Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkkeja on esiintynyt tavallista varhaisemmin

Punkkien esiintymistiheydessä on suuria paikallisia eroja

Kotimaa
 

Puutiaisia on tänä vuonna näkynyt tavallista aiemmin. Normaalisti punkit aktivoituvat keväisin huhtikuun tienoilla, mutta tänä vuonna ilmoituksia punkin puremista on tullut liki läpi talven, kertoo terveystieteen tohtori Soile Juvonen Suomen Lyme Borrelioosi ry:stä.

"Ilmoituksia puremista on tullut myös helmikuussa heti pakkasten jälkeen."

Syyksi Juvonen epäilee lämmintä säätä, joka on saanut punkit nousemaan esiin.

Puutiaisella on kolme vaihetta, toukka, nymfi ja aikuinen, joiden välissä se tarvitsee veriaterian. Suomen oloissa punkin elinkierto kestää yleensä kolme vuotta eli punkki elää tyypillisesti kahden talven yli.

"Tänä vuonna lämmin sää on voinut nopeuttaa sen elinkiertoa, jolloin se voi tarkoittaa, että se myös munii tiheämpään tahtiin", Juvonen kertoo.

Säästä ei kuitenkaan voi päätellä suoraan, millainen punkkikesä on tulossa, toteaa Luonnontieteellisen museon intendentti Larry Huldén.

"Siihen vaikuttavat monet tekijät: millainen lämpötila on munimisaikaan ja tuleeko kosteutta. Kuiva, lämmin kesä taas ei olisi punkille otollinen."

Lisäksi paikalliset erot esiintymistiheydessä voivat olla suuria.

Punkit levittävät kahta punkkitautia. Rokotus torjuu näistä vain puutiaisaivotulehdusta, ei borrelioosia.

Kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä on esittänyt puutiaisaivotulehduksen liittämistä rokotusohjelmaan muilla riskialueilla kuin Ahvenanmaalla. Manner-Suomessa tulisivat kyseeseen Parainen ja Simo.

Asiaa käsittelee sisäministeriön alainen tartuntatautien neuvottelukunta. Ratkaisua odotetaan toukokuussa, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

"Asiantuntijat ovat aika yksimielisiä siitä, että rokote kannattaisi ottaa mukaan ohjelmaan, mutta tämän jälkeen valtion pitäisi osoittaa siihen rahoitus. Se taas voi olla nykyisessä taloustilanteessa vaikeampaa."

Rokotuksen alkukustannuksiksi on arvioitu noin miljoona euroa. Sen jälkeen vuosittaiset kustannukset olisivat noin 120 000 euroa. Rokotus voisi toteutua aikaisintaan vuonna 2016.

Puutiaisaivotulehduksen sai Suomessa viime vuonna 38 ihmistä. Määrä on pysynyt viime vuosien tasolla. Rannikon lisäksi puutiaisaivotulehdusta on todettu myös Kotkan, Kouvolan ja Kuopion tienoilla.

"Puutiaisaivokuumeen esiintyvyys on ollut aika pysyvä, eikä se ole kauheasti muuttunut alueellisesti", toteaa THL:n erikoistutkija Hanna Nohynenok.

Nohynenokin mukaan rokote kannattaa ottaa, jos oleskelee yli kuukauden alueella, jolla aivokuumetta tiedetään esiintyvän, ja liikkuu paljon luonnossa. "Jos sen sijaan asuu kaupunkiolosuhteissa eikä juuri liiku luonnossa, rokotteelle ei ole tarvetta."

Borrelioosia kantavia puutiaisia on todettu Etelä- ja Keski-Suomen lisäksi Kainuuta myöten. Viime vuonna tauti havaittiin 1 700:lla. Määrä on runsaassa kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut. Tänä vuonna diagnoosin on saanut lähes kaksisataa.

Suomen Lyme Borrelioosi ry:n Juvonen epäilee, että moni tartunta jää toteamatta.

 

Huomenna HS:n Torstai-liitteessä: Tätä et tiennyt punkkitaudeista

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat