Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorotteluvapaa tiukentuu – uusi vaatimus 17 vuoden työurasta

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Työryhmän ehdotuksessa vuorotteluvapaa muuttuu pitkään töissä olleiden etuudeksi. Korvaustasoa ja vapaiden välistä minimiaikaa ei olla muuttamassa.

Vuorotteluvapaan tiukennuksia pohtinut työryhmä ehdottaa, että vapaalle pääsisi vasta 17 vuoden työuran jälkeen. HS:n tietojen mukaan työryhmän ehdotus on yksimielinen. Kyse on merkittävästä tiukennuksesta, sillä nykyisin riittää kymmenen vuoden työura.

Käytännössä vuorotteluvapaa valuu nuorehkojen työntekijöiden ulottumattomiin, sillä vain harva alle nelikymppinen on ehtinyt olla töissä 17 vuotta.

Tiukennus on osa hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa, jolla halutaan kutistaa julkisen talouden kestävyysvajetta esimerkiksi pidentämällä suomalaisten työuria.

Työnantajien EK olisi halunnut vapaan edellytykseksi peräti 20 vuoden työuran, mutta palkansaajapuolen mielestä se oli liikaa.

Ryhmä ehdottaa myös, että tulevaisuudessa ei voisi jäädä suoraan vuorotteluvapaalta eläkkeelle. Tämä tiukennus koskee kuitenkin vasta vuoden 1957 jälkeen syntyneitä.

Muista harkituista tiukennuksista luovuttiin. Korvaustaso pysyy samana: 70 prosenttia ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja 80 prosenttia, jos työuraa on kertynyt vähintään 25 vuotta.

Vapaan saa myös käyttää miten haluaa: pohdinnassa oli vapaan rajaaminen esimerkiksi opiskeluun tai muun työn tekemiseen.

Pohdinnassa ollut tiukennus vuorotteluvapaiden välien pidentämisestä jäi myös pois. Työryhmä esittää, että tulevaisuudessakin uudelle vuorotteluvapaalle voi jäädä oltuaan viisi vuotta töissä.

Johtaja Maria Löfgren korkeasti koulutettujen Akavasta pitää neuvottelutulosta jossain määrin torjuntavoittona.

"Palkansaajapuolen näkökulmasta kaikkien kipeimmät supistukset torjuttiin, koska etuuksien tasoon ja vapaaseen käyttötarkoitukseen ei kajottu", hän sanoo.

Periaatteessa ehdotus voi vielä hallituksen käsissä muuttua. Sen jälkeen työryhmän ehdotuksesta aletaan sorvata lakipykäliä.

Työryhmästä arvellaan, että esitys ehtii eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan keväällä 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat