Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat pelkäävät suolankäytön lisääntyvän

Natriumglutamaatin välttely voi lisätä terveysongelmia

Kotimaa
 
Maajoukkuekokki Kristian Vuojärvi välttää natriumglutamaattia
Maajoukkuekokki Kristian Vuojärvi välttää natriumglutamaattia
Ravitsemustieteilijöiden mukaan ruoan makua vahvistavalle lisäaineelle natriumglutamaatille tulisi antaa synninpäästö. Kokki Kristian Vuojärven keittiössä natriumglutamaattia ei käytetä - mutta mitä sitten? Vuojärvi antaa vinkit kotikokeille. Toimittaja Janne Toivonen HS, kuvaaja Kimmo Räisänen

Ruoan makua vahventavan natriumglutamaatin jättäminen pois elintarvikkeesta voi lisätä terveysriskejä.

Asian nostaa esiin Helsingin yliopiston ravintoturvallisuuden professori Marina Heinonen lääkärijulkaisu Duodecimissa.

Jos natriumglutamaattia korvataan suolalla makkaroissa tai leivissä, voidaan mennä terveyden kannalta huonompaan suuntaan, Heinonen sanoo.

"Natriumglutamaatin käyttö vähentää ruokasuolan määrää noin kolmanneksella. Verenpaineen kannalta se on suolaa parempi vaihtoehto."

"Natriumglutamaatin vastustus ei perustu tieteeseen vaan luuloon", hän jatkaa.

VTT:n akatemiaprofessori Kaisa Poutanen ja ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta jakavat Heinosen huolen. Heidän mielestään natriumglutamaatti on tuomittu turhaan.

"On tyypillinen ilmiö, että kun ei tiedetä mitä jokin aine on tai mistä sitä saadaan, siitä tulee mörkö. Tässä on päässyt unohtumaan, että natriumglutamaattia syntyy myös luonnostaan, kuten parmesanin kypsymisprosessissa", Schwab sanoo.

Poutanen muistuttaa, että natriumglutamaatti on yksi tutkituimmista ainesosista elintarvikkeissa. Sekä YK:n ruoka-asiantuntijat että Maailman terveysjärjestö WHO ovat luokitelleet sen turvallisimpien lisäaineiden joukkoon.

Heinonen korostaa, etteivät lisäaineet itsessään tee ruoasta huonoa tai hyvää. Lisäaineiden haitat on testattu, ja joillekin on määritelty suurin päivittäinen annos. Natriumglutamaatilla ei ole annosrajaa.

Heinonen muistuttaa, että esimerkiksi Aasiassa natriumglutamaatti on vanha ja tuiki tavallinen mauste.

"Kiinalaiset opiskelijat nauravat luennolla, kun kerron, että meillä ollaan hysteerisiä natriumglutamaatin kanssa. Heillä on pöydällä glutamaattipussi siinä missä meillä on suolapurkki."

Fakta

Luontainen aine, yliherkille oireita

 Natriumglutamaatti on jalostettu, pohjaltaan luonnollinen makuaine, jonka perusmaku on umami. Glutamaattia esiintyy luontaisesti useissa elintarvikkeissa, ja käytännössä natriumglutamaatti on glutamaatin suolamuoto.

 Aineen vaikutusta terveyteen on tutkittu laajasti. Haittoja ei ole havaittu isoillakaan annoksilla.

 Osa ihmisistä on glutamaatille yliherkkiä, ja he voivat saada oireita.

 Glutamaattia on paljon muun muassa soijakastikkeessa, tomaateissa, parsakaalissa, parmesanjuustossa ja merilevässä.

Elintarviketeollisuus on vähentänyt natriumglutamaatin käyttöä ja mainostanut asiaa voimakkaasti. Aineesta ovat luopuneet muun muassa Snellman ja Atria. Ne kiistävät, että korvikkeeksi olisi lisätty suolaa.

"Emme ole lisänneet suolaa emmekä hiivauutetta, vaan mausteita", sanoo Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja.

"Suolan määrää ei ole lisätty, emmekä käytä hiivauutetta. Olemme käyttäneet enemmän lihaa", kertoo myös Snellmanin kaupallinen johtaja Peter Fagerholm.

Erityisesti monet makkarat ovat edelleen voimakassuolaisia, eli niissä on suolaa 1,7 prosenttia tai enemmän. Natriumglutamaattia on myös muun muassa voileipäkakuissa, välipalatuotteissa sekä lihapiirakoissa ja -pasteijoissa, mutta ne ovat makkaroita vähäsuolaisempia.

Natriumglutamaattia on korvattu myös hiivauutteella esimerkiksi liemikuutioissa. Hiivauute sisältää natriumglutamaattia, mutta tuoteselosteessa siitä ei tarvitse käyttää natriumglutamaatin e-koodia E621.

"Hiivauutteesta jopa puolet voi olla natriumglutamaattia. Koska kuluttaja yksiselitteisesti pelkää e-koodeja, teollisuus poistaa e-koodilliset ainesosat, mutta käyttää samoja aineita. Tämä on ihan klassinen tapa", Heinonen kritisoi.

Joissain tuoteselosteissa on vain muutettu termiä ja puhutaan natriumglutamaatin sijaan "arominvahventeesta".

Professorien mukaan natriumglutamaattia on syytä käyttää kohtuudella. Schwabin mukaan sen suurin riski piilee kuluttajan totuttamisessa suolaiseen, lihaiseen makuun.

"Meidän pitäisi pikemminkin vieraantua suolaisesta mausta."

Suomalaisissa kotikeittiöissä käytetään paljon aromisuolaa, jossa on runsaasti natriumglutamaattia.

"Tuntuu, että osa kotikokeista ei tee mitään ruokaa laittamatta sinne aromisuolaa", Schwab varoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat