Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluruoka-annos syntyi eurolla

Sipoon Söderkulla skolan vei voiton valtakunnallisessa kouluruokakisassa

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Turun Rieskalähteen koulun joukkueessa Annariina Aaltosen (kesk.) ja Johanna Sahosen kanssa kisannut Ilkka Lindgren, 25, (vas.) oli kisan nuorin. "Ihan huikeaa olla finaalissa", Lindgren sanoi Helsingin Messukeskuksessa eilen perjantaina.
Turun Rieskalähteen koulun joukkueessa Annariina Aaltosen (kesk.) ja Johanna Sahosen kanssa kisannut Ilkka Lindgren, 25, (vas.) oli kisan nuorin. "Ihan huikeaa olla finaalissa", Lindgren sanoi Helsingin Messukeskuksessa eilen perjantaina. Kuva: Markus Jokela HS

Millaisia kouluruoka-annoksia syntyy eurolla? Kasvisrisottoa, porkkanakeittoa ja broilerinuijia. Näillä Sipoon Söderkulla skolanin keittiö voitti valtakunnallisen kouluruokakilpailun finaalin perjantaina Helsingin messukeskuksessa.

"Mahtava keitto, hyvä leipä. Maukas, ammattitaitoinen kokonaisuus", tuomaristopöydän puheenjohtaja, Kirkkonummen ruokahuoltopäällikkö Toini Linnanmäki kiitteli.

Fakta

Ilmainen kouluruoka on maailmalla harvinaista

 Vain Suomi ja Ruotsi tarjoavat oppilaille täyden kouluruokailun joka koulupäivä.

 Vuosittain koululaisille valmistetaan Suomessa noin 170 miljoonaa ruoka-annosta. Koululounas tavoittaa 900 000 suomalaista.

 Kouluruokakilpailun tavoite on lisätä kouluruoan arvostusta, tuottaa uusia reseptejä ja kekseliäisyyttä annosten suunnitteluun.

 Kilpailuannoksen raaka-aineet saivat maksaa korkeintaan euron. Yleensä kouluruoka-annoksen hinta vaihtelee kunnasta riippuen 65 sentin ja kahden euron välillä.

 Voittajareseptit jaetaan kaikkiin maan koulukeittiöihin.

Kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa kolme annosta lisukkeineen: keitto, kasvisruoka sekä liha-, kala tai broileriruoka. Kunkin annoksen valmistamiseen oli varattu yksi euro.

Kilpailun järjestäjän Continental Foods Finlandin keittiömestarin Mia Kettusen mukaan summa vastaa hyvin kouluruokabudjetin keskiarvoa.

Sipoon joukkueessa kokannut Christina Lönnholm luonnehti budjettia kohtuulliseksi.

"Se on niukka, mutta vastaa sitä tasoa, mitä me muutenkin käytämme", Lönnholm kertoi.

Söderkulla skolanin keittiö valmistaa päivittäin 350 annosta koulun oppilaille sekä esikoulun ja suomenkielisen Sipoonlahden koulun oppilaille. Suomen- ja ruotsinkielisten oppilaiden makumieltymyksissä on eroa.

"Suomenkieliset oppilaat pitävät enemmän esimerkiksi leivässä happamimmista mauista, kun taas ruotsinkieliset oppilaat haluavat leivältä makeutta", Lönnholm kertoi.

Sipoo päihitti tiukassa finaalissa niukasti Kotkan, Mustasaaren, Porin ja Turun joukkueet. Kotkan joukkueessa voittoa tavoitteli toista kertaa kisan seniori Sirkka Kervinen, 63. Hän jää keväällä eläkkeelle työskenneltyään koulukeittiössä 30 vuotta.

"Moni asia on sinä aikana muuttunut. Oppilaat ovat tulleet vaativimmiksi. Toisaalta se on hyväkin asia, ruoka kiinnostaa", Kervinen sanoi.

Myös työtavat ovat muuttuneet. Ennen tehtiin kaikki alusta lähtien itse raaka-aineista.

"Nyt valmistuotteet ovat monin paikoin korvanneet ne. Se tietysti helpottaa työtä."

Tuomaristo koostui raadeista, joihin kuului ruoka-ammattilaisia, päättäjiä ja koululaisia.

Mäntymäen koulun oppilas Elsa Saaranen, 11, piti erityisesti Kotkan joukkueen lasagnesta. Hän yllättyi, kun se ei sisältänyt lainkaan lihaa vaan sieniproteiinista valmistettua quornia.

"Tosi hyvää. Tätä voisi olla myös meidän koulussamme", Saaranen sanoi.

Myös Emma Hämäläinen, 12, Masalan koulusta löysi uuden suosikkinsa Turun joukkueen punajuurikiusauksesta.

"En ole syönyt punajuurta aiemmin. Maku oli tosi hyvä, ja kerma ja juusto tasapainottaa sitä kivasti", raadissa istunut Hämäläinen arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat