Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Vippaskonsteilla ei laihdu pysyvästi

Oululainen bussikuski pudotti painostaan 30 kiloa kävelemällä

Asiantuntijat: Laihtuminen onnistuu ilman ihmedieettejä

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Oululainen Janne Myllysaari laihdutti viime vuonna 30 kiloa. Superdieettejä ei tarvittu, vaan entistä vähemmän ruokaa ja kävelylenkkejä Göbbels-koiran kanssa.
Oululainen Janne Myllysaari laihdutti viime vuonna 30 kiloa. Superdieettejä ei tarvittu, vaan entistä vähemmän ruokaa ja kävelylenkkejä Göbbels-koiran kanssa. Kuva: Vesa Ranta

Sysäys tuli lääkäriltä. Sen jälkeen oululainen bussinkuljettaja Janne Myllysaari, 38, muutti ruokavaliotaan ja ryhtyi liikkumaan. Lopputulos on 30 kiloa kevyempi mies. Lisäksi mieli on kirkastunut.

"Sisko sanoi, että nyt kun menen puun taakse, sieltä näkyy vain koirani", sanoo Oulun keskustassa Göbbels-koiraansa ulkoiluttava Myllysaari.

"En käyttänyt karppausta enkä muutakaan superdieettiä. Laitoin lautaselle vähemmän ruokaa ja tein kahdesti päivässä Göbbelsin kanssa kuuden kilometrin kävelylenkin."

Painonsa hän onnistui pudottamaan kahdeksassa kuukaudessa 108 kilosta 78 kiloon.

Laihdutuksen apuna Myllysaari käytti sykemittaria.

"Sen avulla laskin, kuinka paljon kaloreita elimistöni kulutti vuorokaudessa. Tuoteselosteista ja netistä katsoin, kuinka paljon kukin ravintoaine tai tuote sisälsi kaloreita. Jos söin pitsan, laskin, kuinka pitkä lenkki täytyi tehdä", Myllysaari kertoo.

"Nyt kun tavoite on saavutettu, olen jättänyt pahimman lenkkeilybuustin. Silti paino ei ole lähtenyt enää nousuun."

Enimmillään Myllysaari painoi 120 kiloa vuonna 2007. "Karkkeja, kaljaa sekä pitsaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Kun niiden päälle ei käy lenkillä, lopputulos on selvä", hän sanoo.

Elämäntavat muuttuivat lääkärikäynnin jälkeen.

Myllysaari haki apua särkevään polveensa, joka oli vääntynyt työtapaturmassa. Lääkärin mukaan polvileikkauksen vaihtoehtona oli ankara painon pudotus. Palkintona voisi luopua särky- ja verenpainelääkkeistä.

Husin lihavuustutkimusyksiön tutkijan Kirsi Pietiläisen mukaan Myllysaari toimi oikein.

"Pysyvään painopudotukseen ei ole vippaskonstia. Laihdutus on pitkäjänteistä puurtamista, mutta sitäkään ei saa tehdä otsa rypyssä", Pietiläinen sanoo.

Pikadieettien vaara on Pietiläisen mukaan siinä, että paino voi palata yllättäen takaisin. "Jojoilun jälkeen ihminen on entistä rasvaisempi ja hänellä on vähemmän lihasmassaa."

Dieetin pitää olla sellainen, että sitä voi noudattaa pysyvästi, sanoo professori Aila Rissanen Husista.

"Aluksi laihdutusdieetti pudottaa painoa runsaasti, koska elimistö menettää vettä ja lihasta. Sitten painon lasku hidastuu, kunnes ajan myötä se pysähtyy. Tämä johtuu siitä, että laihdutus on vähentänyt energiantarvetta ja pienentynyt keho tarvitsee vähemmän energiaa", Rissanen kertoo.

Rissasen mukaan on avuksi, jos ruokavaliossa on suhteellisen paljon hyvälaatuista proteiinia.

"Jos haluaa jatkaa laihtumista sen jälkeen, kun paino ei enää laske alkuperäisellä dieetillä, on joko kevennettävä dieettiä edelleen – usein se ei ole mahdollista – tai lisättävä energian kulutusta eli on liikuttava enemmän", hän kertoo.

Pysyvän tuloksen takaa sinnikäs sovitussa ruokavaliossa ja elämäntavassa pysyminen. Pikadieetit ovat Rissasen mukaan hämäystä: yleensä ne vievät elimistöstä painoa mutta vähän rasvaa.

Kasvisten syöntiä kannattaa lisätä runsaasti, neuvoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

"Pitää myös syödä kunnon aterioita eikä napostella. Syödään sen verran tasaisesti, ettei nälkä ylly kovaksi tai mieliteoksi", Borg sanoo.

"Lisäksi syödään joustavasti, eikä mustavalkoisella kieltoajattelulla luoda turhia ruokahimoja. Samoin syödään enimmäkseen kunnon ruokaisia aineksia, eikä jotain sokerisia juomia, ruokia tai napsuja. Nämä kaikki pitää tietysti oppia tekemään mielekkäästi ja maukkaasti", Borg sanoo.

"Muuten pää ei pitkään kestä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat