Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan pelko palasi Suomeen Krimin kriisin myötä

Kotimaa
 
Filippo Monteforte
Krimin kriisissä Venäjän lopullisia pyrkimyksiä on ollut vaikeampi hahmottaa kuin aiemmin Georgian sodassa, toteaa Suomen entinen pääministeri Matti Vanhanen. Kuvassa Venäjän sotilas Krimin Simferopolissa.
Krimin kriisissä Venäjän lopullisia pyrkimyksiä on ollut vaikeampi hahmottaa kuin aiemmin Georgian sodassa, toteaa Suomen entinen pääministeri Matti Vanhanen. Kuvassa Venäjän sotilas Krimin Simferopolissa. Kuva: Filippo Monteforte

Pelkäsikö Suomen silloinen pääministeri Matti Vanhanen, kun Venäjä ryhtyi sotaan Georgiassa vuonna 2008?

"Ei Georgia sillä tavalla huolestuttanut. Oli hyvä syy uskoa, että se oli rajattu operaatio, jonka Venäjä oli miettinyt loppuun asti", vastaa Vanhanen.

Georgian sota on viimeisin Venäjän käymä sota naapurimaata vastaan ennen Krimin kriisiä. Silloinkin oli olympiavuosi. Vanhanen kertoo istuneensa sodan aikana kisakatsomossa Pekingissä.

"Samassa penkkiosiossa istuivat myös Vladimir Putin ja George W. Bush. Venäjän operaatio oli käynnissä, eikä ratkaisua ollut vielä nähty. Koetin saada järjestymään tapaamisen Georgian tiimoilta, mutta se ei sitten onnistunut. Putinilla oli menoa. Ilmeisesti hyökkäyksen johto tapahtui etänä Pekingistä."

"Jälkeenpäin Georgian sota on näyttäytynyt niin, että Putin sai siitä tietyn kokemuksen, mihin asti hän voi mennä ja minkälaiset ovat muiden reaktiot. Niillä kokemuksilla on varmasti ollut käyttöä hänen suunnitellessaan Krimin operaatiota."

Krimin kriisissä ei ole ollut Vanhasen mukaan samanlaista varmuutta, onko Putinin tavoite rajattu.

"Nyt on ilmeisesti vielä Itä-Ukrainan osalta epävarmuutta."

Kenraaliluutnantti, evp. Ermei Kannisen mukaan sotimista on viime vuosikymmeninä yhä enemmän pyritty välttämään maiden välisissä konflikteissa.

"Tässä on menossa aika mielenkiintoinen vaihe. Joukkoja marssitetaan ja alueita yritetään miehittää niin, ettei kukaan vain vahingossa ammu. Se on vähän samanlaista kuin Hitlerillä 1930-luvulla, kun Saksa miehitti alueita."

Silloinkin politiikkaa tehtiin ensin olympialaisilla, Kanninen muistuttaa.

Hänelle Venäjän ja Putinin toiminta Krimillä ei ole yllätys.

"Kirjoitin jo vuonna 1994, että heti kun Venäjältä löytyy voimakas ja voimia kokoava persoona, niin Venäjän tehtävä on koota vanhat satelliittivaltiot taas omiin hoiviinsa. Mainitsin esimerkkinä Ukrainan."

Kanninen ehti toimia kylmän sodan ajan keskeisissä tehtävissä Puolustusvoimissa, viimeksi Pääesikunnan päällikkönä.

Hänen mukaansa Suomea ei uhattu sotilaallisesti kertaakaan kylmän sodan aikana.

"Taustalla oli teoreettinen mahdollisuus sotilaallisesta uhasta, mutta ei koskaan käytännössä. Painostusta oli enemmän poliittisella puolella."

Kanninen muistelee, kuinka kylmän sodan aikana viestimissä liikkui runsaasti väärää tietoa ja pelottelua Suomen tilanteesta.

"Tyypillinen tilanne oli Tšekkoslovakian miehitys 1968."

Suomi oli juuri tuolloin siirtymässä uuteen aluepuolustusjärjestelmään. "Me olimme suunnitelleet siksi kesäksi aika paljon sotaharjoituksia sekä meri- ja ilmavalvontaharjoituksia. Ne kaikki rullasivat normaalisti, mutta lehdistö ja suuri yleisö luulivat, että ne olivat Tšekkoslovakian tilanteen aiheuttamia."

Jotkut suomalaiset muistavat yhä huhut siitä, kuinka Neuvostoliiton laivasto liikehti tuolloin lähellä Suomen merirajoja.

"Muistan sen hyvin. Meillä oli runsaasti tutkamaaleja ja havaintoja Suomenlahdella. Emme me ottaneet sitäkään vakavasti. Siinä ei ollut mitään järkeä, että se olisi kohdistunut Suomeen. Totta kai Neuvostoliitto nosti valmiuttaan muuallakin kuin Tšekkoslovakiassa. Sotilaan ajattelu kulkee niin."

Kanninen sanoo, että kansa hermostuu sotilaita helpommin. "Se, joka joutuu pohtimaan syntyjä syviä, huomaa helposti, ettei tässä ole mitään järkeä."

Suomessa Krimin kriisin aiheuttamaan pelkoon ovat varautuneet myös lasten kanssa toimivat, kertoo Helsingin Suutarilan ala-asteen rehtori Kari Töyrylä.

Hänestä lasten ei tarvitsisi kantaa huolta vaikeista asioista.

"Lasten on vaikeaa muutenkin elää maailmassa, jossa ei tiedä, mikä on satua ja mikä totta. Ei heidän tarvitse kantaa huolta, tuleeko tänne sotilaita."

Töyrylä muistelee katselleensa opettajainhuoneen televisiosta, kun toinen matkustajakone iskeytyi World Trade Centerin torniin vuonna 2001.

"Heti aloimme pohtia, että tähän pitää reagoida oppilaan ikätason mukaisesti. Oli tärkeää jatkaa arkielämää mahdollisuuksien mukaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat