Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lihatalo käänsi glutamaattiepäilyt rahaksi

Kotimaa
 

Kohu natriumglutamaatista kasvoi 2000-luvulla.

Keskusteluissa vahvistui käsitys turhasta lisäaineesta, joka aiheuttaa päänsärkyä ja koukuttaa kuluttajan valmisaterioihin ja perunalastuihin. "Saa vaikka pahvilaatikon maistumaan hyvältä", epäilyt kiteytyivät Kaksplus.fi-keskustelupalstalla.

Lihatuotteista tunnettu pietarsaarelainen elintarvikeyritys Snellman haistoi tuulet oikein vuonna 2010.

Snellman poisti lihatuotteistaan natriumglutamaatin ja kamaran eli siannahan. Mainostoimisto SEK & Grey suunnitteli ison valtakunnallisen mainoskampanjan, ja yrityksen tuotepakkauksiin tuli näkyvä merkintä "ei natriumglutamaattia".

Tulos oli jättipotti. Snellman nousi vain muutamassa kuukaudessa markkinajohtajaksi leivänpäällisissä, kokolihassa ja meetvurstissa. Sen lihavalmistemyynti pomppasi noin 20 prosenttia. Ruokamakkaroiden myynti kolminkertaistui, eikä tuotanto pysynyt kysynnän perässä.

SEK & Grey taas putsasi pöydän mainosalan kilpailuissa.

"Vastaavaa markkinamurrosta ei liha-alalla ole Suomessa aikaisemmin tehty", Adprofit-kilpailun tuomaristo julisti.

"Perustuu loistavaan strategiseen oivallukseen: luotu uusi kategoria, natriumglutamaatiton tuote", ihasteli maailmanlaajuisen Effie Awardsin Suomen-tuomaristo.

Muut lihatalot seurasivat kiireen vilkkaa perässä.

"Pidimme korvan auki ihmisten keskustelulle. Mutta emme ottaneet kantaa onko aine vaarallinen vai hyödyllinen, vaan kerroimme että tuotteissamme on yksi lisäaine vähemmän, ja annoimme valinnan kuluttajalle", Snellmanin kaupallinen johtaja Peter Fagerholm kertoo.

Mainostoimisto SEK & Greyn tuolloinen luova johtaja Tommi Laiho kertoo, että kampanja oli riski, koska ihmiset eivät edes tienneet, mitä natriumglutamaatti tarkasti ottaen on.

"Natriumglutamaatista puhuttiin jo jonkin verran ennen kampanjaa, mutta kampanjan aikana keskustelu median välityksellä lisääntyi entistä enemmän."

Samalla vahvistui kuluttajien käsitys natriumglutamaatista "turhana lisäaineena".

"Se, että teollisuus on vähentänyt natriumglutamaatin käyttöä, ei perustu tieteeseen vaan siihen mitä kuluttajien ajatellaan haluavan", professori Marina Heinonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat