Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apulaisoikeuskansleri: Kaksi säettä suvivirrestä kelpaa

Koko suvivirttä ei ole syytä kieltää, sanoo apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen HS:n haastattelussa

Kotimaa
 
Vesa Laitinen
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ymmärtää ihmisten suhtautuvan tunteella suvivirteen. "Se on perinne, josta useimmilla suomalaisilla on kokemusta", hän toteaa.
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ymmärtää ihmisten suhtautuvan tunteella suvivirteen. "Se on perinne, josta useimmilla suomalaisilla on kokemusta", hän toteaa. Kuva: Vesa Laitinen

Suvivirsi-kohu tuli apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaiselle puun takaa. Hänen parin viikon takainen päätöksensä koulujen uskonnollisista tilaisuuksista ei nimittäin edes koskenut suvivirttä eikä varsinkaan sen kieltämistä.

"Meillä ei ole mahdollisuutta eikä valtaa kieltää suvivirttä, se ei kuulu meille. Sen takia oli jossain määrin yllättävää, miten media lähti rakentamaan reaktioita nimenomaan suvivirren ympärille", Puumalainen toteaa.

Kuka

Mikko Puumalainen

 Syntynyt Helsingissä vuonna 1961.

 Työskennellyt apulaisoikeuskanslerina vuodesta 2007. Vähemmistövaltuutettuna 2002–2007.

 Valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 1985, varatuomariksi 1987 ja lisensiaatiksi 1994. Tutkinto myös kansainvälisestä oikeudesta.

 Päässyt otsikoihin aiemmin muun muassa siitä, että huomautti sastamalalaisen yläkoulun rehtoria jälki-istunnon muuttamisesta kirjoitustehtäväksi ja siitä, että koulu puuttui kiusaamiseen koulumatkoilla.

Päätöksessä oli kyse koulujen uskonnollisista tilaisuuksista, siis esimerkiksi aamuhartauksista ja jumalanpalveluksista. Puumalaisen mukaan tällaisia tilaisuuksia on yhä vaikeampaa järjestää koulussa niin, että yhdenvertaisuus ja uskonnonvapaus toteutuisivat. Sen vuoksi voisi olla jopa perustellumpaa luopua niistä kokonaan.

Suvivirren laulamiseen koulujen kevätjuhlissa on sen sijaan ottanut kantaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja viime syksynä. Hänen mukaansa virren kaksi ensimmäistä säkeistöä eivät ole korostuneen uskonnollisia, joten ne voidaan laulaa ilman, että kevätjuhlaa pidetään uskonnollisena.

Tämä oli myös Puumalaisen päätöksen perustana.

"Jos taas ruvetaan puhumaan koko virrestä tai kolmesta ensimmäisestä säkeistöstä, ollaankin jo toisessa tilanteessa", Puumalainen huomauttaa.

Uskontokuntia olisi Puumalaisen mukaan hyvä kuulla sen määrittelemisessä, mikä on uskonnonharjoittamista ja mikä ei. Esimerkiksi kirkolliskokous on vuonna 1986 määritellyt, mitkä kriteerit virren tulee täyttää, että se pääsee virsikirjaan. Suvivirsi on sinne kelvannut.

"Se on laulettu rukous. Eihän virsikirjassa mitä tahansa lauluja tietenkään ole."

Puumalainen myöntää, että ratkaisussa on kyse pienistä vivahteista.

"Niinhän meidän päätöksessämme pitääkin olla. Tämän välittäminen julkisuuteen on kuitenkin vaikeaa tällaisessa tapauksessa, jossa on aika voimakas tunnelataus."

Puumalainen ymmärtää ihmisten voimakkaat reaktiot. Ajat ovat kovia. On Ukrainaa, talouskriisiä ja kehyspäätöksiä.

"Kun kansalaisen perusturvallisuutta sitten heilutetaan suvivirsi-asialla, niin kyllähän se vihastuttaa."

Vihaista palautetta onkin tullut kasapäin. Nyt on kirjattu jo yli sata kantelua Puumalaisen tekemästä päätöksestä. Kanteluksi kirjataan kaikki kirjoitukset, jotka sisältävät arvosteltua viranomaista kohtaan.

Palaute ei sentään ole ollut pelkkää rapaa, vaan myös kannustusta on tullut. Varsinkin vanhemmat ja opettajat ovat kertoneet kokemuksiaan siitä, kuinka vaikeaa uskonnollisia tilaisuuksia on järjestää koulussa.

Esimerkiksi 9-luokkalainen nuori oli kertonut, että hänen koulussaan tulee keskusradiosta pari kertaa kuukaudessa aamuhartaus. Oppilas arveli, että opettaja vain nauraisi, jos hän kieltäytyisi kuuntelemasta sitä. Välttyäkseen hartauden kuulemiselta hänen pitäisi kaiken lisäksi mennä pihalle asti, sillä keskusradio kuuluu käytävään ihan yhtä hyvin kuin luokkaankin.

Tämä on Puumalaisen mukaan hyvä esimerkki käytännön vaikeuksista.

"Valtio ei voi ottaa puolia. Se ei voi järjestää asioita niin, että ne ovat yhdelle uskontokunnalle hyvin, ja muut sopeutuvat. Valtion pitää olla välittävä, sovitteleva, tasapainottava ja vastakohtaisuuksia lieventävä", Puumalainen korostaa.

Yhden uskontokunnan suosiminen ei ole hyväksyttävää edes perinteiden takia, Puumalainen sanoo. Eurooppa on muuttunut, ja niin on Suomikin. Neljännes suomalaisista ei kuulu evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

Suomi ei voi myöskään vapaasti päättää näistä asioista itse, vaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) tuomiot rajoittavat harkintavaltaa.

EIT on korostanut, että ihmisellä on oikeus olla paljastamatta vakaumustaan. Sen vuoksi valtio ei saa luoda tilanteita, joissa ihminen on velvollinen niin tekemään.

Puumalainen haluaa opetushallituksen arvioivan, onko ohje koulujen uskonnollisista tilaisuuksista vuodelta 2006 ajan tasalla. Suoria neuvoja opetushallitukselle Puumalainen ei anna. "Olisi täysin epäkorrektia, jos rupeaisin ohjaamaan virastoa, joka on vastuussa ohjeista."

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ihmettelee perustuslakivaliokunnan järjestämää kuulemista apulaisoikeuskansleri  Puumalaisen parin viikon takaisesta uskontopäätöksestä. HS kertoi asiasta torstai-iltana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat