Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristön kannalta kestävä ruoka on myös terveellistä

Ympäristön kannalta kestävä ruoka sisältää kalaa ja kasviksia

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Ympäristön kannalta kestävä ruoka sisältää esimerkiksi perunaa, papuja, palsternakkaa, porkkanaa, sipulia, suppilovahveroita, kuhaa ja kotimaisia marjoja.
Ympäristön kannalta kestävä ruoka sisältää esimerkiksi perunaa, papuja, palsternakkaa, porkkanaa, sipulia, suppilovahveroita, kuhaa ja kotimaisia marjoja. Kuva: Markus Jokela HS

Sesongin kasviksia ja luonnonkalaa, kestävästi tuotettua ja kohtuullisesti. Ympäristöä säästävä ruokavalio koostuu varsin yksinkertaisista aineksista ja on samalla myös terveellinen.

"Kasvissyöjäksi ei tarvitse ryhtyä. Riittää, kun syö vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia, heittää mahdollisimman vähän ruokaa roskiin ja valikoi kestävästi tuotettuja raaka-aineita", luettelee ympäristöjärjestö WWF Suomen ympäristökasvattaja Sanna Koskinen.

Artikkeliin liittyvät

Ympäristövaikutukset ovat ensi kertaa myös valtion uusien ravitsemussuositusten taustalla.

Suositukset julkaistiin torstaina. Niiden mukaan vihannesten, juuresten, perunan, marjojen ja hedelmien sekä viljavalmisteiden lisääminen vähentää ilmastokuormitusta ja ravinteiden huuhtoutumisesta aiheutuvaa vesien rehevöitymistä.

"Tavoite on terveellinen ruokavalio, joka on samalla myös ympäristön kannalta kestävä. Nämä eivät ole ristiriidassa keskenään", sanoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

Ruoan tuotannon ja kulutuksen ketju pellolta pöytään aiheuttaa noin kolmanneksen Suomen koko tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutuksista.

Lihan määrä on ratkaisevin. Ravitsemussuosituksissa kehotetaan välttämään lihansyöntiä myös terveyssyistä.

"Lihantuotanto ja sen kuluttaminen ovat suurin ympäristövaikuttaja etenkin ilmastopäästöissä mutta myös vesistökuormituksessa", Fogelholm sanoo.

Eniten ympäristövaikutuksia on naudanlihan tuotannolla. Fogelholmin mukaan ruokavalion ilmastovaikutus pienenisi yli viidenneksellä jo tällä vuosikymmenellä, jos ateriat koostettaisiin kasvituotteiden osuutta painottaen.

Kala, etenkin kotimainen luonnonkala, kuuluu ympäristöä säästävään ruoantuotantoon.

Esimerkiksi silakan, hauen, muikun, kuhan ja siian kalastaminen poistaa ravinteita vedestä ja vähentää rehevöitymistä.

Ensisijaisesti suositellaan satokauden kasviksia. Talvella niitä ovat peruna, lanttu ja porkkana, kaali, linssit ja herneet. Kuivatut tai säilötyt sienet sopivat niin ikään talviseen ruokavalioon.

Riisi kannattaa korvata esimerkiksi kotimaisella täysjyväohralla tai perunalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat