Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumilautailun suosio kääntyi laskuun – nyt innostaa temppulasku

Lumilautailu menetti kapinallisen imagonsa

Kotimaa
 
Aapo Mentula
Sukset nousivat lumilaudan ohi muoti-ilmiöksi
Sukset nousivat lumilaudan ohi muoti-ilmiöksi
Messilän hiihtokeskuksen rinnetyöntekijän ja freestyle-valmentajan Kasimir Virtasen mukaan lumilautailu on menettänyt asemansa muotilajina. Twin tip -suksien kehitys on tehnyt suksilla laskusta taas trendikästä. Toimittaja: Aapo Mentula. Kuvaus ja editointi: Lauri Rotko

Lumilautailulle on käymässä kuin Nokian puhelimille ja grunge-musiikille. Kumpikin oli suosittu ilmiö 1990-luvulla, mutta 2000-luvulla uudet muotivirtaukset jättivät ne varjoonsa.

"Ainakin Messilässä lautailijoiden määrä on vähentynyt viime vuosina twin tip -suksilla laskijoihin verrattuna", kertoo hollolalaisen hiihtokeskuksen rinnetyöntekijä ja freestyle-valmentaja Kasimir Virtanen.

Virtasen mukaan Lahden Hiihtoseura perusti vuoden alussa freestyle-suksiryhmän junioreille, ja jäseniä ilmoittautui heti enemmän kuin kolme vuotta sitten lanseerattuun lumilautaryhmään.

Yhdysvalloissa lumilautailun suosion lasku näkyy tilastoista. Lajin harrastajamäärä väheni kausien 2011–12 ja 2012–13 välillä yli 200 000:lla, kun samaan aikaan vapaalaskua suksilla alkoi harrastaa 1,7 miljoonaa uutta harrastajaa. Asia selviää talviurheilukaupan keskusjärjestön SnowSports Industries Americanin tutkimuksesta.

Suomessa tilastot eivät ole yhtä kiistattomia. Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan alle 18-vuotiaiden lumilautailijoiden määrä laski vuosien 2001–2010 välillä 32 000:sta noin 10 500:aan. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen tilaamassa tutkimuksessa sekä suksilla laskun että lautailun suosion arvioitiin kuitenkin kasvavan yli kymmenen prosenttia vuosina 2010–2011.

Harrastajien kokonaismääräksi arvioitiin jopa 1,2 miljoonaa. Tuoreempia tutkimuksia aiheesta ei ole tehty.

Lauri Rotko
Niko Kivimäki (oik.) liukui suksilla pitkin kaidetta Messilän hiihtokeskuksessa Hollolassa. Freestyle-valmentaja Kasimir Virtanen seurasi harjoituksia vieressä.
Niko Kivimäki (oik.) liukui suksilla pitkin kaidetta Messilän hiihtokeskuksessa Hollolassa. Freestyle-valmentaja Kasimir Virtanen seurasi harjoituksia vieressä.

Lumilautailun suurimman harrastajabuumin taittuminen on luonnollista, arvioi Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti.

"Jos faijakin harrastaa lumilautailua, ei lajin alakulttuuri enää näyttäydy nuorelle kovin kapinallisena", Larilahti perustelee.

Hän arvioi, että lumilautailun suosio pikemmin tasaantuu ja vakiintuu kuin katoaa tyystin.

Suksilla lasku ja lautailu alkoivat lähentyä toisiaan sekä rinteissä että ideologian tasolla, kun suksivalmistaja Salomon toi markkinoille twin tip -sukset vuonna 1997, kertoo Lahden Hiihtoseuran freestylen vastuuvalmentaja Ville Hirvonen. Laajemmin suksimalli alkoi saada suosiota Suomessa 2000-luvun puolivälin jälkeen, mikä toi massat lajin pariin.

"Vielä 1990-luvulla rinteissä oli kylttejä, joissa kiellettiin suksilla lasku lumilautaparkissa. Silloin vastakkainasettelu oli aika selvää", Hirvonen muistelee.

Hän puistelee päätään miettiessään, kuinka huippulumilautailijat alleviivasivat harrastuksen rentoutta takavuosina.

"Kaverit kävivät ensin rinteessä, sitten punttisalilla ja lopuksi pelaamassa sählyä. Haastattelussa piti kuitenkin sanoa, ettei kyse ole treenaamisesta. Woodstock-hetken jälkeen on vedetty työvaatteet päälle ja palattu arkeen."

Aapo Mentula HS
Hollola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat