Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Miksi isän silmät ovat sumeat?" – alkoholistin lapsen elämää varjostaa häpeä

Äitien päihde- ongelmat ovat lisääntyneet selvästi. Vanhemman vähäisempikin juominen voi haitata lasta monin tavoin.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Yhä useammin molemmat vanhemmat juovat niin, että se häiritsee lasta, ja yhä useammin ongelmakäyttäjä on juuri äiti.
Yhä useammin molemmat vanhemmat juovat niin, että se häiritsee lasta, ja yhä useammin ongelmakäyttäjä on juuri äiti. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

"Perheeni on tavallinen suomalainen ydinperhe. Työssäkäyvät vanhemmat, kaksi lasta sekä kaunis omakotitalo. Seinien sisäpuolella tapahtuu kuitenkin vähemmän kauniita asioita. Pieni lapsi ei käsittänyt, miksi iltaisin ja viikonloppuisin äidin ääni muuttuu kimeäksi. Miksi isin silmät ovat sameat ja puhe tökkii?"

Nimimerkki Sofin kertomus on yksi tositarinoista, joita A-klinikkasäätiö on kerännyt nuorilta aikuisilta. Torstaina julkistetut viitisenkymmentä tarinaa kertovat, kuinka nuoret kokivat lapsena vanhempiensa juomisen.

Elämää päihdeongelman varjossa leimaa usein häpeä ja ahdistus, kuvaa projektikoordinaattori Janne Takala A-klinikkasäätiöstä. Samalla nuorten ajattelusta paistaa ymmärrys, jota he usein tuntevat alkoholin kanssa kamppailevia vanhempiaan kohtaan.

"Monet tuntevat kaipausta tavallisiin ja arkisiin kokemuksiin. Unelmat ovat liikuttavan pieniä. Vanhempien kanssa olisi haluttu vain katsoa televisiota, tehdä ruokaa tai käydä rannalla."

Moni lapsi omaksuu vastuunottajan roolin: pitää huolehtia, että isä selviää baarista yöllä kotiin ja että sammuneen äidin tupakka ei sytytä tulipaloa.

Alkoholin kokonaiskulutus on viime vuosina laskenut. Tästä ei kuitenkaan voi suoraan päätellä, että lasten kokemat haitat olisivat vähentyneet, huomauttaa erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Kehitys on pikemminkin päinvastaista. Yhä useammin molemmat vanhemmat juovat niin, että se häiritsee lasta, ja yhä useammin ongelmakäyttäjä on juuri äiti.

Suuntaus liittyy Raitasalon mukaan siihen, että naisten alkoholinkäyttö on kuusinkertaistunut 40 vuodessa.

THL:n laajan rekisteritutkimuksen mukaan äitien päihdediagnoosit ovat kaksinkertaistuneet 1990–2000-luvulla. Diagnoosin saaneiden naisten osuus on nyt noin kaksi prosenttia.

Vanhempien juominen koskettaa suomalaislapsia ja -nuoria varsin laajasti. A-klinikkasäätiön kyselyssä reilu neljännes 12–18-vuotiaista kertoi kokeneensa vähintään joskus haittaa kodin aikuisten alkoholinkäytöstä.

"Aikuisten vähäisemmästäkin alkoholin käytöstä voi olla lapselle haittaa. Jos vanhemman käytös muuttuu poikkeavaksi, lapsi voi kokea epävarmuutta ja pelkoakin", Raitasalo sanoo.

Samaa sanoo Takala: yksittäisetkin ylilyönnit voivat jäädä vaivaamaan lasta pitkäksi aikaa.

Vanhempien juominen vaikuttaa lapsiin monin tavoin. THL:n tutkimuksen mukaan alkoholistiäitien lapsilla on kohonnut riski joutua sairaalaan esimerkiksi tapaturman tai infektion vuoksi. Jatkuva stressi ja muut henkiset oireet voivat näkyä mielenterveysongelmina aikuisenakin.

Raitasalo ja Takala korostavat, että haitat eivät ole automaattisia. Päihdeongelmaisen lapsi voi elää tasapainoisen elämän.

"Sillä on paljon merkitystä, onko lapsella muita suojaavia tekijöitä apunaan. Turvallinen naapuri tai sukulainen voi olla hyvin tärkeä, samoin vahvuuden kokemukset esimerkiksi koulusta", Takala kertoo.

Hän pitää tärkeänä, että nuoret ymmärtävät, kuinka yleisiä kokemukset vanhempien juomisen haitoista ovat. "Kun vanhempien juominen aiheuttaa häpeää, asiasta ei mielellään puhuta. Näin ongelmat pitkittyvät ja kasaantuvat."

 

Tositarinat löytyvät osoitteesta www.lasinenlapsuus.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat