Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostohenkiset olutkioskiviritelmät jäämässä historiaan

Kotimaa
 
Jussi Partanen
Porilaisen Beer Hunter'sin ravintoloitsija Riikka Heikkinen pitää kioskimyyntitilannetta nurinkurisena. Heikkisten kioskissa elintarvikkeita on oluen ohella sen verran, etteivät viranomaiset puutu asiaan.
Porilaisen Beer Hunter'sin ravintoloitsija Riikka Heikkinen pitää kioskimyyntitilannetta nurinkurisena. Heikkisten kioskissa elintarvikkeita on oluen ohella sen verran, etteivät viranomaiset puutu asiaan. Kuva: Jussi Partanen

Tämä sekatavarakioski ei rehellisyyden nimissä ihan näytä sekatavarakioskilta.

Yhden hyllyn päässä on rypäs pitkään säilyviä tuotteita: paketti näkkileipää, neljä pakettia tomusokeria, neljä pakkausta sormisuolaa, paketti risottoriisiä ja neljä purkkia lähihunajaa.

Muun tilan täyttävät oman Beer Hunter's -panimon oluet ja valikoima olutlaseja. Päätuotteesta ei jää epäselvyyttä.

"Mutta kyllä tätä hunajaakin ostetaan", sanoo pienpanijan vaimo ja ravintoloitsija Riikka Heikkinen hymyillen ja latoo oluita askeettisille hyllyille.

Jääkaapin päällä on kassakone ja hinnasto tuotteista, joista osa on lopussa. Ovessa ei lue mitään, ei edes "kioski". Ollaan kuin Neuvostoliitossa.

Porin Etelärannassa sijaitseva liiketila ei ole porilainen erikoisuus vaan pienpanimoiden kiertotie, jotta olutta voidaan myydä kotiinviemisiksi.

Monessa EU-maassa pienpanimosta voi ostaa tuotteita kotiin, mutta Suomessa ei.

Kioskiviritelmät ovat aluehallintovirastojen siunaamia poikkeuksia. Niiden pitää sijaita erillään panimoista ja myydä myös elintarvikkeita.

Kymmenkunta vajaasta 30 pienpanimosta on perustanut tällaisen kaupan.

"On myös esimerkkejä, että tarkastajat ovat kieltäneet pienteollisuusalueella sijaitsevalta panimolta kioskin perustamisen sillä perusteella, että alueella ei tarvita makaroninmyyntiä. Yrittäjät ovat eriarvoisessa asemassa", sanoo Beer Hunter'sin panimomestari Mika Heikkinen.

Heikkisellä ei ole asiassa vain oma lehmä ojassa: hän on Pienpanimoliiton tuore puheenjohtaja.

Kioskiviritelmät ovat kuitenkin pian katoamassa. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) on linjannut, ettei elintarvikkeiden myyntipakon poistamiselle ole esteitä, mikä tarkoittaisi suoramyynnin sallimista.

Lakiesitystä puidaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

HS:n tietojen mukaan alkoholilain muutos sallisi suoramyynnin enintään 4,7-prosenttisille pienpanimo-oluille. Vahvemmat oluet jäävät edelleen ravintolassa juotaviksi.

Prosenttirajoituksella valtio haluaa suojata Alkon monopoliasemaa. Vahvojen oluiden suoramyynti veisi ministeriön mukaan Suomen todennäköisesti EU-oikeuteen.

Sosiaali- ja terveysministeriö pelkää, että esimerkiksi belgialainen luostarioluiden valmistaja voisi hakea oikeusteitse lupaa myydä omiakin tuotteitaan suoraan suomalaisille kuluttajille. Jos kantelu menisi läpi, Alkon monopoli murtuisi.

"Marjaviinien tilamyynnistä meitä ei viedä EU-oikeuteen, koska niissä ei ole EU-kilpailua. Mutta oluiden kohdalla riski Alkon monopoliaseman murtumisesta on huomattava", sanoo ministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Pienpanimoliitto pitää prosenttirajaa keinotekoisena.

"4,7 prosenttia on ehdottomasti parempi kuin ei mitään. Mutta silti se on täysin hatusta revitty raja, jolla ei ole mitään tekemistä oluen kanssa", Mika Heikkinen sanoo.

"Pienpanimot tekevät olutta sydämellään – eivät siksi, että kukkaro alkaisi pullistella. Me yritämme saavuttaa ilman kieltoja sen, mitä kielloilla ei ole saatu, eli muuttaa suomalaista alkoholikulttuuria."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat