Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi perustaa Helsingin Malmille kaikkien aikojen sakkotehtaan

Poliisi aikoo lisätä teiden automaattista valvontaa rutkasti lähivuosina. Nopeusvalvontakameroita voi tulla muun muassa moottoriteille.

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Konstaapeli Timo Lipsanen tarkasti liikenteen automaattista valvontakameraa Kehä III:lla torstaina.
Konstaapeli Timo Lipsanen tarkasti liikenteen automaattista valvontakameraa Kehä III:lla torstaina. Kuva: Markus Jokela HS

Suomen pääteille on suunnitteilla tuhat kilometriä uusia automaattivalvottuja tieosuuksia. Nyt valvottuja teitä on 3 000 kilometriä.

Aivan ensimmäisten joukossa uudet ylinopeuksia valvovat kamerat aiotaan asentaa Suomen vilkkaimmin liikennöidylle väylälle, pääkaupunkiseutua halkovalle Kehä I:lle. Nyt siellä ei ole kamerapönttöjä.

Artikkeliin liittyvät

Kameratolppien pystytys Kehä I:llä voi alkaa jo ensi vuoden aikana.

"Tilanne näyttää hyvältä, mutta katsotaan, miten kamerakaluston hankinta ja valvontatolppien urakointi saadaan rahoitettua ja kilpailutettua yhdessä ely-keskusten ja Liikenneviraston kanssa", poliisitarkastaja Heikki Ihalainen sanoo.

Komisario Dennis Pasterstein Helsingin liikennepoliisista pitää Kehä I:lle asennettavia valvontatolppia perusteltuina.

"Kehä ykkösen kameravalvonta tulee parantamaan Helsingin liikenneturvallisuutta merkittävästi. Sen tehtävänä on muistuttaa autoilijoita poliisivalvonnasta ja siitä, että on ajettava sääntöjen mukaisesti", Pasterstein sanoo.

Kehä III:n kameravalvonta alkoi helmikuussa 2011. Pastersteinin mukaan törkeät ylinopeudet ovat vähentyneet merkittävästi.

Nyt tienvarsille on asennettu kaikkiaan 900 valvontatolppaa ja 90 automaattikameraa. Niiden keräämää tietoa liikennerikkeistä ja -rikkomuksista käsitellään seitsemässä poliisin liikennevalvontakeskuksessa ympäri Suomea.

Liikenneviraston liikenneturvallisuuspäällikkö Auli Forsberg arvioi, että uusille valvontaosuuksille kameroita asennetaan yhtä tiheästi kuin vanhoillekin. Käytännössä tämä tarkoittaisi kolmeasataa uutta valvontatolppaa ja kolmeakymmentä uutta valvontakameraa.

"Pyrimme entistä enemmän painottamaan kameravalvontaa onnettomuusherkille alueille", Ihalainen sanoo.

Ensi vuonna koko Suomen automaattinen liikennevalvonta keskitetään Helsingin Malmilla sijaitsevaan poliisin uuteen liikennevalvontakeskukseen.

Samalla kameroiden tekniikkaa muutetaan niin, että kuvat siirtyvät langattomasti. Nyt kuvatiedostot pitää yleensä käydä hakemassa tolpassa olevasta kamerasta käsityönä.

Langaton tiedonsiirto nopeuttaa rikkeiden käsittelyä.

"Yksi iso juttu langattoman tiedonsiirron aikana on, että ulkomaiset kuljettajat ehditään sakottaa jo ennen rajan ylitystä. Poliisi lähettää tiedot rajanylityspaikoille, ja rajavartiolaitos antaa sakkolapun kuljettajalle", Ihalainen sanoo.

Kaikki uudet valvontajaksot tullaan Ihalaisen mukaan rakentamaan langattoman tiedonsiirron varaan.

Teiltä kertyvä kuvavirta ohjataan Malmin liikennevalvontakeskukseen.

Malmilla kyetään vastaanottamaan kolme kuvaa minuutissa, reilut tuhat kuvaa tunnissa ja 40 000 kuvaa kuukaudessa. Vuodessa kuvien määrä lähenee puolta miljoonaa.

Ihalaisen mukaan kuvien määrä pysyy toistaiseksi vakiona.

Malmin liikennevalvontakeskus on täydessä toiminnassa kesäkuun alussa.

Liikenteen riskejä voidaan tarkastella usealla tavalla. Jos lähtökohdaksi otetaan onnettomuudet ajokilometrejä kohden, esimerkiksi etelän isot valtaväylät ovat suhteellisen turvallisia.

Tilanne muuttuu, kun onnettomuuksia mitataan tien pituuden mukaan. Tuolloin vilkkaasti liikennöidyt kehäväylät, Lahdenväylä ja Hämeenlinnanväylä nousevatkin onnettomuustilastojen kärkipäähän.

Näillä väylillä henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia tapahtuu keskimääräistä enemmän. Liikenneviraston Forsberg ei sulje pois mahdollisuutta, että kameravalvontaa laajennetaan myös moottoriteille.

"Kehä III oli avaus, enkä näkisi mahdottomana, että tulevaisuudessa myös moottoriteiden varsille on mahdollista asentaa valvontakameroita."

Poliisi
Helsingin Mechelininkadun nopeusvalvontakamera kuvasi 48 km/h ajaneen BMW:n 40km/h rajoituksen alueella.
Helsingin Mechelininkadun nopeusvalvontakamera kuvasi 48 km/h ajaneen BMW:n 40km/h rajoituksen alueella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat