demaritaustaisen Urheiluopistosäätiön tapauksessa odotetaan vielä hovioikeuden ratkaisua.

 Syyttäjä on hakenut valituslupaa KKO:lta Nova-yhtiöihin ja Ilkka Kanervaan (kok) liittyvässä haarassa.

Vihriälä tuomittiin lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus oli tuominnut Vihriälän törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta puolentoista vuoden ehdolliseen.

Syytteet liittyvät Vihriälän Nuorisosäätiölle ja muille järjestöille myymiin vaalitauluihin sekä Nuorisosäätiön Vihriälälle maksamiin matkoihin.

Järjestöt saivat avustuksia RAY:lta, jonka hallituksessa Vihriälä istui. RAY:n hallitus teki vuosittain valtioneuvostolle esityksen avustusten jaosta.

Hovioikeus katsoi, että Vihriälän yksittäiset taulukaupat järjestöille olivat tavanomaista vaalirahoitusta. Sen sijaan Vihriälän saamat edut Nuorisäätiöltä ja sen hallinnoimilta yhtiöiltä olivat hovioikeuden mukaan tuomittavia. Kyse oli 16 taulukaupasta ja viidestä Tallinnan-matkasta, joiden arvo oli yhteensä noin 35 000 euroa.

Hovioikeuden mukaan poliittisen toiminnan tukeminen oli vastoin Nuorisosäätiön sääntöjä ja tuen tarkoituksena oli ollut vaikuttaa Vihriälän toimintaa RAY:ssä.

"Olosuhteisiin ja etujen määrään nähden Vihriälän on täytynyt ymmärtää mainittu tarkoitus. Asiassa ei kuitenkaan ole tullut ilmi, että Vihriälä olisi saamiensa etujen perusteella tosiasiassa pyrkinyt vaikuttamaan Nuorisosäätiön avustushakemusten käsittelyyn RAY:ssä", hovioikeus linjasi.

Syyttäjä pohtii, hakeeko se korkeimmalta oikeudelta valituslupaa tuomiosta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan hovioikeuden tuomio vastaa keskeisiltä osiltaan syyttäjän näkemystä. Pohdinnan alla on erityisesti tuomion törkeysarviointi.

"Se ei ole vielä auennut, miksi hovioikeus on päätynyt katsomaan, että teko ei olisi törkeä, vaikka toiminta on ollut pitkäkestoista ja summat suuria", Kalske sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat