Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etyj päätti lähettää Ukrainaan sata tarkkailijaa

Ensi viikolla alkavaan tehtävään voisi osallistua 10–20 suomalaista

Kotimaa
 

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj päätti ylimääräisessä kokouksessaan perjantai-iltana lähettää Ukrainaan sata siviilitarkkailijaa. Tarkkailijat ovat Ukrainassa ainakin puoli vuotta.

Suomen Etyj-suurlähettilään Katja Pehrmanin mukaan Suomesta tehtävään voisi osallistua 10–20 tarkkailijaa. He lähtisivät matkaan ensi viikon alussa.

"Mukaan on tulossa asiantuntijoita monilta eri aloilta, muun muassa raja-, ihmisoikeus- ja vähemmistökysymysten aloilta", Pehrman kertoi puhelimitse Wienistä.

Etyj-tarkkailijat eivät kuitenkaan pääse Krimille Venäjän vastustuksen vuoksi. Venäjä liitti Krimin niemimaan tällä viikolla osaksi Venäjää Krimillä pidetyn kansanäänestyksen jälkeen. Länsimaat eivät ole hyväksyneet tai tunnustaneet liitosta.

"Me ja muuta länsimaat tietysti ajattelemme, että Ukraina sisältää myös Krimin. Nyt on kuitenkin tärkeintä, että pääsemme Itä- ja Etelä-Ukrainaan monitoroimaan tilannetta", Pehrman sanoo.

Tarkkailijoiden tehtävänäon nimensä mukaisesti tarkkailla ja raportoida havainnostaan ja rikkomuksista.

Sopimus antaa mahdollisuuden kasvattaa kansainvälistä tarkkailijajoukkoa myöhemmin 500:aan.

Etyj on jo viikkoja neuvotellut tarkkailijoiden lähettämisestä Ukrainaan, myös Krimille. Etyjin toimilla pitää olla kaikkien 57 jäsenmaan, myös Venäjän, hyväksyntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat