Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-väki ei halua kiristää vuorotteluvapaan ehtoja

Hallituksen mielestä vuorotteluvapaan sijaisen pitäisi olla ennen sijaisuutta kolme kuukautta työttömänä

Kotimaa
 

Vuorotteluvapaalain muutosta valmisteleva kolmikantainen työryhmä on ajautunut hankalaan tilanteeseen.

Hallituksen mielestä vuorotteluvapaan sijaisen pitäisi olla ennen sijaisuutta kolme kuukautta työttömänä. Tätä eivät työryhmän palkansaajajärjestöt eli STTK, SAK ja Akava sulata.

Artikkeliin liittyvät

"Palkansaajapuoli ei ole ihastunut esitykseen", kiteyttää STTK:n lakimies Heli Ahokas.

Ahokas aikoo viedä ehdotuksen sijaisen ehtojen tiukentamisesta STTK:n liittojen kommentoitavaksi.

STTK:n mukaan terveydenhoito- ja sosiaalialalle ei löytyisi enää vuorotteluvapaan sijaisia mahdollisen työttömyysaikamuutoksen jälkeen.

Ahokas muistuttaa, että vuorotteluvapaan sijaisilla on usein rikkonainen työhistoria, johon kuuluu useita pätkätyösuhteita. STTK:ssa nähdään, että sijaisuus on mahdollisuus saada pidempi työsopimus kuin normaalisti.

Muutoksia vuorotteluvapaaseen pohditaan nyt samalla kokoonpanolla kuin viime syksynä. Työryhmää johtaa työ- ja elinkeinoministeriön vanhempi hallitussihteeri Anne-Mari Mäkinen.

Syksyllä ryhmä pääsi sopuun merkittävästä tiukennuksesta. Vuorotteluvapaalle pääsisi vasta 17 vuoden työuran jälkeen, kun nykyisin vuorotteluvapaalle jäävälle riittää kymmenen vuoden työura.

Työnantajapuolta edustanut Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) olisi halunnut vapaan edellytykseksi peräti 20 vuoden työuran, mutta palkansaajapuolen mielestä se oli liikaa.

HS:n tietojen mukaan tänä keväänä yhtenä vaihtoehtona on väläytetty sitä, että vuorotteluvapaalle jäävän työuraksi vaadittaisiinkin 15 vuotta työryhmän ehdottaman 17 vuoden sijaan. Tällöin sijaisen ehtoja voitaisiin vastaavasti tiukentaa.

Ahokas ei ole kuullut tällaisesta kaupankäynnistä.

Ryhmä ehdotti syksyllä myös sitä, että tulevaisuudessa ei voisi jäädä eläkkeelle suoraan vuorotteluvapaalta. Tämä tiukennus koskisi kuitenkin vasta vuoden 1957 jälkeen syntyneitä.

Muista harkituista tiukennuksista luovuttiin. Korvaustaso pysyisi ehdotuksen mukaan samana: 70 prosenttia ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja 80 prosenttia, jos työuraa on kertynyt vähintään 25 vuotta.

Vapaan saisi ryhmän mielestä käyttää miten haluaa. Pohdinnassa oli vapaan rajaaminen esimerkiksi opiskeluun.

"Silloin oli olevinaan yhteisymmärrys. Aiotaanko nyt avata kaikki kolmikannassa jo sovitut kohdat", Ahokas ihmettelee.

Ahokas sanoo, että vuorotteluvapaan ehtojen kiristyksellä ei maailma pelastu. "Hämmästyttää, miten tällainen murunen on saanut kokoaan suuremman merkityksen."

Elinkeinoelämän keskusliiton edustajana työryhmässä istuva Minna Etu-Seppälä ei halua kommentoida keskeneräistä työtä. Hän tähdentää, että jatkovalmistelussa pitikin puuttua sijaisen työttömyyden kestoon.

Jos sijaisen työttömyyden kesto on keskimäärin yhden viikon, vuorotteluvapaa ei työllistä pitkäaikaistyöttömiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat