Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haaga-Helian lehtorin kirjaan kohdistuu toinenkin plagiointiepäily

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Talentumin julkaisemaa kirjaa epäillään plagiaatiksi.
Talentumin julkaisemaa kirjaa epäillään plagiaatiksi. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Talentumin kustantamaan Virtuaalimaine-kirjaan kohdistuneet plagiointiepäilyt ovat osoittautuneet aiempaa laajemmaksi. Talentum kertoi perjantaina vetäneensä myynnistä kirjan, jonka sisältöä epäillään plagioiduksi pro gradu -tutkielmasta.

Tämän jälkeen kävi ilmi, että kirjoittajaa on syytetty plagioinnista jo aiemmin syksyllä.

Asia nousi julkisuuteen, kun tutkija Salla Laaksonen kertoi Facebookissa Haaga-Helian lehtori Pasi Tuomisen käyttäneen kirjassaan lähes sanatarkkoja lainauksia hänen pro gradu -työstään mainitsematta lähdettä.

Kirjan myynnistä vetämisen taustalla on kuitenkin toinen, jo aiemmin ilmi tullut plagiointiepäily. Tuominen on lainannut lähes sanasta sanaan lukuisia kohtia myös kirjasta Maineen uusi aalto (2011) mainitsematta lähdettä.

Asiaa on selvitelty Talentumin kanssa elokuusta lähtien, kertoo toinen kirjan kirjoittajista, Helsingin yliopiston viestinnän professori Pekka Aula.

Pasi Tuominen myöntää nyt toimineensa virheellisesti ja kertoo pyytäneensä anteeksi kaikilta kolmelta. Syyksi toimintaansa hän sanoo huolimattomuuden.

”Se on suurin syy, ja kokemattomuus kirjan kirjoittamisessa. En ole loppuun asti ollut niin tarkka kuin olisi pitänyt olla.”

Tuominen opettaa esimerkiksi tutkimusmenetelmiä Haaga-Heliassa. Aiemmin perjantaina hän kuulosti yllättyneeltä, kun HS kertoi plagiointiepäilyistä.

Professori Aulan mukaan kyse on tietoisesta tekijänoikeuksien loukkaamisesta: ”Toisen juttua on varastettu omaan juttuun.”

Samaa sanoo Laaksonen.

”Selailin kirjaa ehkä kymmenen minuuttia ja löysin noin seitsemän kohtaa gradustani. En pistäisi pelkästään huolimattomuuden piikkiin.”

Lasse Rosengren Talentumista kertoi aiemmin perjantaina, että asiaa selvitellään. Aiemmasta syytöksestä ei ollut hänen mukaansa syytä kertoa, koska asia on asianosaisten välinen.

Haaga-Helia on pyytänyt Tuomiselta selvitystä tapauksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat