Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin hanavesi rökitti kilpailijat makutestissä

Saksalainen vesisommelier maisteli seitsemää kraanavettä eri puolilta Suomea

Kotimaa
 
Anni Koponen
Berliiniläinen vesiin erikoistunut sommelier Arno Steguweit vieraili perjantaina Verkkokauppa.comin myymälään avatussa Soda Bar -vesibaarissa Helsingissä. Steguweit maisteli HS:n pyynnöstä seitsemää eri puolilta Suomea tuotua hanavettä.
Berliiniläinen vesiin erikoistunut sommelier Arno Steguweit vieraili perjantaina Verkkokauppa.comin myymälään avatussa Soda Bar -vesibaarissa Helsingissä. Steguweit maisteli HS:n pyynnöstä seitsemää eri puolilta Suomea tuotua hanavettä. Kuva: Anni Koponen

Pöydällä on rivissä seitsemän annosta kraanavettä muovimukeissa. On paikallista janojuomaa Helsingistä sekä kilpailijat Tampereelta, Kuopiosta, Kouvolasta, Lappeenrannasta, Turusta ja Oulusta.

Saksalainen vesisommelier Arno Steguweit on lupautunut maistelemaan juomat, jotka HS:n aluetoimittajat ovat toimittaneet pääkaupunkiin. Mikä niistä viehättää eniten ammattilaisen makunystyröitä?

Kuka

Arno Steguweit

 Saksalainen sommelier erikoistui vesiin ensimmäisenä Euroopassa vuonna 2004.

 Steguweitin ura vesisommelierina alkoi Berliinissä Michelin-palkitussa ravintolassa Lorenz Adlonissa.

 Steguweit julkaisi vuonna 2006 vesiaiheisen Water!-kirjan. Nykyään hän työskentelee omassa vesiä ja viinejä myyvässä yrityksessään ja tekee vesiasiantuntijan töitä yrityksille.

 Sommelierilla ei ole vesisuosikkia, vaan hän valitsee sopivan laadun tilanteen mukaan.

Steguweit erikoistui vesiin vuonna 2004 työskennellessään berliiniläisessä Lorenz Adlon -ravintolassa. Sen listalla oli 70 erilaista pullovettä. Nykyään Steguweit muun muassa myy viinejä ja pullovesiä oman yrityksensä kautta.

Ensimmäisenä sommelier tarttuu mukilliseen rantaimeytettyä tekopohjavettä Kuopiosta. Steguweit nostaa juoman valoa vasten ja tarkastelee sen sisältöä. Sitten nuuhkaisu ja kulaus. Steguweit huljuttaa juomaa kielensä ympäri ja nielaisee.

Mutrulle taipuva ilme ei lupaa hyvää: "Tässä on sivumaku, joka on varmaan peräisin pakkauksesta."

Testi ei ala lupaavasti. Verrokki Kouvolasta saa onneksi Steguweitin ilmeen kirkastumaan: "Raikasta, rapeaa."

Edes sommelier ei varsinaisesti maista vettä, Steguweit huomauttaa. Puhdas vesi ei maistu tai tuoksu, ja sivumaut voivat kertoa jopa pilaantumisesta.

"Sen sijaan veden tuntee kielen eri osissa. Esimerkiksi karvauden aistii parhaiten kielen takaosalla, suolaisuuden ja happamuuden kielen sivuilla. Aistimuksiin vaikuttavat esimerkiksi veden ph-arvo ja mineraalipitoisuus."

Sommelier kertoo, että ihmisen pitäisi juoda vuorokaudessa jopa 1,5–2 litraa nesteitä. Hänen mielestään paras janojuoma on tietysti vesi – jota ei kuitenkaan kannata tarjoilla jääkylmänä.

"Paras lämpötila on 9–11 astetta. Liian kylmää on epämiellyttävä niellä. Itse en laittaisi sekaan jäitä tai sitruunaa."

Epävirallinen ja epätieteellinen juomatesti on loppumassa, jäljellä on enää Helsingin näyte. Maistettuaan Steguweit nyökyttelee.

"Kun join tätä ensi kertaa eilen illalla hotellissa, olin yllättynyt ja mielissäni. Helsingissä on todella hyvää hanavettä. Kotona Berliinissä juon vain pullovesiä."

On aika koota tulokset. Osa vesistä oli selvästi imenyt sivumakuja. Sen takia Steguweit ei halua leimata mitään huonoimmaksi. Kärkikolmikko sen sijaan on kirkkaasti mielessä.

Kolmossijalle Steguweit valitsee Kouvolan veden. Hopealle yltää tamperelainen, ja voittajaksi nousee täpärästi helsinkiläinen.

"Tampereen vesi on hyvin neutraalia, helsinkiläisessä viehätti persoonallisuus."

Helsingin vesitoimittajan, Helsingin Seudun Ympäristön (HSY) toimistossa puhelimeen vastaa toimitusjohtaja Raimo Inkinen. Hän iloitsee voitosta.

"Hienoa, hyvältä tuntuu. Itsekin juon hanavettä oikein mielelläni, jääkaapissa viilennettynä", Inkinen kehuu.

Pääkaupunkiseutulaiset saavat vetensä Päijänteestä.

Inkinen uskoo, että veden salaisuus piilee tasalaatuisuudessa. Myös häiriötön ja ja monivaiheinen puhdistusprosessi vaikuttaa makuun.

"Täytyy kilpailijoiden kunniaksi sanoa, että mielestäni nykyään lähes koko Suomessa saa laadukasta vettä. Vielä 1990-luvulla esimerkiksi Kymenlaakson raakavesi oli huonolaatuista, mutta tilanne on parantunut", Inkinen muistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat