Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjassa myös naiset ovat ensi vuonna asevelvollisia

Suomen puolustusministeri Carl Haglund haluaa moninkertaistaa asepalveluksen käyvien naisten määrän

Kotimaa
 

Asevelvollisuuden tulevaisuutta pohditaan Suomessa lähivuosina vilkkaasti. Syitä on monia, mutta etenkin raha.

Edessä voi olla pienentyvien puolustusbudjettien aika, mikä patistaa tehostamaan varusmieskoulutusta, lakkauttamaan toimialoja ja pienentämään reserviä. Ikäluokat pienenevät. Kybersodan aikakausi muuttaa sotilaallisia uhkakuvia.

"Politiikkaan, mediaan, uskontoon, kirkkoon, kouluun, puolustusvoimiin, asevelvollisuuteen ja moniin muihin instituutioihin saatetaan suhtautua entistä enemmän valikoiden sitä, mitä niillä voisi olla yksilölle tarjottavanaan", sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Arto Nokkala.

Hän puhui asevelvollisuuden tulevaisuudesta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa keskiviikkona.

Suomen naapurit ovat lisänneet asevelvollisuuden valikoivuutta tai siirtyneet ammattiarmeijaan, kuten Ruotsi. Norjassa siirrytään ensi vuonna sukupuolineutraaliin asevelvollisuuteen.

Norjassa naiset ovat voineet suorittaa vapaaehtoisesti asepalveluksen vuodesta 1984 lähtien.

Ensi vuodesta lähtien kutsu kutsuntoihin tulee kaikille ikäluokassa, myös naisille.

Armeijaa kaikki eivät kuitenkaan käy, sillä Norjan asevelvollisuus on Suomea valikoivampi. Norjassa koulutetaan vuosittain 8 000–10 000 varusmiestä. Se on 15 prosenttia ikäluokasta.

Sukupuolineutraali asevelvollisuus oli alun perin poliittisten nuorisojärjestöjen idea, sanoo Suomen-suurlähetystön sotilasasiamies Per Arne Five. Norjan parlamentti Stortinget päätti asiasta viime kesänä.

"Koko yhteiskunnassa on käynnissä naisistuminen. Tämä uudistus vastaa tulevaisuuden osaamistarpeisiin."

"Aiemmin puolustusvoimilla oli vain rajalliset mahdollisuudet rekrytoida korkeasti koulutettuja naisia. Meidän pitää päästä valitsemaan parhaat sukupuolesta riippumatta", Five sanoo

Suomessa vapaaehtoisen asepalveluksen käy vuosittain noin 500 naista. Puolustusministeri Carl Haglund haluaisi moninkertaistaa määrän. "Olisi hienoa, jos asepalvelukseen saataisiin joka vuosi yli tuhat naista."

Haglundin aloittamassa kokeilussa houkutellaan lisää naisia asepalvelukseen Pirkanmaalla. Siellä 18-vuotiaat naiset ovat saaneet kotiin tietopaketin vapaaehtoisesta asevelvollisuudesta.

Norjan malli ei kuitenkaan innosta Haglundia. "Hyvää Norjan mallissa on se, että he pystyvät houkuttelemaan asepalvelukseen enemmän naisia kuin me."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat