Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylijääneen kouluruuan myynti yleistyy - aterian saa puolellatoista eurolla

Jyväskyläläiskoulusta alkanut ylijäämäruuan myynti on levinnyt useisiin Suomen kuntiin

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Sinikka Koljonen osti keskiviikkona kuopiolaiselta Kalevalan koululta yli jääneitä silakkapihvejä ja perunamuusia. Ateria maksoi puolitoista euroa.
Sinikka Koljonen osti keskiviikkona kuopiolaiselta Kalevalan koululta yli jääneitä silakkapihvejä ja perunamuusia. Ateria maksoi puolitoista euroa. Kuva: Pentti Vänskä

"Ruokaa jäi tänään, tervetuloa ruokailemaan", lukee Kalevalan koulun ulko-oveen kiinnitetyssä lapussa Kuopion Linnanpellolla.

Kun viimeiset oppilaat haarukoivat koulun ruokalassa lautasensa tyhjäksi, eteisaulaan kerääntyy kymmenen ihmistä odottamaan vuoroaan.

Kouluruokailussa ylijäänyttä ruokaa on myyty Kalevalan koululla kolme viikkoa puolentoista euron hintaan per annos. Tänään silakkapihvien tuoksu leijailee eteiseen saakka.

"Hyvähän se on, ettei ruokaa heitetä roskiin vaan käytetään hyödyksi. Ja onhan tämä tosi edullista", sanoo eteisessä odottava Kaija Jetsonen.

Tosi hyvä juttu, vakuuttavat myös Vappu Happonen, Sinikka Koljonen ja Esko Husso.

He kaikki ovat lähialueen eläkeläisiä ja ovat käyneet koululla syömässä aiempinakin päivinä. Ruoka on todettu hyväksi ja hinta halvaksi.

"Naisten eläkkeet ovat yleensä pienemmät, ja kun on paljon maksuja, ei sitä rahaa paljon jää. Käyn ensin sauvakävelemässä ja tulen sitten tänne syömään", Happonen kertoo.

Koulujen tähderuuan myynti alkoi viime syksynä jyväskyläläisestä koulusta. Nyt toiminta on levinnyt useisiin kuntiin eri puolille Suomea.

Kalevalan koululla on käynyt enimmillään 21 ruokailijaa. Aina ruokaa ei jää yli, joten myyntiä ei ole päivittäin. Tähderuoka syödään paikan päällä, ja aikaa on puoli tuntia.

Kalevalan koulun keittiön palveluvastaava Marianne Kärkkäinen kertoo, että keittiöhenkilökunta pitää tähderuuan hyötykäyttöä hyvänä asiana.

"Tämä ei aiheuta meille ylimääräistä työtä, koska ruokailijat tulevat heti oppilaiden perään. Ei ole mitään negatiivista sanottavaa", hän kertoo.

Samaa mieltä on ruokapalvelun kehittämispäällikkö Tuire Puranen kaupungin ruokapalvelu Servicasta.

Myös pääkaupunkiseudulla ylijääneen koululounaan käyttö on käynnistänyt keskustelun ja selvityksiä.

Espoon Aarnivalkean koululla Tapiolassa valmistaudutaan parhaillaan tähderuuan myyntiin huhtikuun lopusta alkaen. Koulun oppilaat ehdottivat maaliskuussa, että kouluruokaa voisi myydä lähialueen vanhuksille.

Espoon Cateringin toimitusjohtajan Minna Aholan mukaan keittiössä tehdään nyt käytännön järjestelyjä. Osan tehtävistä hoitavat koululaiset.

"Oppilaiden vastuulla on ruuan myynnin markkinointi. He huolehtivat myös koulun oveen lapun, onko ruokaa jäänyt myytäväksi vai ei."

Aholan mukaan Aarnivalkean koulusta saatujen kokemusten jälkeen pohditaan mahdollisia jatkotoimia tähderuuan myynnissä.

Helsingissä koulujen ylijäämäruuan myynti- ja jakelukokeilusta on tehty valtuustoaloite. Asia on selvittelyvaiheessa, ja kaupunginvaltuusto käsittelee sitä uudelleen toukokuun alussa.

Vantaalla selvitellään parhaillaan ylimääräisen kouluruuan jakelua kolmannen sektorin ruoka-aputoimijoiden kautta.

Kuopiossa ruuan myynti aloitettiin viikko sitten myös Kallaveden lukiossa keskustassa. Sitä kokeiltiin talvella myös eteläkuopiolaisessa Aurinkorinteen koulussa, mutta sinne ruokailijoita ei ilmaantunut.

"Kyllä tätä kannattaa jatkaa syksyllä. Pitää vain selvitellä, mitkä olisivat sopivat paikat sen toteutukseen", Tuire Puranen sanoo.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat