Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa tuhansia opettajia on home-evakossa

Kotimaa
 
Opettaja kertoo: Näin homekoulu ajoi ulos ammatista
Opettaja kertoo: Näin homekoulu ajoi ulos ammatista
Helsinkiläinen luokanopettaja Katariina Aaltonen alkoi saada oireita myöhemmin homeiseksi todetussa koulussa 2000-luvun alkuvuosina. Alkoi vuosien kierre, jossa häntä siirrettiin peräti 21 eri koulutilaan. Helsingistä ei ole löytynyt yhtään koulua, jossa hän ei oireilisi, ja enää Aaltonen ei halua leikkiä terveydellään. Toimittaja: Janne Toivonen. Kuvaus ja editointi: Timo Ylifrantti.

Helsinkiläisen Katariina Aaltosen opettajantaidoissa ei ole vikaa, mutta hän ei voi opettaa. Hän ei pysy terveenä enää yhdessäkään koulussa.

Kierre alkoi Myllypuron ala-asteelta 2000-luvun puolivälissä.

"Olin työkykyinen aamuisin mutten enää illalla. Olin vuosia lämmöt koholla töissä, ja lopulta nukuin iltaisin kolmekin tuntia toipuakseni päivästä. Kesäisin oireet hävisivät", Aaltonen kertoo kotonaan – sairauslomalla.

Hänen terveen työtilan etsintäkierteensä lienee Suomen ennätys: 21 eri koulurakennusta seitsemän viime vuoden aikana. Yksikään ei ole sopinut. Lyhin kokeilu kesti noin tunnin. Usein oireet ärhäköityivät kokeiluista.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan sisäilmaevakossa on jopa tuhansia opettajia.

OAJ teki asiasta toissa vuonna rehtoreille, työsuojeluvaltuutetuille ja päiväkotien johtajille kyselyn. Sen mukaan neljä prosenttia opettajista on joutunut kahden viime vuoden aikana vaihtamaan työtilaa sisäilmaoireiden vuoksi. Tämä tarkoittaa noin 4 000:ta opettajaa.

"Joukko on iso, ja oikeusturva on ajoittain katastrofaalisessa tilassa. Moni on pitkilläkin sairauslomilla, mutta ammattitautidiagnoosia tai kuntoutus- ja eläkepäätöstä on hyvin vaikea saada, koska diagnostiikka laahaa jäljessä", sanoo OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio.

"Vähättelyynkin törmää."

Markus Jokela HS
Katariina Aaltonen on turhaan yrittänyt löytää tilaa, jossa voisi jatkaa ammattiaan. "Kun sairastut työnantajan tarjoamissa tiloissa ja siihen liittyy sana sisäilma, sinusta tulee epäkelpo tyyppi", hän sanoo.
Katariina Aaltonen on turhaan yrittänyt löytää tilaa, jossa voisi jatkaa ammattiaan. "Kun sairastut työnantajan tarjoamissa tiloissa ja siihen liittyy sana sisäilma, sinusta tulee epäkelpo tyyppi", hän sanoo.

OAJ:n mukaan työnantaja on aina velvollinen etsimään terveellistä työtilaa. Työntekijällä on oikeus jatkaa työtehtävässään, eikä sairastuminen anna oikeutta irtisanoa.

Aaltonen on ajanut asiaansa tarmokkaasti mutta kokee, että kaupunki on suhtautunut häneen ongelmana. Tilojen järjestäminen on ollut sattumanvaraista ja hoitunut usein viime tipassa, hän kertoo.

Yhden lukuvuoden alussa Aaltonen ei päivää ennen koulutyön alkua tiennyt, missä koulussa hän opettaa. Hän oli tiedustellut asiaa jo toukokuussa. Yhdestä hänelle tarjotusta luokasta taas löytyi edellisen opettajan ilmanpuhdistin.

Fakta

Milloin oireista pitää huolestua?

 Yleisimpiä ensioireita sisäilmaongelmaisessa tilassa ovat ärsytysoireet silmissä, nenässä ja kurkussa. Ääni voi olla painuksissa tai jopa lähteä kokonaan. Myös päänsärky ja väsymys liittyvät usein ongelmaan.

 Selvästi vieraat hajut vaatteissa tai tavaroissa voivat myös kertoa ongelmasta. Lapsissa voi näkyä väsymystä ja kiukkuisuutta.

 Koulun tai työpaikan ongelmaan liittyvistä oireista kielii myös, jos oireilu on toistuvaa ja tuntuu aina liittyvän tiettyyn rakennukseen tai tilaan. Oireet yleensä helpottavat terveissä tiloissa ja viikonloppuisin.

 Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos oireet huolestuttavat. Lääkärille kannattaa kertoa, että epäilee oireiden liittyvän tiettyyn tilaan.

 

Lähde: Asumisterveysliitto

"Se huolestuttaa, että on tarjottu tiloja, joissa myös muut ovat oireilleet", hän sanoo.

HS on nähnyt sähköpostivaihdon ja lääkärinlausunnot. Niissä on sanottu kahden viime lukuvuoden ajan, että Aaltonen sopii työhönsä, mutta altistumista tulisi välttää. Yhdessä lausunnossa todetaan, että kyseessä on "kiistaton homeiden aiheuttama oireyhtymä". Samalla kokeilut ovat jatkuneet.

Psykiatrilta Aaltonen on saanut puhtaat paperit. Sisäilmasta sairastuneita painostetaan usein psyykkisiin tutkimuksiin.

Helsingin kaupungin työterveyshuollon mukaan 200–250 opetusviraston työntekijää on ilmoittanut sisäilmaoireista.

Professori, infektiotautilääkäri Ville Valtonen arvioi, että pääkaupunkiseudulla on sairauslomilla joitain satoja opettajia.

"Altistuksen välttäminen on erittäin tärkeää. Alkuvaiheessa potilas voi vielä palautua oireistaan. Jos sairaus etenee monikemikaaliyliherkkyydeksi, sairaus on parantumaton ja joskus erittäin herkkä", Valtonen kertoo.

Sisäilmasairaat jäävät usein väliinputoajiksi. Lääkärit uskovat oireita ja kirjoittavat sairauslomia, mutta vaikka rakennuksella ja oireilla olisi selkeä yhteys, viranomaiset kiistävät näytön eivätkä usko potilaita.

HS pyysi Helsingin opetusvirastolta kommenttia Aaltosen kirjallisella luvalla. Perusopetuslinjan johtaja Outi Salo on opintovapaalla ja ohjaa kysymykset sijaiselleen Marjo Kyllöselle, joka tuntee asian pääpiirteittäin.

"Prosessi on ollut pitkä, mutta monenlaisia ratkaisuja on pyritty löytämään, jotta hän voisi jatkaa työtään. Olemme suhtautuneet asiaan mielestäni suurella vakavuudella", Kyllönen sanoo.

Kyllönen kiistää sairastuneiden vähättelyn. Hänen mukaansa kaupunki tarjoaa kokeiluihin vain terveiksi tiedettyjä tiloja.

Opetusviraston työsuojelupäällikkö Marja Paukkonen on ollut puolentoista vuoden aikana noin 15 opettajan siirroissa.

"Jos koulussa ei ole todettua vikaa, en tiedä, miten muuten sopivuuden pystyy näyttämään kuin kokeilemalla. Tahallaan ei altisteta", hän vakuuttaa.

Aaltonen on päättänyt, ettei enää leiki terveydellään.

"Raja on tullut vastaan. Olen lopussa. En enää muista, millaista on elää tavallista elämää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat