Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin rahoittaja vai valtapolitiikan uhri?

USA:n pakotelistalle päätynyt Gennadi Timtšenko loi yritysimperiuminsa vuosikymmenessä

Kotimaa
 
Gennadi Timtšenko
Gennadi Timtšenko

Venäjän presidentin Vladimir Putinin sisäpiiriläinen ja rahoittaja, vai suuren väärinkäsityksen ja kansainvälisen valtapolitiikan uhri?

Käsitykset Yhdysvaltain pakotelistalle torstaina joutuneen suomalais-venäläisen liikemiehen Gennadi Timtšenkon roolista erosivat tuoreeltaan täysin.

Yhdysvallat kuvaili Timtšenkoa tavalla, joka antoi ymmärtää, että Putinilla on suoraan pääsy miljardöörin yrityksen Gunvor Groupin varoihin.

Timtšenko kiisti väitteet voimakkain sanankääntein.

Gunvor on maailman neljänneksi suurin öljyvientiyhtiö, josta Timtšenko omisti 43 prosenttia vielä keskiviikkoon saakka. Sitten Timtšenko myi osuutensa ruotsalaiselle yhtiökumppanilleen Torbjörn Törnqvistille.
Torstaina lähettämässään tiedotteessa Timtšenko kertoi, että kaupan taustalla oli hänen ennakointinsa joutumisesta Yhdysvaltain pakotelistalle.

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi tarkentanut väitteitään Gunvorin ja Putinin tiiviistä väleistä. Väite ei kuitenkaan ole uusi, ja Timtšenko on saanut vastata hänen ja presidentti Putinin oletettua ystävyyttä koskeviin kysymyksiin toistuvasti viime vuosien aikana.

Timtšenko on kertonut tuntevansa Putinin, mutta hän on johdonmukaisesti kiistänyt väitteet, joiden mukaan Putin on edesauttanut Gunvorin kasvamista öljynvientialan jättiläiseksi ja Timtšenkon nousua miljardööriksi.

Vuonna 2000 perustetun Gunvorin liikevaihto on noussut vähän yli vuosikymmenen aikana yli 70 miljardiin euroon.

Gunvorin kasvua oli edesauttamassa sopimukset Venäjän valtion omistamien öljy- ja kaasualan suuryritysten kautta. Gunvor ostaa öljyä ja kaasua, ja myy edelleen eteenpäin asiakkailleen eri puolilla maailmaa. Gunvorin mukaan nykyisin sen välittämästä öljystä vain 20 prosenttia tulee enää Venäjältä.

Arvostelijoiden, kuten venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin, mielestä vauraiden liikemiesten ja presidentti Putinin välit perustuvat korruptioon. Kansainvälisissä talouslehdissä on esitetty hurjia arvioita Putinin miljardiomaisuudesta.

Varojen väitetään olevan peräisin liikemiehiltä, jotka maksavat osuuden yritystensä tuotoista Putinille. Mitään todisteista asiasta ei kuitenkaan ole kyetty esittämään.

Timtšenko omaisuus on uutistoimisto Bloombergin mukaan 6,2 miljardia euroa. Varojaan hän hallinnoi luxemburgilaisen Volga Resources -yhtiön kautta.

Omistusten taustalla on lukuisia, monimutkaisia yritysjärjestelyitä, jotka kulkevat brittiläisten Neitsytsaarien tapaisten veroparatiisien kautta. Tämä tekee mahdottomaksi selvittää kaikkien yhtiöiden todellisia omistajia tai edunsaajia.

Suomen kansalaisuuden Timtšenko sai vuonna 1999. Hänellä on myös Venäjän ja Armenian kansalaisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat