Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Poliisin laitehankinnoilla on yhteys rikollisryhmään

 |   | 
 
Poliisi
United Brotherhoodin kerhotiloissa Vantaalla murhattiin ja paloiteltiin vuonna 2011 kaksi miestä. Kuva on poliisin esitutkintamateriaalista.
United Brotherhoodin kerhotiloissa Vantaalla murhattiin ja paloiteltiin vuonna 2011 kaksi miestä. Kuva on poliisin esitutkintamateriaalista.

Lahjustutkinnan keskiössä olevan Trevocin osaomistajiin kuuluu yritys, jota on ollut perustamassa rikollispomon sisko. Helsingin poliisi ja tulli pitävät uusia tietoja huolestuttavina.

Helsingin poliisilaitos ja suojelupoliisi ovat vuosien ajan ostaneet tarkkailulaitteita yritykseltä, jolla on suora yhteys Suomen vaarallisimpiin lukeutuvan rikollisjärjestön johtajan lähipiiriin.

Seurantalaitteita valmistavan Trevocin osaomistajana on yhtiö, jota perustamassa on ollut United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajan sisko. Sisko on myös ollut tämän yhtiön johdossa.

Helsingin poliisilaitos pitää esiin tulleita tietoja huolestuttavina.

"Meillä ei ole ollut mitään käsitystä tällaisista kytköksistä. Kuulostaa erittäin ikävältä ja huolestuttavalta", sanoo Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja Juha Hakola.

Helsingin poliisin ja supon lisäksi ainakin tulli ja ulkoministeriö ovat ostaneet tuotteita Trevocilta.

Myös tulli kuuli Trevocin linkittymisestä rikollispomon lähipiiriin ensimmäistä kertaa Helsingin Sanomilta.

"Tämä tuli täytenä yllätyksenä. Tieto on hyvin huolestuttava ottaen huomioon, että yritys toimittaa viranomaisille tällaista teknologiaa", sanoi johtaja, valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit tullista.

Supo ei lauantaina halunnut kommentoida asiaa.

Trevoc on keskeisessä roolissa rikostutkinnassa, joka kohdistuu Helsingin huumepoliisin päällikköön Jari Aarnioon.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi perjantaina Aarnion epäiltynä muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Samalla vangittiin kolme Trevociin liittyvää miestä epäiltyinä Aarnion lahjomisesta ja muista rikoksista.

Rikollispomon sisko perusti sijoitusyrityksen heinäkuussa 2009. Hän toimi yrityksen toimitusjohtajana pari vuotta.

Sen jälkeen yritys siirtyi yhdelle perjantaina vangituista miehistä. Mies oli kuitenkin ensin pari vuotta yhtiön asiamies, mutta toimitusjohtajaksi hänet nimitettiin vasta 2011. Nyt mies on merkitty myös yhtiön ainoaksi omistajaksi.

Miestä epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta, törkeästä petoksesta ja avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Yhtiöiden tilinpäätösasiakirjoista käy ilmi, että Trevoc sai sijoitusyhtiöltä korottoman, noin 200 000 euron vaihtovelkakirjalainan vuonna 2009.

Kaksi vuotta myöhemmin laina muunnettiin osakkeiksi, joten sijoitusyhtiöstä tuli Trevocin osakas 30 prosentin omistusosuudella.

Asiakirjojen perusteella näyttää siltä, että sijoitusyhtiö perustettiin vain tätä lainaa varten. Sen muu toiminta on ollut hyvin pienimuotoista.

Tutkinnanjohtajat eivät lauantaina suostuneet kommentoimaan asiaa tutkinnallisten syiden takia.

Useat lähteet luokittelevat rikollispomon yhdeksi Suomen alamaailman johtajista.

Keskusrikospoliisin mukaan United Brotherhoodilla (UB) on kymmenkunta osastoa eri puolilla maata.

Jäseniä on 70–90, joista noin 50 istuu vankilassa.

Muun muassa Helsingin ja Rovaniemen hovioikeudet ovat luokitelleet UB:n ryhmäksi, joka on järjestäytynyt vakavien rikosten tekemistä varten.

Poliisin mukaan tyypillisiä rikoksia ovat huume- ja väkivaltarikokset sekä laiton perintä.

UB:n pomolla on pitkä huumerikostausta.

Hän istui ensi kertaa vankilassa törkeästä huumausainerikoksesta 80-luvun puolivälissä.

Pisimmän tuomion hän sai vuonna 1995. Silloin hänet tuomittiin 12 vuoden vankeusrangaistukseen törkeistä huumerikoksista.

Viimeksi hän vapautui vankilasta vuonna 2009 suorittamasta kolmen vuoden vankeustuomiota.

HS:n tietojen mukaan rikollispomolla on läheiset suhteet virasta pidätettyyn Jari Aarnioon. Asia on herättänyt hämmennystä poliisien keskuudessa jo vuosien ajan.

Aarnion suhde rikollispomoon tuli esille myös viitisen vuotta sitten, kun esitutkinnassa selvitettiin Helsingin huumepoliisiin liittyviä epäselvyyksiä. Silloin asiaan ei kuitenkaan saatu selvyyttä.

Useat lähteet kertovat HS:lle, että Aarnio on tavannut rikollispomoa toistuvasti.

"Kyllä se on herättänyt ihmettelyä", kuvailee yksi lähde Aarnion ja rikollispomon välejä.

  • Sivu:
  • 1
  • 2

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi


Uutiset

HS in English