Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

World of Warcraft vie Katjan kaiken ajan – tuhannet pelaavat liikaa digipelejä

Tietokone-, konsoli- ja kännykkäpelaamisesta on tullut ongelma monelle suomalaiselle. Katja, 34, pelaa päivittäin World of Warcraftia. Hän korvaa sillä asioita, joita hänen elämästään puuttuu.

Kotimaa
 
Sarjassa tarkastellaan ongelmapelaamista, sen tutkimusta ja sen hoitoa. Osa 1/3
Fakta

Liiallisen pelaamisen merkkejä

 Vietetään paljon aikaa koneella ja tauot unohtuvat.

 Pelaamattomuus aiheuttaa levottomuutta ja ärtyisyyttä.

 Pelaamisen rajoittaminen aiheuttaa voimakkaita tunnereaktioita.

 Sosiaaliset suhteet pelien ulkopuolella vähenevät merkittävästi.

 Velvollisuudet jäävät hoitamatta.

 Vuorokausirytmi sekoittuu.

 Poissaoloja koulusta tai töistä.

 Muut harrastukset jäävät pois.

Lähde: Pelikasvattajan käsikirja (2013)

"Tiedän, mikä elämässäni on vialla. Tiedän, että korvaan pelaamisella asioita, joita elämästäni puuttuu", Katja sanoo ja pyörittää teelusikkaa kupissaan.

Hän katsoo silmiin ja jatkaa: "Tiedän, että se ei ole sama asia. Mutta jos on nääntymässä nälkään, luukin näyttää herkulliselta."

Katja on 34-vuotias työtön opiskelija. Hän syö masennuslääkkeitä ja pelaa joka ikinen päivä verkkoroolipeli World of Warcraftia, eli Wowia.

Gradu ei valmistu millään.

"Ajattelen, että käyn pelissä tekemässä vain yhden tehtävän. Sitten kuluukin puoli tuntia, kaksi tuntia. Kohta kello onkin jo neljä, eikä yliopistolle kannata mennä, kun pitää käydä kaupassakin. Huomenna sitten."

Sama päivästä toiseen.

Katjalla on vakava peliongelma. Kukaan ei tiedä kuinka monta hänen kaltaistaan Suomessa on, ehkä jopa tuhansia.

"Tarvitaan kansallinen tutkimus, jolla selvitetään kuinka paljon meillä on ihmisiä pulassa digipelaamisen kanssa", sanoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kehittämispäällikkö Saini Mustalampi.

Hän tarkoittaa tietokone-, konsoli- ja kännykkäpelaamista. Tampereen yliopiston pelaajabarometrin mukaan digipelaajien keski-ikä on 37. Ongelmat eivät kohdistu vain nuoriin.

Suurimmalla osalla ongelmapelaajista ei kuitenkaan ole psykiatrisia ongelmia, kuten masennusta.

"Yleisimmät haitat ovat fyysisiä. Silmät väsyvät, niska jäykistyy, on ylipainoa", sanoo Jarkko Järvelin Jyväskylän Pelituki-hankkeesta.

Digipelaamisen ongelmiin on havahduttu hitaasti, koska sukupolvikuilu ammottaa valitettavan usein nuoren ja ammattiauttajan välillä.

Hankkeita ja projekteja on käynnissä useilla paikkakunnilla. Toimintaa ei kuitenkaan ole kartoitettu.

"Iso tehtävä on saada aikaan asennemuutos. Liian moni ammattilainen ajattelee, ettei hän voi näistä peliasioista mitään sanoa, kun ei niistä mitään tiedä", Järvelin sanoo.

Kun ei ole tietoa, asenteet ja ennakkoluulot jyräävät.

"Pelaaminen antaa liian helpon vastauksen monisyiseen ongelmaan", sanoo Pelitaito-projektin asiantuntija Mikko Meriläinen.

"Meiltä kysytään aina, kuinka paljon on liikaa. Pelaaminen on liiallista silloin, kun se haittaa muuta elämää", hän sanoo.

Haitallisuudestakin ollaan montaa mieltä.

"Tutkijat eivät ole yksimielisiä siitä, että pelaamisen voisi niputtaa psyykelle vaaralliseksi toiminnaksi", sanoo Tampereen yliopiston professori Frans Mäyrä, Suomen johtava pelitutkija.

Mutta ongelmallista pelaamista on olemassa.

Katja ei itse ole mielestään peliriippuvainen, koska ainoa peli, jota hän oli ennen Wowia pelannut, oli pasianssi.

Hänen ongelmansa ei ole pakonomainen pelaaminen. Ennemmin voisi puhua pakopelaamisesta.

"Pitää kysyä, mistä pelaaminen on pakotie. Monelle se on ahdistuksen ja arjen haasteiden välttämisen mekanismi", sanoo Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) psykologi Marjo Kokko.

Työpaikallaan pomonsa kiusaama Katja kaipasi onnistumisen tunnetta.

"Kun aloitin Wowin, sain siitä jotain mitä en saanut muusta elämästä – saavutuksia."

Kun Katja kertoo elämästään, viime vuodet ovat sarja vastoinkäymisiä, joihin hän on vastannut pelaamalla enemmän. Ero, potkut, epäonnistunut työnhaku.

"Olen hyvä pelaamaan, ja muut pelaajat sanovat sen. Vaikka ei se ole todellista. Osaan vain painaa oikeaa näppäinyhdistelmää oikeaan aikaan. Kun olen pelissä, voin olla ylpeä. Kun en ole, en halua myöntää pelaavani, enkä halua että kukaan tietää."

Katjan pelihahmo Wowissa on parantaja. Hän parantaa taistelun aikana ryhmänsä muiden pelaajien hahmoja.

"Minullakin on hoivavietti, vaikka ei ole lapsia, lemmikkiä tai edes huonekasvia."

Ongelmapelaaja voi saada pelistä paljon hyvää.

Silloin pahinta mitä voi tehdä, on käskeä lopettamaan.

"Esimerkiksi koulukiusattu ja masentunut nuori voi olla tosi hyvä jossain nettipelissä", kertoo Mikko Meriläinen.

"Ongelmaa ehkä lähdetään hoitamaan sanomalla, että sinä istut vaan koko ajan koneen ääressä, nyt loppu se pelaaminen. Silloin viedään nuoren elämän ainoa hyvä asia pois."

Peliongelmaa ei voi hoitaa ihan samalla tavalla kuin muita riippuvuuksia. Kognitiivinen terapia toimii peliongelmaiselle siinä missä alkoholistillekin. Mutta "korkki kiinni" -malli ei toimi.

"Pelaaminen on niin yleistä, että täydellinen erossa pysyminen peleistä ei ole realistinen vaihtoehto. Pitää löytää joku linja, jonka kanssa elää", sanoo Jarkko Järvelin.

Aina kun puhutaan pelaamisen ja mielenterveyden ongelmien yhteydestä, kysytään "muna vai kana?" Kumpi on syy ja kumpi on seuraus?

"Jos lähdetään kelaamaan ihmisen tarinaa taaksepäin, vastaus löytyy sieltä", sanoo YTHS:n Marjo Kokko.

On karkeasti ottaen kaksi ongelmapelaajatyyppiä.

Ensimmäinen on nuorena koulukiusattu, jonka perheessä on sattunut rankkoja juttuja ja suhde itseen on ongelmallinen. Tämä oireilee masennuksena.

"He sanovat, että mulla oli niin paha olla koko ajan, mutta pelatessa mä unohdin sen vähäksi aikaa."

Toinen ongelmapelaajatyyppi miettii, että aiemmin oli kavereita, mutta ei ole enää. Hän masentuu, kun huomaa käyttävänsä kaiken aikansa pelaamiseen, valvoo yöt ja nukkuu päivät.

Katja miettii samaa kysymystä. "Joskus mietin, pelaanko Wowia niin paljon, koska elämäni on surkeaa, vai onko elämäni surkeaa, koska pelaan niin paljon Wowia. Olen huolissani, että jotain todella dramaattista pitää tapahtua ennen kuin muutan elämääni, niin kuin alkoholistille kolarin ajaminen humalassa." 

 

Katjan nimi on muutettu. 
 

Lue Jussi Ahlrothin Kuukausiliitteessä vuonna 2009 julkaistu artikkeli World of Warcraft -pelistä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat