Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viallisen proteesin saaneet jäämässä ilman korvauksia

Tuhannet viallisen tekonivelen saaneet ovat jäämässä ilman hyvitystä, kun lakia ei muuteta

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Raini Kiukas ei halua enää lisää tekoniveliä.
Raini Kiukas ei halua enää lisää tekoniveliä. Kuva: Reijo Hietanen

Viallisen proteesin saaneet voivat jäädä vaille korvauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti joulukuussa eduskunnan oikeusasiamiehelle, että tämän toivoma lainmuutos tulee ehkä joskus – tai sitten ei.

Fakta

Kymmeniätuhansia varaosia joka vuosi

 Ihmisen sisään asennetaan useita erilaisia "varaosia", implantteja, proteeseja tai laitteita. Kymmenettuhannet suomalaiset saavat sellaisen joka vuosi.

 Uusia tekoniveliä asennetaan runsaat 20 000 vuodessa polviin ja lonkkiin. Syy on kivulias nivelrikko, jota ei voida hoitaa muuten.

 Muita yleisiä varaosia ovat hampaiden implantit, joita asennetaan leukaluun sisään korvaamaan puuttuvaa hammasta, ja tekomykiöt, jotka kirkastavat kaihin sumentaman näön.

Takana on potilasvahinkolaista Suomessa omaksuttu tulkinta, jonka mukaan viallinen laite ei ole potilasvahinko. Ruotsissa näin on.

Kaksi eduskunnan oikeusasiamiestä on todennut, että lainsäädännössä on puute, ja kehottanut sosiaali- ja terveysministeriötä korjaamaan sen. Ensimmäisestä kehotuksesta ei seurannut mitään.

Kesällä sosiaali- ja terveysministeriö sai oikeusasiamieheltä uuden kirjeen, jossa kysyttiin, mihin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä. Sitä ennen silloinen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) oli luvannut eduskunnassa, että puute korjataan.

Ministeriö vastasi joulukuussa oikeusasiamiehelle, että menossa on isoja lakiuudistushankkeita. Niiden jälkeen aloitetaan potilasvahinkolain uudistus.

Ajankohta ei ole vielä tiedossa. Lain uusiminen kestää yleensä vuosia, kertoo ministeriön hallitussihteeri Petri Ahonen.
Vasta sitten pohditaan, pitääkö potilasvahingon tulkintaa laajentaa.

"Käsittämätöntä", sanoo kolme lonkan tekoniveltä saanut Raini Kiukas, 59.

"Ensin ministeri ilmoittaa, että lakia muutetaan, ja sitten ministeriö ilmoittaa, ettei muutetakaan. Eikö mikään sido ketään?"

Kiukaksen työura katkesi 52-vuotiaana huonosti kestäneiden tekonivelten takia. Ne ovat tuoneet hänelle myös kovia kipuja, kävelemisen toistuvaa opettelua, sairauslomia ja sairaalamaksuja.

Kiukas on myös yksi 22 000 suomalaisesta, jotka saivat kahden metallisen liukupinnan tekonivelen. Ensin ongelmia aiheutti yksi tällainen niveltyyppi, jonka valmistaja veti pois markkinoilta. Sitten ilmeni, että ongelmia on muissakin vastaavissa tekonivelissä.

Tekoniveliä laittavien lääkärien Artroplastiayhdistys päätti toissa vuonna, että täysmetallisten tekonivelien asentaminen lopetetaan. Niiden kaksi metallista liukupintaa hankaavat toisiaan vasten, ja niistä irtoaa raskasmetalleja.

Kadmium ja koboltti kertyvät elimistöön ja aiheuttavat epämääräisiä oireita, kuten huimausta, korvien soimista ja rytmihäiriöitä. Pahimmillaan ne alkavat irrottaa tekoniveltä luista, ja edessä on nivelen uusiminen.

Kaikki metallisen tekonivelen saaneet päätettiin kutsua tarkastettaviksi. Kokonaistilanne ei ole vielä selvillä, mutta ongelmia on ollut tuhansilla ihmisillä.

He ovat keskenään eriarvoisessa asemassa. Markkinoilta vedetyn nivelen saaneille valmistaja maksaa korvausta, mutta muut jäävät ilman.

Kiukas on yksi heistä. Hän sai kolmannen tekonivelen puolitoista vuotta sitten. Leikkauksessa näkyi raskasmetallien aiheuttamia vaurioita, ja suu on ollut kuiva leikkauksesta lähtien.

Toipuminen on ollut taistelua.

"Kesä meni huonossa kunnossa. Oli päiviä, että en pystynyt kävelemään."

Leikkaus onnistui, mutta muu keho ehti rasittua. "Kroppa ei pysy mukana, vaikka nivel on kunnossa", Kiukas kertoo.

Toinen polvi rasittui, kun hän nojasi siihen kuukausien ajan leikkauksen jälkeen. Hoito voisi olla tekonivel, mutta sitä Kiukas ei halua:

"Mieluummin pidän vaivan ja konttaan. Tekonivelistä tuli niin paha riesa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat