Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakoinnin lopettaminen kohentaa mielialaa kuin lääke

Tupakoimattomilla on tutkimuksen mukaan vähemmän ahdistusta kuin tupakoivilla

Kotimaa
 

Tupakointi ei helpota stressiä ja ahdistusta vaan pahentaa niitä. Lopettaminen taas vähentää ahdistusta ja masennusta.

Tällaiseen tulokseen päätyy Britannian lääkäriseuran lehdessä BMJ:ssä julkaistu analyysi, joka vetää yhteen 26 tutkimuksen tulokset. Analyysin mukaan tupakoinnin lopettaminen kohentaa mielialaa yhtä paljon tai jopa enemmän kuin mielialalääkkeet.

Fakta

Masentunut polttaa enemmän

 Tupakoivien joukossa on enemmän masentuneita kuin tupakoimattomissa.

 Masentuneet tupakoivat enemmän kuin ne, jotka eivät ole masentuneita. Heidän on myös vaikeampi päästä eroon tupakasta.

 Masentuneen keskeinen piirre on kielteinen ajattelu itsestä ja omista kyvyistä. Usko lopettamisen mahdollisuuteen on vähäisempi kuin muilla tupakoijilla.

"Voin uskoa, että näin on", sanoo yliopistonlehtori Tellervo Korhonen Helsingin yliopistosta. Hän tuntee tekijät ja tietää heidät arvostetuiksi tutkijoiksi.

"Olemme tehneet suomalaisista kaksosista kaksi tutkimusta, joissa on samansuuntaisia havaintoja. Pitkään tupakoimatta olleilla on masennusta saman verran kuin aina tupakatta olleilla, mutta pitkään tupakoineilla on merkittävästi isompi riski masentua."

Nämä tutkimukset eivät olleet mukana BMJ:n analyysissa.

Monet ajattelevat, että stressi, ahdistus ja masennus pahenevat, kun he yrittävät lopettaa polttamisen, ja helpottavat, jos tupakkalakko pettää.

Tutkijoiden mukaan tämä on väärä tulkinta. Kyse on riippuvuuden aiheuttamasta mielialan laskusta, joka helpottuu, kun elimistö saa riippuvuuden aiheuttanutta ainetta.

"Vahvan riippuvuuden lopettaminen epäonnistuu helposti", Korhonen sanoo. Pitkän ajan kuluessa tupakoijien mieliala on alempi kuin tupakoimattomien. Jos lopettaminen onnistuu, mieliala nousee, jopa yhtä paljon kuin lääkkeillä.

Tupakointi on vähentynyt Suomessa, mutta mielenterveysongelmaisten keskuudessa se on pysynyt yleisenä, samoin alkoholin käyttäjillä. Tutkimus osoittaa, että heidänkin vieroitukseensa tupakasta kannattaisi panostaa, Korhonen sanoo.

"Tupakan on ajateltu olevan hyväksyttävää, kun se hoitaa mielenterveysongelmia. Tutkimus asettaa käsityksen kyseenalaiseksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat