Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luovat harrastukset tukevat työntekoa

Tutkimuksen mukaan luovat harrastukset voivat auttaa työn ongelmien ratkaisussa

Kotimaa
 

Luovat harrastukset voivat edistää selviämistä töissä, havaitsi Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Se ilmestyi Journal of Occupational and Organizational Psychology -lehdessä.

Tutkimuksessa oli mukana runsaat 400 työntekijää. Osa oli vastannut toisessa tutkimuksessa kysymyksiin, jotka koskivat harrastuksia ja töistä palautumista. Heitä oli myös pyydetty arvioimaan, miten luovaksi he arvioisivat työntekonsa ja miten he olivat tukeneet työtovereitaan.

Toinen tutkittu ryhmä oli Yhdysvaltain ilmavoimien kapteeneja, jotka vastasivat samansuuntaisiin kysymyksiin. Heidän selviytymistään töissä arvioivat alaiset ja työtoverit.

Jos työntekijällä oli luovia harrastuksia, hän pystyi ratkaisemaan luovemmin työssä eteen tulleita pulmia, tutkijat havaitsivat. Hän myös auttoi enemmän työtovereitaan.

Luovat harrastukset ulottuivat novellien kirjoittamisesta video- ja tietokonepelien pelaamiseen.

Tutkijat päättelivät, että yritysten kannattaisi tukea luovia harrastuksia.

Monet työpaikat kannustavat työntekijöitä huolehtimaan fyysisestä kunnostaan, harrastamaan liikuntaa ja syömään oikein. Niihin voisi liittää keskustelua mielenterveydestä sekä työstä palautumisen ja luovan toiminnan tärkeydestä, he suosittelevat.

Suomessa on tuotu esille myös kulttuurin tärkeys: työntekijän pitäisi huolehtia fyysisen kuntonsa ohella myös henkisestä kunnostaan.

Moni työpaikka jakaakin työntekijöille kulttuuriseteleitä.

Kulttuurin harrastamisen yhteys luovuuteen on todettu varsinkin lapsilla ja nuorilla, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen.

"Musiikin harrastamisella on paljon positiivisia vaikutuksia, jotka on todettu myös tiedon käsittelyä mittaavissa testeissä. Vahvimmat tulokset on saatu niiltä, jotka soittavat tai esimerkiksi laulavat kuorossa. Vaikutusta näkyy myös niillä, jotka käyvät usein konserteissa", Huotilainen kertoo.

Kyseessä voi olla myös muna vai kana -ilmiö, Huotilainen huomauttaa:

"Voi olla, että hyvin luovat ihmiset ovat samoja, jotka hakeutuvat kulttuuriharrastusten pariin."

Niin tai näin, haittaa luovista harrastuksista ei ole. Ne vievät ajatukset pois töistä ja edistävät siten palautumista.

"Monilla työpaikoilla oli ennen kuoro, ja ne ovat tulossa taas muotiin. Kuorot luovat yhteisöllisyyttä työtoverien välille ja tuovat kulttuuria", Huotilainen sanoo.

"Kaikissa ei tarvitse edes osata laulaa vaan puuha on enemmän performanssihenkistä, kivaa ja luovaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat