Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi putosi Pisa-kärjestä

Koululaisten matematiikkataidoissa rynnivät nyt aasialaiset

Kotimaa
 
Benjamin Suomela
"Peruskoulussa matematiikanopettajani oli innostava. Opettajalla oli suuri merkitys opiskelumotivaatioon", sanoo helsinkiläisen Munkkiniemen yhteiskoulun kolmasluokkalainen Matias Nästi (toinen oik.). Vieressä ovat Juulia Heikkinen (vas.), Touko Aroheikki ja Elina Lassila.
"Peruskoulussa matematiikanopettajani oli innostava. Opettajalla oli suuri merkitys opiskelumotivaatioon", sanoo helsinkiläisen Munkkiniemen yhteiskoulun kolmasluokkalainen Matias Nästi (toinen oik.). Vieressä ovat Juulia Heikkinen (vas.), Touko Aroheikki ja Elina Lassila. Kuva: Benjamin Suomela

OECD:n osaamisvertailussa suomalaisoppilaiden taso heikkeni myös lukutaidossa ja luonnontieteissä.

Suomen sijoitus koululaisten osaamista mittaavassa Pisa-vertailussa on heikentynyt.

Fakta

Suomesta testeissä liki 9 000 oppilasta

 OECD:n Pisa-tutkimuksen viime vuonna tehdyissä testeissä oli mukana 65 maata tai aluetta ja yli 500 000 oppilasta.

 Suomesta mukana oli noin 300 koulua ja liki 9 000 oppilasta.

 Testien pääpaino oli nyt matematiikassa. Myös lukutaitoa ja osaamista luonnontieteissä mitattiin.

 Viralliset tulokset julkistetaan tiistaina 3. joulukuuta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan lähinnä Aasian maat ja alueet ovat pudottaneet Suomen kymmenen kärkimaan joukosta matematiikassa, joka oli tuoreimman tutkimuksen pääaine. Myös muutama Euroopan maa, kuten Viro, ohitti Suomen matematiikan taidoissa. Pohjoismaista Suomi on yhä paras.

Myös lukutaidossa ja luonnontieteissä Suomen sijoitus on hieman pudonnut, mutta on niissä yhä viiden parhaan tuntumassa.

Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD julkistaa vuoden 2012 Pisa-tutkimuksen tulokset tiistaina. Järjestö on vuodesta 2000 lähtien testannut kolmen vuoden välein 15-vuotiaiden osaamista lukemisessa, matematiikassa ja luonnontieteissä.

Kun ensimmäinen vertailu vuoden 2001 lopulla julkaistiin, Suomi nousi koulutuksen mallimaaksi saavuttamalla ykkössijan lukutaidossa ja olemalla viiden kärjessä myös matematiikassa ja luonnontieteissä.

Seuraavassa vertailussa suomalaiskoululaiset kirivät ykköstilalle myös matematiikassa ja kakkostilalle luonnontieteissä.

Voittokulku jatkui vielä kolmannessa vertailussa 2006, mutta neljännessä, vuoden 2009 Pisa-tutkimuksessa alkoi näkyä hienoista taantumista.

Tuolloin kisan tulokas, Kiinan Shanghai, ampaisi kärkeen kaikilla aloilla. Lukutaidossa myös Etelä-Korea meni Suomen edelle. Matematiikassa edelle kirivät myös Singapore, Kiinan Hongkong ja Taiwan.

Tuoreimmassa matematiikan osaamisen vertailussa kärkisijat menevät Aasian maille tai alueille, joita ovat Shanghai, Taiwan, Japani, Etelä-Korea, Hongkong, Singapore ja Macao. Niissä on määrätietoisesti panostettu koulutuksen kehittämiseen.

Suomalaiskoululaisten matematiikan taitojen ruostumisesta on saatu viitteitä aiemmin muista tutkimuksista.

Viime vuoden lopulla julkistettu kansainvälinen TIMSS-tutkimus (Trends in international Mathematics and Science Study) osoitti, että Suomessa peruskoulun seitsemännen luokan oppilaiden tulokset ovat pudonneet 12 vuoden aikana 38 pistettä. Se vastaa noin yhtä kouluvuotta.

Samalla selvisi, että Suomen kahdeksasluokkalaiset pitävät matematiikkaa tylsänä ja vaikeana aineena.

Syitä on nähty myös opettajien kehnossa täydennyskoulutuksessa ja vanhentuneissa opetustavoissa ja -teknologiassa.

Pisa-tutkimuksen matematiikan testissä on käytännönläheisiä kysymyksiä. Vastaus: 90 millilitraa.
Pisa-tutkimuksen matematiikan testissä on käytännönläheisiä kysymyksiä. Vastaus: 90 millilitraa.
Benjamin Suomela
”Peruskoulussa matematiikanopettajani oli innostava. Opettajalla oli suuri merkitys opiskelumotivaatioon”, sanoo helsinkiläisen Munkkiniemen yhteiskoulun kolmasluokkalainen Matias Nästi (toinen oik.). Vieressä ovat Touko Aroheikki, Juulia Heikkinen ja Elina Lassila.
”Peruskoulussa matematiikanopettajani oli innostava. Opettajalla oli suuri merkitys opiskelumotivaatioon”, sanoo helsinkiläisen Munkkiniemen yhteiskoulun kolmasluokkalainen Matias Nästi (toinen oik.). Vieressä ovat Touko Aroheikki, Juulia Heikkinen ja Elina Lassila.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat