Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi kovistelee Venäjää, mutta tarvitsee yhteistyötä

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Hornet-hävittäjä yölentoharjoituksissa Rissalassa talvella 2012.
Hornet-hävittäjä yölentoharjoituksissa Rissalassa talvella 2012. Kuva: Pentti Vänskä

Poliittiset suhteet nyt: Suomi toimii ennen kaikkea EU:n kautta.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) joutui selittelemään EU:n huippukokouksessa, miksi Suomen ja Venäjän johtajien tapaamisia on niin paljon. Suomella on muihin EU-maihin nähden tiiviit suhteet Venäjään pitkän yhteisen rajan takia.

Nyt suhteet ovat viilentyneet. Ministerit Carl Haglund (r) ja Merja Kyllönen (vas) ovat viime viikkoina peruneet tapaamiset venäläiskollegoidensa kanssa.

Ukrainan kriisin takia Puolustusvoimien valmiutta ei ole nostettu, mutta tiedustelua on lisätty, ja Hornet-hävittäjien päivystystä tehostettiin lyhyeksi aikaa.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen kuvailee, että Suomen asema on nykyisin kuin kylmän sodan Ruotsin: Suomi on liittoutumaton, mutta hakee samalla jatkuvasti muualta vastavoimia Venäjälle.

Mitä seuraavaksi: Suomi ja muu Eurooppa voivat Kivisen mukaan suhtautua Venäjään kahdella tavalla.

Ensimmäinen vaihtoehto korostaa Venäjän muuttamista lähentymisen avulla, toinen korostaa valtapiiripolitiikkaa ja vastakkainasettelua.

Kivisen mielestä tärkeintä olisi keskittyä integraatioon.

"Meidän täytyy pitää kiinni kaikista yhteyksistä, joita on luotu, jotta tuotettaisiin mahdollisimman vähän vahinkoa", Kivinen sanoo.

Johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että Suomi on kahden tulen välissä: Yhtäältä Suomi on osa Venäjää kovistelevaa EU:ta, toisaalta Suomen pitäisi pystyä hoitamaan käytännön yhteistyötä itärajalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat