Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homekoulujen oppilaat oireilevat Suomessa runsaasti

Espoossa konttorin väistötiloista tuli kaupungin suurin lukiotila

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Juhani Niiranen HS
"Harva tietää, että viherlaaksolaisilla on uusi koulu. Monet oppilaat ja vanhemmat luulevat, että olemme edelleen siellä homeessa", sanoo Jenna Jourio. Uudet väistötilat Kilossa ovat karut mutta käytännölliset.
"Harva tietää, että viherlaaksolaisilla on uusi koulu. Monet oppilaat ja vanhemmat luulevat, että olemme edelleen siellä homeessa", sanoo Jenna Jourio. Uudet väistötilat Kilossa ovat karut mutta käytännölliset. Kuva: Juhani Niiranen HS

Espoon Kilossa kohoaa harmaa 1980-luvun konttoritalo Kilon Ritari. Aiemmin Nokian koulutustiloina palvelleissa konttoreissa on evakossa noin 800 oppilasta.

Toimistot on remontoitu kahden sisäilmaongelmista kärsineen lukion väistötiloiksi. Vuonna 2011 Kiloon muuttanut Tapiolan lukio sai syksyllä naapurikseen Viherlaakson lukion. Viimeiset luokat sitä varten valmistuivat Kiloon helmikuussa.

Väistötilojen seinät ovat edelleen paljaat, ja oppilaskunnankin tilat ovat koruttomat.

"Haluan tänne pinkin kahvinkeittimen", vaatii oppilaskunta-aktiivi Jenna Jourio, 17.

Myös seinät kaipaisivat väriä, mutta niitä ei Spondalta vuokratuissa tiloissa saa maalata.

Viherlaakson homeongelma räjähti käsiin elokuussa. Jourio oli yksi niistä, jotka joutuivat lopettamaan ensimmäisen jakson kesken hengitys- ja iho-oireiden vuoksi. "Turposin kasvoista, ja lääkäriasemalla piti laittaa kortisonipiikki."

Suomalaisilla koululaisilla on havaittu verraten paljon sisäilmaoireita.

Lokakuussa julkistetun kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaiset 6–12-vuotiaat koululaiset oireilevat selvästi enemmän kuin espanjalais- ja hollantilaislapset. Suomesta tutkimukseen osallistui Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Sisäilmaongelmaisten suomalaiskoulujen oppilailla oli 50 prosenttia enemmän hengitysoireista johtuvia poissaoloja kuin niillä, joiden kouluissa ongelmia ei ollut.

"Meillä ei ole vielä tietoa, mistä erot tarkkaan ottaen johtuvat. Teemme aiheeseen liittyvää jatkotutkimusta", kertoo THL:n tutkija Martin Täubel.

Aikuisten ja lasten eroista sisäilmaongelmiin reagoinnissa ei ole tarkkaa tutkimustietoa.

Opettajien on arveltu oireilevan runsaasti siksi, että he viettävät usein runsaasti aikaa yhdessä luokkatilassa. Jos siinä on ongelmia, sairastumisriski kasvaa verrattuna lapsiin, jotka vaihtavat tilaa useammin.

Jourio joutui jo kuudennella luokalla kiertämään väistötiloissa ympäri Espoon kouluja.

"Espoossa se on niin perusasia. Miltei joka koulussa on jotain peruskorjausta tai hometta. On paljon kavereita, jotka ovat joutuneet käymään saman läpi", toteaa Laura Lähteenoja, 17.

"Se on normaalia koko Suomessa", lisää oppilaskunnan puheenjohtaja Markus Airikkala, 17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat