Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajat kertovat: "Syön lääkkeitä, mutta pystyn opettamaan parakissa"

Kotimaa
 

HS haastatteli homekouluissa sairastuneita opettajia, jotka kertoivat kokemuksistaan nimettömästi.

"Vaihdoin pari vuotta sitten kouluun, jossa aloin nopeasti väsyä ja saada korva- ja silmätulehduksia. Opettajainhuoneessa oireista puhuttiin avoimesti, ja jatkoin töitä, kunnes keho sanoi seis. Kun näin sairauslomalla oppilaita kulkemassa kouluuni, ajattelin että siellä hekin myrkyttyvät. Laitoin vanhemmille postin ongelmista ja kirjoitin puolileikilläni, että eiköhän mennä homelakkoon. Rehtori irtisanoi minut salassapitorikkeeseen vedoten. Hän tiesi jo työhaastattelussani, että koulussa oli oireiltu ja sisäilmaa oli vastikään tutkittu, muttei kertonut asiasta mitään. Nyt olen löytänyt koulun, jossa voin olla."

Aineenopettaja
"Olen kolmatta vuotta virkavapaalla omasta koulustani. En voi olla siellä. Teen töitä toisessa koulussa niin, että luokassa on koko ajan päällä lääkärin määräämä ilmanpuhdistin. Joka päivä mietin, miten terveellistä tämä on, ja voinko jatkaa. Rakastan työtäni, mutta mietin ammatinvaihtoa. Olen kuullut, että jokaisella aiemmalla koulullani on homehistoria, enkä tiedä, miten pitkään olen altistunut. Myös korvieni väliä on epäilty."

Luokanopettaja
"En voi kokeilla enää yhtäkään tilaa ja leikkiä terveydelläni. Oireilen aina pahasti muun muassa uusille rakennusmateriaaleille. Keuhkoissani ei ole vikaa, mutta poskiontelot ja keskushermosto reagoivat heti. Olen tehnyt ulkotöitä, mutta nyt työnantaja on sanonut, etteivät he suostu jatkamaan tai räätälöimään töitäni. Koen, että jokaisessa palaverissa työnantajan kanssa minua syyllistetään, aivan kuin itse keksisin sairastumisen. Vakuutusyhtiö ei maksanut ammattitautitutkimuksia, ennen kuin vakuutusoikeus määräsi."

Luokanopettaja
"Kun sairastuin, työnantaja sanoi, että ethän sinä sisäilmasta voi olla sairas. Välillä sairastin rajusti, välillä olin töissä. Nyt syön koko ajan lääkkeitä, mutta pystyn opettamaan parakissa. Minulle annettiin yllättäen palaverissa valittavaksi kolme koulua ja aamuun asti aikaa miettiä, minkä otan. Valitsin yhden, joka oli sattumalta remontissa ja siksi väistötiloissa parakissa. Minulla on ammattitautidiagnoosi: saan lääkkeet ilmaiseksi, mutta jos sairastun, tipun heti tapaturmaeläkkeelle ja palkka putoaa murto-osaan. Ammattijärjestöltä en koe saaneeni mitään apua."

Erityisopettaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat