Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntosaleilla on villit työehdot – "kukaan ei uskalla valittaa"

Ryhmäliikunnan ohjaajan palkka voi riippua osallistujamäärästä. Sijaiskäytännöt vaihtelevat.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Satu Aaltonen vetää muokkaus- eli lihaskuntotuntia Ruoholahden Motivuksessa.
Satu Aaltonen vetää muokkaus- eli lihaskuntotuntia Ruoholahden Motivuksessa.

"Kunpa asiakkaat tietäisivät, mitä iloisen hymyn takana päivittäin kulisseissa tapahtuu", helsinkiläinen ryhmäliikunnan ohjaaja toteaa.

HS kysyi ryhmäliikunnan ohjaajien kokemuksia työoloistaan liikunnan ammattilaisille tarkoitetulla sivustolla. Yhteydenottoja tuli kymmeniä.

Suurimmat epäkohdat liittyivät palkkaukseen ja sairausajan sijaiskäytäntöihin.

Yli kymmenen vuotta fitness-ohjaajana useille isoille kuntosaliketjuille työskennellyt nainen kertoo, että palkkiot jäävät usein noin 20 euroon tunnilta. Myöskään ikä- tai kokemuslisiä ei tunneta.

"Moni on palkasta puhuttuaan huomannut, miten tunteja on ensin siirretty huonompiin aikoihin ja sitten asiakaskatoon vedoten lopulta lopetettu kokonaan."

Nainen ei halua puhua asiasta omalla nimellään, sillä hän tekee yhä liikuntaohjaajan töitä ja pelkää työpaikkansa vaarantuvan.

"Kukaan ei uskalla valittaa, sillä alalle on koko ajan tulossa nuoria ja kokemattomia ohjaajia tilalle."

Sunnuntaikorvauksia kierretään jakamalla palkkioita kahteen osaan.

Esimerkiksi 60 minuutin ohjaamisesta ohjaaja saa vajaat 30 euroa tunnilta, josta noin kymmenen euroa on ohjauspalkkiota ja loput korvausta tunnin suunnittelusta. Sunnuntailisä maksetaan vain tunnin ohjaamista koskevalta osalta.

Tällainen käytäntö on esimerkiksi Elixialla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan käytäntö on lainvastainen.

Sami Kero HS
Espoolainen liikunnanohjaaja Satu Aaltonen, 26, veti maanantai-iltana lihaskuntotunnin Ruoholahden Motivus-liikuntakeskuksessa. Hän sanoo olevansa tyytyväinen työhönsä, työnantajaansa ja palkkaansa. "Opiskeluaikana kuulin, että alalla on parannettavaa työsuhdeasioissa ja monilla on voinut olla ongelmia. Mutta itse olen niiltä säästynyt."
Espoolainen liikunnanohjaaja Satu Aaltonen, 26, veti maanantai-iltana lihaskuntotunnin Ruoholahden Motivus-liikuntakeskuksessa. Hän sanoo olevansa tyytyväinen työhönsä, työnantajaansa ja palkkaansa. "Opiskeluaikana kuulin, että alalla on parannettavaa työsuhdeasioissa ja monilla on voinut olla ongelmia. Mutta itse olen niiltä säästynyt."

"Työaikalainsäädännön mukaan korvaus tulee maksaa kokonaisuudessaan", tarkastaja Jukka Kurki kertoo.

Toimitusjohtaja Miika Huotarin mukaan Elixian käsitys on, että järjestely on työaikalain säännösten mukainen.

"Suunnittelutyö suoritetaan etukäteen arkena. Vain sunnuntaina tai muina pyhäpäivinä tehdystä työstä maksetaan sunnuntaikorvaus", hän sanoo.

Yksityisen liikunta-alan työehdot ovat villit, sillä alalla ei ole työehtosopimusta, vahvistaa asiantuntija Jarmo Lahti toimihenkilöliitto Ertosta.

"Se tarkoittaa, että jokainen joutuu neuvottelemaan muun muassa palkkansa itse."

Erto on Lahden mukaan ajanut alalle parempia työehtoja. Sen palkkasuosituksen mukaan ohjaajalle tulisi lajista riippuen maksaa pääkaupunkiseudulla vähintään 29,20 euroa ja muualla 26,10 euroa tunnilta. Todellisuudessa palkkiot jäävät usein alle suosituksen.

Alalla on myös erilaisia bonuksiin tai provisioon perustuvia palkkauksia, joissa ohjaajan palkka perustuu siihen, kuinka monta osallistujaa ohjaaja onnistuu houkuttelemaan tunnille.

Esimerkiksi Uudellamaalla toimivassa ketjussa 60 minuutin tunnin ohjaamisesta ohjaaja saa vajaat viisi euroa perusosaa ja sen jälkeen 50 senttiä jokaisesta tunnista osallistuvasta asiakkaasta.

Ohjaajan kokonaisansio jää kymmenellä jumpparilla alle kymmenen euroon tunnilta.

"Tällä tavalla yrittäjällä on mahdollista pitää yllä runsasta tarjontaa ja kilpailla muiden paikkakunnan kuntosalien kanssa", salilla työskentelevä fitness-ohjaaja kertoo.

Provisiosopimus ei ole lain vastainen, mutta se ei ole kuitenkaan aivan lain hengen mukaista, Erton Jarmo Lahti toteaa.

"Yrittäjä siirtää siinä itselleen kuuluvan riskin työntekijälle", hän tulkitsee.

Motivuksen toimitusjohtaja Jyrki Kankkunen myöntää, että ala tarvitsisi kipeästi työehtosopimuksen, joka takaisi yhteiset pelisäännöt.

"On selvää, että syntyy epäreilua kilpailua, jos joku toimija saa kilpailuetua sillä, että maksaa sunnuntaikorvaukset vain osittain", Kankkunen sanoo.

Elixian Huotarin mukaan työehtosopimukselle ei ole tarvetta.

"Asiat ovat hoituneet hyvin myös ilman sitä. Työehtosopimus toisi mukanaan lisää kankeutta, ja tämä kaikki on poissa liiketoiminnan kehittämisestä."

Myös sijaiskäytännöt alalla vaihtelevat. Useilla kuntosaliketjuilla sairastuneet joutuvat itse etsimään sijaisen ohjaustunnin ajaksi. Näin on ohjeistettu ainakin Elixialla, Satsilla ja Helsingissä toimivalla Fix Liikuntakeskuksella.

Motivuksella on käytössään sijaispankki, josta ohjaajat voivat soittaa itselleen sijaisen.

"Sijaisten hankkimisesta vastaa tietysti viime kädessä työnantaja. Jos sijaista ei saada, tunti perutaan", Kankkunen kertoo.

Elixiassa on käytännöstä sovittu Huotarin mukaan ohjaajien kanssa. Jos sijaisen löytäminen suoraan ei onnistu, keskus järjestää sijaisen.

Fixillä on käytössään sijaislistat, mutta vakituiset ohjaajat vastaavat viime kädessä tuntien sijaistuksista, liikuntapäällikkö Eija Holmala kertoo.

"Sijaisrumba on välillä haastavaa, mutta hyvällä yhteishengellä siitä on tähän asti selvitty."

Yhtiö palkkasi ohjaajien lisätueksi äskettäin sijaissoittajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat