Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi päättää yhä useammin perheen ostoksista

Jopa puolessa lapsiperheistä vanhemmat ottavat lastensa mielipiteen huomioon ruokaostoksia tehdessään

Kotimaa
 
Sami Kero HS
2. JogurttihyllySylvia Jauhiainen nappaa neljän Paula-vanukkaan paketin. Äiti Sirkku Jauhiainen yrittää estää. "Ei!" Sylvia ilmoittaa. Vanukkaat päätyvät kärryyn. "Tätä ne haluavat aina", äiti toteaa. Hän kysyy kärryissä istuvalta pikkusiskolta Lailalta, mitä jogurttia tämä haluaa. Sylvia valitsee vielä banaanijogurtin.
2. JogurttihyllySylvia Jauhiainen nappaa neljän Paula-vanukkaan paketin. Äiti Sirkku Jauhiainen yrittää estää. "Ei!" Sylvia ilmoittaa. Vanukkaat päätyvät kärryyn. "Tätä ne haluavat aina", äiti toteaa. Hän kysyy kärryissä istuvalta pikkusiskolta Lailalta, mitä jogurttia tämä haluaa. Sylvia valitsee vielä banaanijogurtin. Kuva: Sami Kero HS

Värikkäät talvihaalarit kahisevat, kun lapsia tallustaa pitkin Kannelmäen Prisman käytäviä. On perjantai-ilta, ja monet perheet ovat tulleet ostoksille.

"Äiti, saanko hakea maitoa?" kysyy nelivuotias Sylvia Jauhiainen äidiltään Sirkku Jauhiaiselta.

"Annan Sylvialle tehtäviä", äiti selittää tytön singahdettua kohti maitohyllyä.

Jauhiaiset kuuluvat isoksi paisuneeseen lapsiperheiden joukkoon, jossa lapset ovat mukana tekemässä päätöksiä perheen ostoksista. Asiaa tutkittiin Suomessa joitakin vuosia sitten.

Jopa puolessa lapsiperheistä vanhemmat ottavat lastensa mielipiteen huomioon ruokaostoksia tehdessään, ilmeni Terhi-Anna Wilskan ja Anu Raijaksen tutkimuksesta.

Lasten päätösvalta ei ole ainakaan vähentynyt perheiden ostosreissuilla, Wilska toteaa nyt.

Tutkijat ovat saaneet vastaavia tuloksia muissakin länsimaissa, kuten Tanskassa.

Sirkku Jauhiainen on hakenut tyttäret hoidosta ja tullut suoraan kauppaan. Kannelmäessä asuva perhe käy ostoksilla lähes aina samassa marketissa.

Nyt ei tehdä tavanomaisia ostoksia, vaan kärryyn päätyy pitsaa ja limsaa. Takana on pitkä viikko töissä ja tarhassa. Kun päästään kotiin, perhe rentoutuu yhdessä.

"Meillä on perjantaisin herkuttelupäivä", äiti Jauhiainen selittää hymyillen. Koko viikon isot, järkevät ruokaostokset tehdään vasta seuraavana päivänä.

Sylvia kerää hyllyiltä suuren osan ostoksista. Hän ja ostoskärryjen istuimessa nököttävä kaksivuotias pikkusisko Laila Jauhiainen saavat tavallisesti myös päättää esimerkiksi sen, mitä leipää ja jogurttia kotiin ostetaan.

Sosiologian professori Wilska pitää muutosta osana laajempaa kehitystä. Lasten tärkeys perheissä on korostunut 1990-luvulta lähtien.

"Tämä liittyy kasvatusideologiaan. Neuvotteleva kasvatus ja lasten tasa-arvo ovat lisääntyneet", kertoo Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Wilska.

"Monilla on ajatus, että lapsille halutaan tarjota kaikkein parasta. Hyvin herkästi reagoidaan lasten pyyntöihin ja tarpeisiin."

Kaikki tutkimukset eivät kuitenkaan tue käsitystä lasten päätösvallan lisääntymisestä. Päivittäistavaran valikoimajohtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä sanoo, että ilmiötä ei ole havaittu heidän tilaamissaan tutkimuksissa neljän viime vuoden aikana. Parinkymmenen vuoden takaiseen verrattuna tilanne voi hänen mukaansa olla toinen.

Sirkku Jauhiainen muistaa, että hänen lapsuudessaan ei lasten mielipidettä juuri kyselty.

"Silloin vain pantiin ruokaa pöytään ja lapset söivät", hän muistelee.

"Nyt sitä tulee koko ajan kysyneeksi lapsilta, haluatko sitä tai tätä, otatko maitoa vai piimää."

Suomessa lapset ovat moniin muihin eurooppalaisiin maihin verrattuna poikkeuksellisen paljon mukana kauppareissuilla. Ostosten tekeminen on perheen yhteistä aikaa.

Taustalla on Wilskan mukaan myös se, että lähes kaikki suomalaisnaiset käyvät töissä. Lapset on monesti pakko ottaa mukaan kauppaan.

Maissa, joissa naisten kokopäivätyö on harvinaisempaa, kotirouvat tekevät ostokset yksin lasten ollessa koulussa.

Myös markkinointiväki on huomannut lasten painoarvon ostospäätösten teossa. Esimerkiksi kahvipaketissa voi olla Angry Birds, ja pesuainetta on myyty yhdessä pehmolelun kanssa.

Kuluttaja-asiamies on huomannut, että mainostajat vetoavat lapsiin, jotta nämä vetoaisivat vanhempiinsa ostamaan tuotteita. Asiamies on linjannut, ettei mainoksissa saa kehottaa lasta suostuttelemaan vanhempaansa ostamaan tuotetta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Katri Väänäsen mukaan virasto saa yksittäisiä valituksia aiheesta.

"Kyse on enemmänkin keskustelunaiheista, joita puidaan netissä. Kynnys ilmoittaa tällaisista viranomaisille voi olla aika korkea", Väänänen sanoo.

Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Minna Ruckenstein pitää hyvänä, että vanhemmat kuulevat lastensa näkemyksiä ostospäätöksiä tehtäessä, sillä kulutus ja shoppailu kytkeytyvät ihmisten arkeen tiiviisti.

"Lapsi on perheissä mukana myös kuluttajana", Ruckenstein sanoo.

Wilskan mielestä ihan kaikista asioista vanhempien ei tarvitsisi neuvotella lastensa kanssa.

"Lapsille ei ole hyväksi, että he joutuvat tekemään päätöksiä liian isoista asioista."

Sirkku Jauhiainen on samaa mieltä: liika päätösvalta voi ahdistaa lapsia. Kahden tytön äiti korostaa, että perhe pyrkii esimerkiksi syömään samaa ruokaa kuin ennen lapsiakin. Mausteista ei tingitä, eikä lapsille tehdä ruokaa erikseen.

Toisaalta Jauhiaisen mielestä koko perheelle on hauskaa, että lapset saavat osallistua yhteisiin päätöksiin. Tarvitaan tasapainoilua.

"Jos heidän pitäisi vain kävellä vanhempien vierellä, eihän kauppareissusta tulisi mitään!"

3. JuomatSylvia Jauhiainen haluaa hakea omenamehun itse, ilman äidin apua.
3. Juomat
Sylvia Jauhiainen haluaa hakea omenamehun itse, ilman äidin apua.
1. MaitokaappiSylvia Jauhiainen hakee tottuneesti rasvatonta maitoa. "Hyvä, otatko myös tummat maidot?" kysyy äiti Sirkku Jauhiainen.Sylvia ottaa kevytmaidon.
1. Maitokaappi
Sylvia Jauhiainen hakee tottuneesti rasvatonta maitoa. "Hyvä, otatko myös tummat maidot?" kysyy äiti Sirkku Jauhiainen.
Sylvia ottaa kevytmaidon.
4. Maistiaiset"Äiti!" Sylvia Jauhiainen huomaa jogurttimaistiaiset. Molemmat tytöt saavat kupilliset. "Haetaan isille papuja", sanoo äiti Sirkku Jauhiainen. Ne eivät Sylviaa innosta. Äiti saa hakea tölkin.
4. Maistiaiset
"Äiti!" Sylvia Jauhiainen huomaa jogurttimaistiaiset. Molemmat tytöt saavat kupilliset. "Haetaan isille papuja", sanoo äiti Sirkku Jauhiainen. Ne eivät Sylviaa innosta. Äiti saa hakea tölkin.
5. Pakastealtaat"Mikäs pitsa me otetaan", miettii äiti Sirkku Jauhiainen. Sylvia Jauhiaista kiinnostavat ihan muut tuotteet. "Jäätelöä, äiti!" hän vaatii. "Meillä on jätskiä", äiti toteaa. "Äiti mä haluun!" Sylvia perustelee. Äiti nappaa tytön syliinsä ja valitsee pitsat. "Sinä lupasit äidille, että olet kiltisti", äiti Jauhiainen muistuttaa.
5. Pakastealtaat
"Mikäs pitsa me otetaan", miettii äiti Sirkku Jauhiainen. Sylvia Jauhiaista kiinnostavat ihan muut tuotteet. "Jäätelöä, äiti!" hän vaatii. "Meillä on jätskiä", äiti toteaa. "Äiti mä haluun!" Sylvia perustelee. Äiti nappaa tytön syliinsä ja valitsee pitsat. "Sinä lupasit äidille, että olet kiltisti", äiti Jauhiainen muistuttaa.
6. MakeishyllyTytöt saavat valita suklaapatukat itselleen. Valinta sujuu nopeasti, mutta pieni kriisi syntyy äiti Jauhiaisen sanoessa: "Ne syödään huomenna, huomenna on namipäivä." "Mä haluun nyt!" Sylvia Jauhiainen sanoo mutta huomaa pian taistelun turhaksi. Patukka pysyy kuoressaan, ja tie vie kohti kassaa.
6. Makeishylly
Tytöt saavat valita suklaapatukat itselleen. Valinta sujuu nopeasti, mutta pieni kriisi syntyy äiti Jauhiaisen sanoessa: "Ne syödään huomenna, huomenna on namipäivä." "Mä haluun nyt!" Sylvia Jauhiainen sanoo mutta huomaa pian taistelun turhaksi. Patukka pysyy kuoressaan, ja tie vie kohti kassaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat