Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisäidit imettävät alle suositusten

Vain harva vauva saa pelkkää äidinmaitoa puolivuotiaaksi asti

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Anne Mattilan kaksoset Eira ja Armi Lahtinen ovat juoneet maitonsa pullosta 2,5 kuukauden iästä lähtien.
Anne Mattilan kaksoset Eira ja Armi Lahtinen ovat juoneet maitonsa pullosta 2,5 kuukauden iästä lähtien. Kuva: Juhani Niiranen HS

Suomessa ollaan kaukana imetyssuosituksista. "Imettämistä tärkeämpää oli selvitä arjesta", sanoo kaksosten äiti.

Lapsia imetetään Suomessa huomattavasti lyhyempi aika kuin kansainväliset ja kotimaiset suositukset linjaavat.

Fakta

Imetyksen hyötyjä

 Rintamaidossa on ainesosia, jotka lisäävät lapsen vastustuskykyä tulehduksia vastaan. Imetys suojaa lasta ripulilta, flunssilta ja korvatulehduksilta.

 Kolmen kuukauden täysimetys vähentää atooppisen ihottuman vaaraa. Myös astmaan sairastuminen vähenee.

 Imetys näyttää suojaavan myös myöhemmältä lihavuudelta ja diabetekselta.

 Äidin terveyttä imetys edistää muun muassa niin, että rintasyövän ja munasarjasyövän vaara vähenee. Äiti myös palautuu synnytyksestä nopeammin.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja neuvolat suosittelevat, että lapsi saa vain äidinmaitoa puolen vuoden ikäiseksi. Imetyksen pitäisi jatkua vielä toiset kuusi kuukautta, vaikka lapsi saa jo kiinteää ruokaa.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa lapsen täysimetystä puolivuotiaaksi ja osittaista imetystä kaksivuotiaaksi asti.

Todellisuus on Suomessa kaukana suosituksista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmän raportin mukaan alle kuukauden ikäisistä lapsista harvempi kuin joka toinen oli saanut vain äidinmaitoa.

Neljä kuukautta täyttäneistä kahta kolmasosaa imetettiin. Puolen vuoden ikää lähestyvistä runsas kolmannes ei saanut enää äidinmaitoa.

38-vuotias opettaja Anne Mattila ja hänen miehensä Simo Lahtinen saivat viime helmikuussa kaksostytöt, Eiran ja Armin. Etuajassa syntyneet pikkuiset eivät heti oppineet imemään, eikä imettäminen oikein onnistunut kotonakaan.

"Ristiäisiin asti, eli 2,5 kuukautta pumppasin maitoa iltaisin ihan pöhkönä, kun muut olivat jo menneet nukkumaan. Sitten luovutin."

Mieskin tuki päätöstä.

Syitä imetyksen vähäisyyteen on monia, arvelee THL:n erikoissuunnittelija Katja Koskinen. Hänen mukaansa synnytyssairaaloissa ei ole tarpeeksi imetystä tukevaa kulttuuria. Yli 70 prosenttia vauvoista saa äidinmaidon lisäksi korviketta jo sairaalassa.

"Lisämaidon antaminen on selkeä viesti, joka heikentää äidin luottamusta imetykseen. Vauvan pitää imeä rintaa kovaa, jotta maidon tuotanto nousee tarpeeksi korkealle", sanoo Koskinen.

Imetyksen tuki ry:n toiminnanjohtajan Maarit Kuoppalan mukaan tuloerot heijastuvat imetyksen todennäköisyyteen.

"Imetys on polarisoitunut Suomessa, ja myös YK on kiinnittänyt tähän huomiota." Imetys seuraa väestöryhmien välisiä terveyseroja: hyvin toimeen tulevat imettävät pitempään.

Koskinen muistuttaa, että imetystuen pitäisi varmistaa, että äidillä on riittävät tiedot ja taidot imetykseen, mutta ei syyllistää häntä.

"En lähtisi syyttämään äitejä huonoista luvuista. Imetyksen voi tehdä vaikeaksi se, että vauvan kanssa elämä on aika raskasta, varsinkin juuri imetys. Äiti voi jäädä myös yksin raskaaseen arkeen."

"Kaikissa tapauksissa imetys ei vain onnistu. Kaikki äidit eivät myöskään halua imettää."

Mattila kertoo, että imettämistä tärkeämpää kaksosten vanhemmille oli se, miten arjesta ylipäätään selvitään kahden pienen kanssa.

Silti hän huomaa pohtivansa, miksi tuntee huonoa omaatuntoa siitä, että ei tunne huonoa omaatuntoa imettämisen lopettamisesta.

"Mietin jopa, että voinko antaa imettämisen lopettamisesta haastattelua, kun imettämisen määrä on niin vakava asia Suomessa."

Mattilan mielestä on myös omituista, että imettämisestä voi kysellä noin vain samalla, kun kysytään, että "nukkuuko ja kakkaako".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat