Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lestadiolaisten kakkosmies ajautui umpikujaan – lähtölaskenta alkoi kirjeestä

Lestadiolaisten kakkosmiehen lähtölaskenta alkoi johtokunnalle lähetetystä kirjeestä

Kotimaa
 
Tuomas Hänninen
Tuomas Hänninen

Pääsihteeri Tuomas Hänninen joutui HS:n tietojen mukaan jättämään tehtävänsä vanhoillislestadiolaisen liikkeen ylimmässä johdossa menetettyään edellytykset jatkaa tehtävässään.

Muodollisesti Hänninen pyysi itse eroa. Perusteluna olivat henkilökohtaiset syyt.

Tästä on kyse

Pääsihteeri Tuomas Hännisen erosta kerrottiin liikkeen puhujainkokouksessa

28. joulukuuta. Samalla puheenjohtaja Olavi Voittonen kertoi jättävänsä kesällä tehtävänsä.

 Helsingin Sanomat kirjoitti sunnuntaina

5. tammikuuta, miten Voittosen sanat ja teot eroavat lasten hyväksikäyttöasioissa.

Hänninen ehti työskennellä vanhoillislestadiolaisten keskeisen toimielimen, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteerinä kolme vuotta. Hän aloitti tehtävässä vuoden 2011 alussa ja jätti eronpyyntönsä perjantaina 27. joulukuuta. Käytännössä Hänninen ei ole pääsihteerin tointa hoitanut joulukuun 19:nnen päivän jälkeen, jolloin jäi sairauslomalle.

Sairausloman perusteeksi on ilmoitettu työuupumus.

HS:n tietojen mukaan pääsihteerin lähtölaskenta alkoi kirjeestä, jonka eräs nainen lähetti syksyllä yhdelle tai useammalle SRK:n johtokunnan jäsenelle. Kirjeessä esitettiin raskauttavia tietoja Hännisestä. Johtokunta on HS:n tietojen mukaan käsitellyt kokouksessaan 14. joulukuuta naisen kirjettä sekä lausuntoja, joita Hänninen on antanut lasten hyväksikäytöstä.

SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Olavi Voittonen vahvistaa johtokunnan keskustelleen Hännisen asemasta 14. joulukuuta. Keskustelujen sisältöä Voittonen ei kommentoi, eivätkä myöskään toinen varapuheenjohtaja Viljo Juntunen tai muut HS:n tavoittamat johtokunnan jäsenet.

HS:n tietojen mukaan yksi johtokunnan jäsenistä tarkensi Hännistä koskevia tietoja puhelimitse kesken kokouksen. Aiheena oli hyväksikäyttörikoksia koskeva poliisin ja lestadiolaisten tiedotussopimus.

Sopimuksen mukaan keskusrikospoliisin "kanssa on sovittu, että mikäli merkittävässä luottamustehtävässä olevan henkilön rikostutkinta ylittää syytekynnyksen, saamme tiedon voidaksemme tiedottaa asiasta ennen sen laajempaa julkituloa".

Sopimus paljastui lokakuussa lehdistömateriaalista, jossa kuvailtiin, mitä kaikkea liikkeen piirissä on tehty lastensuojelun hyväksi. Teksti oli Hännisen laatima, ja hän joutui jälkeenpäin julkisuudessa selittelemään sitä.

Ensimmäinen julkinen maininta Hännisen erosta on jo joulukuun 9:nneltä päivältä. Tuolloin nimimerkki "stttt" aloitti Suomi24-palstalla keskustelun "Hänninen eroaa!" -otsikolla. HS:lle Hännisen mahdollisesta erosta kerrottiin seuraavana päivänä. Lähteen mukaan kaksi johtokunnan jäsentä olisi keskustellut Hännisen kanssa, jolloin mies olisi luvannut pyytää eroa johtokunnan kokouksessa 14. joulukuuta.

HS tiedusteli asiaa Hänniseltä 12. joulukuuta. Tuolloin hän kiisti eroaikeet. HS:n tietojen mukaan Hänninen olisi säilyttänyt luottamuksensa vielä johtokunnan kokouksessa. Hän jäi sairauslomalle vajaa viikko kokouksen jälkeen.

Muodollisen eronpyyntönsä Hänninen esitti 27. joulukuuta Jyväskylässä SRK:n johtokunnan kokouksessa. Seuraava päivänä erosta kerrottiin Jyväskylään kokoontuneille liikkeen puhujille. Samassa tilaisuudessa Olavi Voittonen vahvisti sen, minkä hän oli aiemmin kertonut pienessä piirissä: hän jättää tehtävänsä puheenjohtajana kesällä.

SRK ei laatinut Hännisen eronpyynnöstä julkista tiedotetta. Tämä on sikäli erikoista, että pääsihteeri on yli 100 000 jäsenen uskonliikkeen kakkosmies, ikään kuin toimitusjohtaja.

Tuomas Hänninen kuuluu liikkeen puhujiin eli noin tuhannen miehen joukkoon, jolla on oikeus puhua ja opettaa seuroissa.

SRK on linjannut viimeksi tänä syksynä, ettei liikkeen puhujana voi olla, jos on syyllistynyt lähisuhdeväkivaltaan. Luottamuksen vie myös esimerkiksi hyväksikäytön peittely. Puhujia on siirretty syrjään kuitenkin myös aivan muista syistä.

Onko Tuomas Hännisellä edellytyksiä jatkaa puhujana, Olavi Voittonen?
"Puhujat asettaa ja myös tehtävästä vapauttaa paikallinen rauhanyhdistys."

Voittosen mukaan SRK kertoo paikalliselle yhdistykselle, jos sen tietoon tulee jotain, joka voi vaikuttaa puhujan asemaan.

Viestinvienti on kuulunut tavallisesti pääsihteerille, mutta siitä on voinut huolehtia myös joku toinen. Puhujaa on saatettu kehottaa myös olemaan suoraan yhteydessä oman rauhanyhdistyksensä johtoon.

Hänninen kuuluu Äänekosken rauhanyhdistykseen. Sen puheenjohtaja on Pekka Uljas.

Voiko Hänninen jatkaa puhujana, Pekka Uljas?
"En näe mitään tarvetta keskustella hänen kanssaan aiheesta enkä odota, että SRK:lta tulisi sellaisia tietoja, joiden takia keskustelu pitäisi käydä."

HS yritti tavoittaa Hännistä uudelleen tämän eroilmoituksen jälkeen. Hänninen ilmoitti vaimonsa välityksellä, että on sairauslomalla eikä kommentoi.

Olavi Voittonen
Olavi Voittonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat