Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaaja Sauli Koski jahtaa revontulia moottorikelkalla

Kotimaa
 

Revontulia näkee Lapissa lähes joka yö, kun on kuulas ja pilvetön taivas, sanoo Kittilässä asuva revontulikuvaaja Sauli Koski.

"Revontulissa on aina jotain kiehtovaa. Välillä ne ovat vihreitä poimuilevia vöitä, joskus aivan punaisia", Koski kertoo.

Kosken kuvaus muistuttaa luonnehdintaa vuodelta 1882. Tuolloin revontulivartiossa Pietarintunturilla, nykyisellä Kehäpäällä, ollut professori Selim Lemströmin apulainen kuvaili näkemäänsä näin:

"Kaikkialla näkyi revontulia, jotka riehuvin, äärettömästi muuntelehtivin muodoin melkein kaikissa taivaankaaren väreissä tulipunaisesta kirkkaaseen sinivihreään leviten, leimahtelivat tähtikirkkaalle taivaalle."

Ei siis mikään ihme, että Porista kotoisin oleva Koski lumoutui revontulista lomaillessaan 15-vuotiaana vanhempiensa kanssa talvisessa Muoniossa. "Silloin päätin, että minun pitää päästä joskus pidemmäksi ajaksi Lappiin kuvaamaan revontulia."

Viimeiset 20 vuotta hän on asunut Kittilässä. Lisäksi hänellä on toinen asunto Porissa.

"Leivän olen Lapissa saanut mainoskuvauksista, mutta revontulikuvauksesta on tullut vakava harrastus", Koski sanoo.

Hän ajaa pakkasöinä moottorikelkallaan pitkiä matkoja metsästääkseen revontulia. Niitä on myös löytynyt: Kosken kuvia on julkaistu runsaasti kansainvälisissä lehdissä ja nettisivustoilla.

Suomessa on paljon alan harrastajia, mutta vähintään yhtä paljon heitä on Norjassa. Suomalaiset ja norjalaiset kisailevat upeimmista revontulikuvista.

"Norjalaiset kadehtivat suomalaisten ottamia kuvia, sillä täällä revontulinäytelmän taustaksi saa muutakin kuin merimaiseman, kuten Pallaksen upean tunturijonon."

"Norjalaiset valittavat, että Suomi on vienyt joulupukin ja että nyt ne uhkaavat omia revontuletkin", Koski lisää.

Sauli Koski
Sauli Koski
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat