Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lestadiolaisen poliisin rooli tutkitaan

Kotimaa
 
Piirros Hannu Lukkarinen
Kuva: Piirros Hannu Lukkarinen

Vanhoillislestadiolaisten Ylöjärven rauhanyhdistyksen tiloissa pidetään kokousta kesäkuussa 2013. Käsiteltävänä on tapaus, johon liittyy eräs ulkomaalainen mies.

Joidenkin mielestä ulkomaalaisen puheet ovat epäluotettavia. Jotkut ovat ymmärtäneet, että mies olisi väittänyt tavanneensa esimerkiksi tasavallan presidentin ja Hillary Clintonin.

Puheet on selvitettävä, sillä miehen kanssa oli puhuttu vakavasta asiasta, lähetystyön aloittamisesta Turkissa.

Kokouksessa on paikalla muutamia kymmeniä ihmisiä. Ulkomaalainen itse ei ole paikalla.

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteeri Tuomas Hänninen pohjustaa kertomalla, ettei totuuden selvittäminen ole helppoa.

"Tietenkään minä en pystynyt selvittämään, mutta poliisin kautta", Hänninen kuvailee salaa tehdyllä nauhoitteella.

Poliisilla Hänninen tarkoittaa muiden muassa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella päällystötehtävissä työskentelevää poliisimiestä. Tämä saa seuraavan puheenvuoron.

Poliisi esittelee lyhyesti itsensä ja kertoo kuuluvansa Vantaan rauhanyhdistykseen.

Poliisimies kertoo Hännisen kyselleen vuotta aiemmin, miten ulkomaalaisen puheita saisi selvitettyä.

"Asemani poliisiorganisaatiossa on johtotehtävissä, joten kuulun semmoisiin johtoryhmiin ja organisaatioihin, että pystyn selvittämään erittäin arkaluontoisiakin asioita – mitä en tässä kaikkea tule kertomaan."

Poliisi kertoo selvittäneensä, ettei ulkomaalainen ole tavannut sen enempää presidenttiä kuin Hillary Clintoniakaan. Myös eräitä lentoja koskevat puheet osoittautuivat perättömiksi.

"Olen nämä virkavastuullisesti selvittänyt ja sitä kautta olen saanut niin ytimestä niihin vastaukset kuin tässä valtakunnassa voi saada", poliisimies toteaa.

Joidenkin mielessä kytee ihmettely: miten poliisi on saatu selvittämään vanhoillislestadiolaisten sisäisiä asioita?

Missä roolissa poliisimies itse kokee olleensa kokouksessa?

"Olin siellä vapaa-aikana, mutta toimin poliisina ja virkavastuulla", hän sanoo HS:lle.

Hän korostaa ajatelleensa vain kansalaisten hyvää. Kenenkään etua ei ole ajettu eikä kenenkään ihmisen elämää hankaloitettu.

Poliisimiehen mukaan monet ihmiset olivat ottaneet häneen yhteyttä asian tiimoilta. Hän kertoo lähestyneensä asiaa ilmiön kautta muttei halua tarkentaa, mitä hän ilmiöllä tarkoittaa.

"Siellä on ollut huolia läheisistä, terveys on mennyt, on tullut epänormaaleja käyttäytymisiä ja sairastumisia", hän muotoilee.

Poliisimies ei halua kertoa, onko hän käyttänyt asian selvittämisessä poliisin rekistereitä.

"En virkatehtäviini ota tässä kantaa", hän perustelee.

Poliisimiehellä on mielestään ollut oikeus kertoa tietonsa kokouksessa. Hän viittaa poliisilain säännökseen, jonka mukaan vaitiolovelvollisuus ei sido poliisimiestä, jos esimerkiksi jonkun terveys on vaarassa.

Eikö ole aika pitkälle viety tulkinta, että jonkun terveys olisi ollut vaarassa?

"Olihan tämä ilmiönä semmoinen, että joku asiantuntija jopa sanoisi, että se porukka on psykoosissa", poliisimies sanoo.

Hän ei koe, että hän olisi sekoittanut poliisin ja yksityishenkilön roolit.

"En näe, että ne olisivat sekoittuneet. Sille, mitä olen tehnyt täällä [virkahuoneessa], on ollut erittäin hyvät perusteet."

Miksi SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen sitten otti yhteyttä juuri häneen eikä johonkin toiseen poliisiin?

"Sitä sinun täytyy kysyä Hänniseltä."

Hänninen ei halua sanoa tähän mitään.

"En siihen ota kantaa. En kommentoi."

Hänninen kertoo olleensa yhteydessä myös moniin muihin virkamiehiin. Hän pitää luonnollisena, että kansalaiset kääntyvät viranomaisten puoleen, kun oma osaaminen loppuu.

"Avuntarvitsija esittää kysymyksen, johon haluaa vastauksen. Viranomainen on sitten se, joka määrittää, mihin hän voi vastata ja mihin ei."

Hänninen pyysi eroa SRK:n pääsihteerin tehtävästä joulukuun lopulla henkilökohtaisiin syihin vedoten. Uusi pääsihteeri valitaan maaliskuun lopussa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos aikoo selvittää, onko poliisimies toiminut säännösten mukaan, kertoo poliisipäällikkö Kari Rantala.

Hän huomauttaa, että poliisimiehillä on virkansa puolesta paljon tietoa.

"Vapaa-ajan harrastuksissa pitäisi pitää kirkkaana mielessä, mitkä ovat niitä asioita, jotka voi vapaasti sanoa ja mitkä ovat luottamuksellisia tai jopa salassa pidettäviä tietoja."

Rajan pitäisi olla selvä.

"Kun sitten otetaan poliisihallinnon 10 000 ihmistä, eihän sitä voi olla vakuuttunut, että se on kaikille kristallinkirkas."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat