Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumeiden nettikaupan kasvu lisää salakuljetusta

Netistä tilattuja muuntohuumeita päätyy yhä enemmän kadulle

Kotimaa
 
Näitä reittejä pitkin huumeita salakuljetetaan Suomeen
Näitä reittejä pitkin huumeita salakuljetetaan Suomeen
HS:n animaatio näyttää, mitä reittejä pitkin yleisimpiä huumausaineita tuodaan Suomeen. Tiedot perustuvat keskusrikospoliisin havaintoihin. Yksi yleisimmistä salakuljetusväylistä on Baltian läpi kulkeva Via Baltica -tie. Toimittaja: Irina Vähäsarja; graafikko: Boris Stefanov
Fakta

Huumetakavarikot viime vuonna

 Hasis 122 kiloa

 Marihuana 285 kiloa

 Kannabiskasvit 9 732 kpl

 Amfetamiini 84 kiloa

 Metamfetamiini 7,4 kiloa

 MDPV 5,3 kiloa

 Ekstaasi 121 595 kpl

 LSD 475 kpl

 Bromo dragonfly 649 kpl

 Lakka 265 litraa

 Gamma 0,7 litraa

 Heroiini 0,1 kiloa

 Kokaiini 4 kiloa

 Khat 3 490 kiloa

 Buprenorfiinit kuten Subutex 37 078 kpl

 Muut huumelääkevalmisteet 23 714 kpl

 

Lähteet: keskusrikospoliisi ja tulli

Tulli paljasti viime vuonna ennätykselliset lähes 3 300 huumerikosta. Huumeiden salakuljetusmäärät ovat kasvaneet selvästi, sillä tullin tutkimien huumerikosten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2009.

"Kasvua näkyy niin isojen tukkuerien kuin pienempien omaan käyttöön tarkoitettujen erien takavarikoissa. Jo useamman vuoden ajan jatkunutta ilmiötä selittävät muun muassa vapaa liikkuvuus EU-alueella ja huumeiden nettikaupan lisääntyminen", kertoo tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen.

Tulli kertoi keskiviikkona paljastaneensa Suomen kaikkien aikojen suurimman amfetamiinin salakuljetuksen Vuosaaren satamassa. Kaksi bulgarialaista naista yritti tuoda maahan 54 kiloa amfetamiinia.

"Yksittäinen takavarikko voi kertoa yksittäisen tutkintaoperaation onnistumisesta tai tullimiehen tarkkaavaisuudesta, mutta se ei kerro huumeilmiöstä. Rikostilastot ovat parempi indikaattori", sanoo erikoistutkija Jari Leskinen keskusrikospoliisista.

Tullin ja poliisin perjantaina valmistuneiden yhteisten rikostilastojen mukaan huumerikollisuus ja varsinkin törkeät tapaukset ovat selvässä kasvussa.

Viranomaisten tietoon tulleiden törkeiden huumausainerikosten määrä kasvoi viime vuonna viidenneksen toissavuodesta. Näissä rikoksissa oli myös poikkeuksellisen paljon epäiltyjä, yhteensä 818 ihmistä.

"Pitää myös muistaa, että isot tutkinnassa olevat tapaukset vaikuttavat tilastoihin vasta jonkin verran sen jälkeen, kun tutkinta on käynnistetty. Viime vuonna tällaisia tutkintoja oli muun muassa pääkaupunkiseudulla", sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Juha Henttala.

Takavarikointien suurin muutos näkyi ekstaasipillereissä, joita takavarikoitiin viime vuonna viisinkertainen määrä toissa vuoteen verrattuna.

Juuri ekstaasitapausten takia törkeiden huumerikosten määrä kasvoi Helsingissä 70 prosenttia. Tapauksissa oli epäiltyinä useita nuoria, jotka olivat poliisille entuudestaan tuntemattomia.

Myös muuntohuumeiden salakuljetusmäärät lisääntyivät huomaavasti. Tulli pysäytti viime vuonna 1 500 erää muuntohuumeita. Noin sadan muuntohuumeaineen joukossa oli 20 aiemmin tunnistamatonta ainetta.

Suuri osa muuntohuumeista tilataan netin kautta, ja ne toimitetaan postin ja kuriiripalveluiden avulla. Juridisesti osa muuntohuumeista luokitellaan lääkkeiksi, ja osalla ei ole mitään luokitusta.

"Tämä on vähän kuin kemistien kilpajuoksua. Huomenna tulee joku muuntohuume, josta emme ole kuulleetkaan", tullin Sinkkonen sanoo.

Kalle Koponen / HS
Narkomaani Johanna on saapunut polkupyörällä hakemaan puhtaita neuloja Diakonissalaitoksen kiertävästä ruiskunvaihtoautosta Vantaan Koivukylässä.
Narkomaani Johanna on saapunut polkupyörällä hakemaan puhtaita neuloja Diakonissalaitoksen kiertävästä ruiskunvaihtoautosta Vantaan Koivukylässä.

Joulukuussa huumeiksi luokiteltiin neljä muuntohuumetta: esimerkiksi etyylifenidaatti ja metiopropamiini.

Huumeiden nettitilaamista yritettiin suitsia viime vuonna estämällä poste restante -osoitteiden nimetön käyttö. Tullin mukaan tästä on ollut apua.

Netistä tilatut muuntohuumeet kuitenkin päätyvät kadulle yhä useammin. Huumeidenkäyttäjille muuntohuumeet ovat päivittäinen huolenaihe, sillä uusien aineiden sisältö on tuntematon.

"Näyttää siltä, että ne koukuttavat pahemmin kuin Subutex. Lisäksi osa muuntohuumeista murentaa nopeasti käyttäjän fyysisen kunnon", kertoo vastaava sairaanhoitaja Mija Alho A-klinikkasäätiöstä.

Muuntohuumeet ovat aiheuttaneet ainoastaan yksittäisiä huumekuolemia. Suurin osa huumekuolemista johtuu opioidien kuten Subutexin yliannostuksesta.

Keskusrikospoliisin mukaan netistä tilataan myös kannabiskasvien siemeniä. Tapauksia paljastuu vuosittain parikymmentä.

"Tyypillinen tapaus on henkilö, jolla ei ole aiempaa rikostaustaa. Hän päättää kokeilla kasvatusta ja hakee rautakaupasta välineet. Puutarha paljastuu, kun naapuri ilmoittaa poliisille hajusta", Leskinen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat