Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AKT 1 on päivystävä sotalaiva

Kotimaa
 

Miinalaiva Hämeenmaa on tällä viikolla merivoimien niin sanottu AKT 1 -alus. AKT tulee sanoista alueellisen koskemattomuuden turvaaminen.

AKT 1 -alus eli päivystävä sotalaiva lähtee aina suorittamaan valvontaa välittömästi käskystä, mutta viimeistään neljän tunnin kuluessa.

AKT 1 -aluksena toimivat vuorollaan kaikki Suomen taistelualukset.

Taistelualuksiksi lasketaan kaksi miinalaivaa eli Hämeenmaa ja Uusimaa sekä kahdeksan Hamina- ja Rauma-luokan ohjusvenettä.

Merivoimien uusimmat ja moderneimmat sotalaivat, Katanpää-luokan miinantorjujat, eivät osallistu päivystämiseen. Ne ovat erikoisaluksia ja liian hitaita päivystykseen.

AKT 1:n tukena on AKT 2 -alus. Sen pitää kyetä lähtemään tehtävälle viimeistään puoli vuorokautta käskyn jälkeen. Tällä viikolla AKT 2 on miinalaiva Uusimaa.

Suomen merirajoja valvoo merellä normaalisti vain päivystysvuorossa oleva AKT 1. Viime viikko oli kuitenkin poikkeus.

"Kai se voidaan sanoa, että viime viikolla merellä olivat molemmat alukset", Hämeenmaan päällikkö Jarmo Holopainen sanoo.

Merivoimat haluaa korostaa, ettei kyse ollut valmiuden nostamisesta. Sotilaille valmiuden nosto tarkoittaa järeämpää toimintaa: kirjattujen kirjeiden lähettämistä reserviläisille ja ylimääräisiä harjoituksia.

Merivoimien mukaan kyse oli "toiminnan tehostamisesta".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat