Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulisijojen päästöjä aletaan mitata jo ensi syksynä

Vapaaehtoiset mittaukset alkavat syksyllä. Hiukkaspäästöjä rajaava laki tulossa 2020-luvulla.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Jyväskyläläiset Hartwig ja Eeva-Liisa Reuter käyttävät vähäpäästöistä leivinuuniaan lämmityksen lisäksi myös leivontaan ja ruuanlaittoon. "Uuni ei ole vielä täydessä virassa, mutta on siinä paistettu jo ruisleipää ja pitsaakin", Hartwig Reuter kertoo. Päällepäin tulisijan vähäpäästöisyys ei näy.
Jyväskyläläiset Hartwig ja Eeva-Liisa Reuter käyttävät vähäpäästöistä leivinuuniaan lämmityksen lisäksi myös leivontaan ja ruuanlaittoon. "Uuni ei ole vielä täydessä virassa, mutta on siinä paistettu jo ruisleipää ja pitsaakin", Hartwig Reuter kertoo. Päällepäin tulisijan vähäpäästöisyys ei näy.
Fakta

Polta puut vähäpäästöisesti

 Käytä kuivia puita.

 Lado ensimmäiseen pesälliseen halkaisijaltaan noin kahdeksansenttisiä puita harvakseltaan.

 Sytytä tulisija kynttilän tavoin päältä.

 Lisää puita vasta, kun liekit ovat alentuneet.

 Laita toiseen pesälliseen tiiviisti halkaisijaltaan noin 15-senttisiä puita.

 Vältä turhaa kohentelua, jotta palaminen ei häiriinny.

Tulisijojen hiukkaspäästöjä aletaan rajoittaa Suomessa todennäköisesti vasta ensi vuosikymmenellä. Nuohoojat aloittavat kuitenkin vapaaehtoiset päästömittaukset jo ensi syksynä.

Puun pienpolton hiukkaspäästöjä rajoittava laki tulee voimaan Suomessa aikaisintaan 2020-luvulla, arvioi tutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta.

"EU-tasolla päästörajoista on kyllä keskusteltu, mutta mittaustekniikasta ei ole päästy yksimielisyyteen", Tissari kertoo.

Käytössä olevan tulisijan päästöjä voi mitata savukaasuanalysaattorilla. Nuohousalan keskusliitto kouluttaa parhaillaan nuohoojia tekemään tulisija- ja hormitarkastuksia uusilla mittalaitteilla, kertoo liiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

"Syksystä alkaen nuohoojat voivat tarjota tarkastusta, jossa selvitetään hormin ja tulisijan kunto sekä tiiveys, mitataan savukaasujen lämpötilat, häkäpitoisuus ja hiukkaspäästöt", Jyrkiäinen kertoo.

Vapaaehtoinen tarkastus kestää noin kaksi tuntia ja maksaa 150–180 euroa. Tiedot kirjataan sähköiseen muotoon, joten tulisijojen päästöistä on vastedes saatavissa vertailuarvoja.

Vähäpäästöiset tulisijat ovat Suomessa vielä harvassa. Teollisten valmistajien mukaan 2,8 miljoonasta tulisijastamme 10–20 prosenttia on vähäpäästöisiä.

Yksi niistä lämpiää Hartwig Reuterin talossa Jyväskylän Äijälässä. Huoneen nurkassa kohoaa paikallaan muurattu, vähäpäästöinen leivinuuni.

"Olen nuoruudessani Etelä-Saksassa lämmittänyt hiililiejulla, koksilla ja turpeella. Tiedän, kuinka pahalta ne haisevat, ja siksi halusin vain parasta", Reuter sanoo.

Vähäpäästöisyys perustuu kaksivaiheiseen palotapahtumaan, kertoo Reuterin uunin suunnitellut arkkitehti Heikki Hyytiäinen. Hän on tutkinut asiaa lähes 40 vuotta.

"Ensiöilmalla saadaan puut kaasuuntumaan, ja toisioilmalla kaasut poltetaan. Ilman kaksivaiheisuutta päästöjä ei saada pieniksi", Hyytiäinen sanoo.

Vähäpäästöinen tulisija eroaa perinteisestä siinä, että ilmaa ohjataan myös pilkkeitten yläpuolelle tulipesään. Tällöin palamistulos paranee.

Toistaiseksi Suomessa edellytetään teollisesti valmistetuilta varaavilta tulisijoilta vain CE-merkintää. Sen saa, jos hyötysuhde on 70 ja häkäpäästö alle 0,3 prosenttia. Paikallaan muurattuja tulisijoja rajoitukset eivät koske.

Yhdysvalloissa puunpoltto on paikoin kielletty kokonaan, ja tiheään asutussa Keski-Euroopassakin päästörajat ovat tiukat.

Osalla valmistajista vähäpäästöisyys nostaa hieman tulisijan hintaa. Perinteisistä takkatyypeistä huonoin vaihtoehto hiukkaspäästöjen kannalta on avotakka. Sen hyötysuhde jää alle 30 prosenttiin. Varaavissa takoissa se on 80–85 prosenttia.

Olemassa olevaa tulisijaa on Hyytiäisen mukaan hankala muuttaa vähäpäästöiseksi.

"Ainoa, mitä voidaan tehdä, on muuttaa käyttötottumuksia. Jos pesässä poltetaan kuivia puita ja ne sytytetään kynttilän tavoin päältä, ollaan jo aika hyvällä tiellä", Hyytiäinen sanoo.

Hartwig Reuter lisää puita vähäpäästöiseen leivinuuniinsa. Hiukkaspäästöjä alentaa myös lämmitystapa."Ensin pesään laitetaan harvakseltaan halkaisijaltaan kahdeksansenttisiä klapeja, ja toiseen pesälliseen tiiviimmin noin 15-senttisiä", mies selvittää.

Naapuriin nousevat parhaillaan kesän asuntomessujen talot. Alueella on 37 pientaloa. Lähes kaikkiin tulee tulisija. Niiden rakentamista ei ole rajoitettu.

Meeri Ylä-Tuuhonen
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat