Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Huovinen haluaa kiristää alkoholiveroa

Keskioluen viemistä kaupoista Alkoon pitäisi ministerin mukaan miettiä vasta 2020

Kotimaa
 

Alkoholin saatavuuteen pitää saada uusia rajoituksia, sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd).

Tiukennusten uhka huolestuttaa etenkin panimo- ja ravintola-alaa, joka on lobannut kuumeisesti rajoituksia vastaan.

Artikkeliin liittyvät

Sosiaali- ja terveysministeriön arviointimuistiossa ehdotetaan muun muassa alkoholiverotuksen kiristämistä ja keskioluen laimentamista. Yökerhojen jatkoaikoja ja keskioluen myyntiaikoja ruokakaupoissa esitetään lyhennettäväksi.

Tavoitteena on vähentää alkoholin haittoja.

Huovinen sanoo ajavansa alkoholilain kokonaisuudistusta "kunnianhimoisesti" ja niin, että laki tulisi eduskunnan käsittelyyn vielä kevätkaudella. Sitä ennen edessä ovat tiukat neuvottelut päähallituspuolue kokoomuksen kanssa. Niitä ei Huovisen mukaan ole vielä aloitettu.

"Siksi on liian aikaista avata, mitä keinoja valitaan. Mutta olen sitä mieltä, että meidän täytyy pitää kirkkaana mielessä tavoite, että alkoholin kokonaiskulutus pitäisi saada käännettyä pysyvästi lasku-uralle", hän sanoo.

"WHO ja kaikki terveysasiantuntijamme ovat sitä mieltä, että kolme tärkeintä keinoa ovat saatavuuden rajoittaminen, hinta ja mainonta."

Esimerkiksi yökerhojen jatkoaikojen lyhennys on yhä pohdinnassa alan vastustuksesta huolimatta.

"Sitä ei ole poistettu. Mukana on paljon keinovaihtoehtoja, joista valitaan."

Keskeisenä Huovinen pitää veronkiristyksiä.

"Olen sitä mieltä, että maltillisten veronkorotusten linjaa kannattaa jatkaa", hän sanoo.

"Haasteena on löytää tasapaino, jossa musta pörssi tai matkustajatuonti ei lähde lapasesta."

Huovinen oli itse mukana hyväksymässä alkoholiverotuksen roimaa keventämistä vuonna 2004, kun Viro liittyi Euroopan unioniin.

Alkoholinkulutus humahti tuolloin kasvuun. Veroja on jälleen kiristetty asteittain vuodesta 2008 lähtien.

Kaisa Rautaheimo HS
Ministeri Susanna Huovinen lupaa alkoholipolitiikan uudet rajoitukset eduskuntaan vielä tänä keväänä.
Ministeri Susanna Huovinen lupaa alkoholipolitiikan uudet rajoitukset eduskuntaan vielä tänä keväänä.

Huovinen ehti saada jo ensimmäisinä ministerikuukausinaan heinäkuussa aikaan myrskyn oluttuopissa, kun hän sanoi yhdeksi harkittavaksi keinoksi keskioluen siirtämisen ruokakaupoista Alkon hyllyille.

"Sain lisänimen Keppana-Huovinen, mutta olin tyytyväinen keskusteluun: on tärkeää pohtia sitä, että alkoholi aiheuttaa meille miljardihaitat vuodessa."

Enintään 4,7 tilavuusprosenttia sisältävän keskioluen siirto Alkoon tarkoittaisi käytännössä, että ruokakaupoissa ja kioskeissa saisi myydä vain nykyistä laimeampaa juomaa. Sitä ei Huovisen vastauksen perusteella kannata odottaa tässä uudistuksessa.

"Sitä kannattaa ajatella jonkinlaisena perälautana, jota harkitaan vaikka vuonna 2020, jos muilla keinoilla alkoholinkulutusta ei ole saatu pysyvään laskuun."

"Juuri nyt kannattaa toimijoiden kanssa miettiä sitä, miten kuluttajia voisi auttaa löytämään sen kakkosoluen vaihtoehdoksi sieltä kaupan hyllyiltä."

Suomen taloustilanne on synkkä: panimoteollisuudessakin Hartwall aikoo irtisanoa enintään 140 työntekijää.

Huovisen mukaan alkoholin rajoituksia ja veronkiristyksiä on nyt vielä tavallista vaikeampi säätää, koska yleinen taloustilanne on synkkä.

"Ymmärrän huolen työpaikoista. Mutta alkoholipolitiikkaa ei voi ajatella vain talous- ja työpaikkakysymyksenä, haitat ovat niin valtavat."

Viimeksi kuluneella viikolla vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen yllätti vaatimalla löyhennystä ravintoloissa myytävän alkoholin verotukseen. Perinteisesti tällaisia vaatimuksia ovat teollisuuden lisäksi esittäneet oikeistopuolue kokoomuksen edustajat.

"Kyllä se hieman yllätti, mutta aina puolueiden sisälläkin on erilaisia näkemyksiä, että ei tässä mistään ennenkuulumattomasta ole kyse", Huovinen sanoo.

Ministeri lupaa, ettei alkoholilain kokonaisuudistuksessa tehdä ainoastaan tiukennuksia, vaan myös yksinkertaistuksia.

"Nykylaeissa on paljon epätarkoituksenmukaisuuksia Lain mukaan ravintoloissa tiskiltä saa hakea vain oman juoman. Säädöstä tuskin noudatetaan kovin laajasti, mutta tarvitseeko tällaiseen edes käyttää lainsäätäjän tai työntekijän aikaa?" 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat