Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin valtakausi nosti mökkinaapurit rikkauksiin

Kotimaa
 
Säde-Sylvia Verho
Vladimir Putinin ja hänen ystäviensä mökkiyhteisö sijaitsee Kiimajärvellä Karjalankannaksella. Oikealla näkyvän huvilan arvellaan olevan Putinin hallussa. Kuva on vuodelta 2001.
Vladimir Putinin ja hänen ystäviensä mökkiyhteisö sijaitsee Kiimajärvellä Karjalankannaksella. Oikealla näkyvän huvilan arvellaan olevan Putinin hallussa. Kuva on vuodelta 2001. Kuva: Säde-Sylvia Verho

Yhdysvaltain Venäjän-vastaiselle pakotelistalle lisättiin torstaina 16 virkamiestä, neljä "sisäpiiriläistä" ja yksi pankki.

Rossija-pankki on pakotelistalla, koska Yhdysvaltain mukaan se toimii Venäjän ylimmän johdon henkilökohtaisena rahalaitoksena. Pankin omaisuus on paisunut selvästi 2000-luvulla, ja se on nyt Venäjän 17. suurin pankki noin seitsemän miljardin euron varallisuudella.

Fakta

Tällainen on Putinin Ozero-osuuskunta

Vladimir Putin
Venäjän presidentti

Vladimir Smirnov
Johtanut Tehsnabexport-yritystä, joka vie Venäjän ydinenergiaa ulkomaille.

Vladimir Jakunin
Venäjän rautateiden RŽD:n pääjohtaja. RŽD rakensi Sotšiin maailman kalleimmaksi arvioidun tien siltoineen tunneleineen. Tien hinnaksi tuli seitsemän miljardia euroa eli 150 miljoonaa euroa kilometriltä. Yhdysvaltain pakotelistalla.

Andrei Fursenko
Toimi Venäjän opetus- ja tiedeministerinä vuosina 2004–2012. Nykyisin presidentin hallinnossa. Yhdysvaltain pakotelistalla

Sergei Fursenko
Andrein veli. Ollut muun muassa Venäjän jalkapalloliiton puheenjohtajana ja pietarilaisseura Zenitin johtajana.

Juri Kovaltšuk
Rossija-pankin suuromistaja. Yhdysvaltain mukaan "Putinin pankkiiri". Omaisuus noin miljardi euroa. Yhdysvaltain pakotelistalla.

Viktor Mjatšin
Toimi Rossija-pankin eri johtotehtävissä vuosina 1995–2004.

Nikolai Šamalov
Rossija-pankin osakas. Omaisuuden arvo noin 360 miljoonaa euroa.

Lähteet: Kommersant, Forbes

"Rossija-pankin osakkeenomistajiin kuuluu Putinin sisäpiirin jäseniä, jotka ovat yhteydessä Ozero Datša -osuuskuntaan", kerrotaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön torstaina julkaisemassa tiedotteessa.

Datša tarkoittaa suomeksi kesämökkiä ja ozero järveä. Tässä yhteydessä järvi viittaa Komsomoljärveen Karjalankannaksella. Suomessa järvi tunnetaan myös Kiimajärvenä. Se sijaitsee Käkisalmen piirissä muutaman kymmenen kilometrin päässä Imatran raja-asemalta.

Täällä kahdeksan pietarilaista lomanaapurusta perusti Ozero-mökkiosuuskunnan marraskuussa 1996. Mukana olivat muun muassa fyysikko Juri Kovaltšuk, mekaanikko Vladimir Jakunin, matemaatikko Andrei Fursenko ja Saksan Dresdenistä vuosikymmenen alussa kotiutunut KGB-mies Vladimir Putin.

Perheet todennäköisesti saunoivat ja uivat yhdessä. Miehet ehkä myös voimailivat ja joivat votkaa.

Tapahtui myös ikäviä asioita. Ilmeisesti oikosulusta alkunsa saanut tulipalo sytytti Putinin mökin saunan, ja koko rakennus paloi. Putin perheineen ja vieraat pelastautuivat täpärästi. Tilalle rakennettiin uusi huvila.

18 vuotta myöhemmin Putin on Venäjän presidentti. Osuuskunnan muut jäsenet ovat Venäjän vaikutusvaltaisimpia ja rikkaimpia miehiä.

Vladimir Jakunin johtaa Venäjän rautateitä, jonka liikevaihto oli vuonna 2012 noin 27 miljardia euroa. Andrei Fursenko on Putinin avustaja ja on toiminut myös ministerinä.

Juri Kovaltšuk johtaa Rossija-pankin hallitusta ja on yksi pankin pääomistajista. Hänen henkilökohtainen varallisuutensa on talouslehti Forbesin mukaan noin miljardi euroa.

Nämä kolme mökkinaapuria ovat nyt myös Yhdysvaltain pakotelistalla, sillä Yhdysvallat pitää heitä Venäjän valtaeliitin osana tai sen tukijoina.

"Jakunin on laitettu [pakotelistalle] hänen asemansa vuoksi Venäjän hallinnossa, mutta myös koska hän on Putinin luottohenkilö", Yhdysvallat kertoi.

"Kovaltšuk on Putinin läheinen neuvonantaja, ja häntä pidetään [presidentin] 'kassanhoitajana'."

"Fursenko on tavannut Putinin vuonna 1993, ja he ovat läheisessä yhteydessä, vaikka häntä ei pidetäkään Venäjän johdon sisäpiiriläisenä."

Rossija-pankilla on tiiviit yhteydet myös Putinin toiseen Pietarin-vuosina muodostuneeseen lähipiiriin.

Suomalais-venäläinen monimiljardööri Gennadi Timtšenko omistaa Rossijan osakkeista kahdeksan prosenttia.

Yhdysvallat on lisännyt Timtšenkon pakotelistalle, koska sen mukaan liikemies rahoittaa Putinia öljynvälitysyhtiö Gunvorin kautta. Gunvor on kasvanut Putinin valtakaudella maailman neljänneksi suurimmaksi öljynvälittäjäksi.

Timtšenko kiisti torstaina Putinin yhteydet Gunvoriin ja sanoi myyneensä myös oman osuutensa yhtiöstä.

Timtšenko kertoi aiemmin sveitsiläisen NZZ-lehden haastattelussa, että häntä ja Putinia yhdistävät vain jääkiekko, judo ja maantieteellinen seura Pietarissa. Hän kiistää presidenttikaverin edistäneen bisnestään.

"Olin jo menestynyt liikemies ja lensin yksityiskoneilla jo silloin, kun Vladimir Putin oli vielä Pietarin apulaispormestari."

Judopiirien kautta Putin ja Timtšenko linkittyvät Suomessakin tunnettuun veljeskaksikkoon Arkadi ja Boris Rotenbergiin. Veljekset omistavat osan jääkiekkojoukkue Jokereista ja Hartwall-areenasta yhdessä Timtšenkon kanssa.

Myös he ovat Yhdysvaltain pakotelistalla.

"Molemmat veljekset ovat kartuttaneet valtavan omaisuuden vuosina, joina Putin on hallinnut Venäjää", Yhdysvallat perusteli pakotepäätöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat