Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diabeteksesta voi tulla normaali ominaisuus

Kotimaa
 

Diabeteksesta on tulossa niin yleinen, että se voi joskus kuulua ihmisen normaaleihin ominaisuuksiin. Näin arvioi Lundin yliopiston professori Leif Groop, joka on tutkinut diabetekselle altistavia ja siltä suojaavia tekijöitä muun muassa Suomen Pohjanmaalla ja Ruotsin Skånessa.

Groopilla on Suomessakin professuuri Suomen akatemian ja Tekesin yhteisessä rahoitusohjelmassa, jossa etsitään diabeteksen mekanismeja.

"Diabetes on nopeimmin yleistyvä tauti maailmassa. Sairastuneita on nyt 350 miljoonaa, mutta 2030 jo 550 miljoonaa. Synkin tilanne on Aasiassa."

Taudin puhkeamiseen vaikuttavat sekä perimä että elinympäristö.

Jos toinen vanhempi sairastaa kakkostyypin tautia, lapsen vaara sairastua on 40 prosenttia. Riski on isompi, jos sairastunut vanhempi on äiti.

Elinympäristöön taas kuuluu esimerkiksi lihominen. Lihavien ihmisten osuus väestöstä on nelinkertaistunut 30 vuodessa.

Lihavuus ja perheessä puhjennut tauti kaksinkertaistavat vaaran sairastua.

"Kakkostyypin diabeteksen saa ihminen, joka ei pysty lihoessaan kaksin–kolminkertaistamaan insuliinin eritystään", Groop sanoo. Näin pitäisi käydä myös normaalin raskauden edistyessä. Jos insuliinin tuotanto ei kasva tarpeeksi, puhkeaa raskausdiabetes.

Kakkostyypin diabetekselle altistavista geeneistä Groopin tutkimusryhmä etsi harvinaisia variantteja, jotka lisäävät taudin vaaraa.

Suomesta löytyi taudilta suojaava variantti, joka on vain 0,1 prosentilla väestöstä. Ruotsissa osuus on kolminkertainen.

Tulevaisuudessa puhutaan ehkä myös useammista tautimuodoista. Ykkös- ja kakkostyyppien lisäksi nyt tunnetaan useita muotoja, joissa on esimerkiksi aikuisten tauti lapsilla tai lasten tauti aikuisilla.

"Diabetes on jatkumo, jonka ääripäitä ovat ykkös- ja kakkostyypin taudit. Toistaiseksi on tutkittu niitä, ja välimuodoista on vain vähän näyttöä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat